Túl van a sokkon az autóipar, de messze még az évi 95 millió eladott autó

Túl van a sokkon az autóipar, de messze még az évi 95 millió eladott autó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tizenkét évvel ezelőtti autóipari recessziót három év alatt ledolgozta az ágazat, de a Moody's hitelminősítő szerint a mostani válság előtti számok eléréséhez több idő kell majd.

Stabilra javította az eddigi negatívról a globális autóiparra érvényben tartott kilátását kedden a Moody's Investors Service. A döntést azzal indokolták, hogy az ágazat lassan magához tér a koronavírus-járvány okozta súlyos értékesítési sokkból és a kereslet jövőre várhatóan meredeken emelkedik. Ennek ellenére minden bizonnyal évekbe telik a korábbi értékesítési számok újbóli elérése.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett átfogó szektorelemzésében közölte: várakozása szerint a gyártók által kiszállított autók száma 2020-ban 19 százalékkal 73 millióra csökken, 2021-ben azonban 80 millióra nő.

A Moody's adatai alapján az idei év első felében az autógyárak által világszerte kiszállított járművek száma 27 százalékkal zuhant éves összevetésben, de a cég szerint a visszaesés már elérte mélypontját.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy a 2007–2009 közötti világgazdasági pénzügyi válság idején a globális autóeladások ennél jóval kisebb mértékben, 11 százalékkal csökkentek és már 2010-ben rekordszintre lendültek vissza, vagyis a koronavírus-járvány sokkal súlyosabb válságot okozott az autóiparban, mint a több mint egy évtizeddel ezelőtti recesszió.

A Moody's szerint ráadásul a szektor fellendülésének üteme ezúttal elmarad a korábbitól: azzal számolnak, hogy a 2021-re várt erős fellendülés után 2023-ig lassul az értékesítések növekedése, és valószínűtlen, hogy a 2018–2019-es eladási számokat – vagyis az évi 95 millió körüli globális járműértékesítést – 2025 előtt ismét el lehetne érni.

A hitelminősítő keddi előrejelzése szerint Kína, a világ legnagyobb autópiaca szenvedi meg a legkevésbé az autóipari visszaesést:

a Moody's a kínai autóértékesítés 7 százalékos csökkenését valószínűsíti 2020 egészére.

A cég Észak-Amerikában az autóeladások 25 százalékos idei zuhanására számít, és azt jósolja, hogy ezen a piacon öt évbe vagy akár ennél is hosszabb időbe telik majd, mire az éves értékesítés visszatér a járvány okozta visszaesés előtti szintekre.

A Moody's Európában is 25 százalékos autóeladási visszaesést vár 2020 egészére, figyelembe véve, hogy az év első felében 38 százalékkal zuhant az Európában forgalomba helyezett új autók száma, és azóta mutatkozik egy kis fellendülés.

A hitelminősítő várakozása szerint az európai piacon legalább három évig eltart a tavalyi értékesítési mennyiség újbóli elérése.

A Moody's előrejelzése szerint az európai piacok közül Spanyolországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában esik vissza a legmeredekebben az idei autóértékesítés. A hitelminősítő kiemeli, hogy a brit helyzetet súlyosbítja a Brexitet kísérő bizonytalanság is.

A brit autópiacon kialakult különösen súlyos helyzetre szakmai szervezetek is felhívták a figyelmet. A brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) adatai szerint áprilisban, a nagy-britanniai koronavírus-járvány tetőzésének idején mindössze 197 személygépkocsi készült Nagy-Britanniában, 99,7 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi azonos hónapban.

Az SMMT azzal számol, hogy az idén 400 ezerrel kevesebb autó készül Nagy-Britanniában a januári alapeseti előrejelzésben valószínűsített 1,27 milliónál, és ez a termelői árak szintjén 12,5 milliárd font (ötezermilliárd forint) bevételkiesést okoz 2020-ban a brit autóiparnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások