szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Gordon Murray T.50s olyan hatalmas leszorítóerőt produkál, hogy az még egy alagút plafonjához is oda tudná szippantani.

A Gordon Murray Automotive augusztus elején leplezte le az ikonikus McLaren F1 szellemi örökésének tekinthető T.50 hiperautót, melynek versenypályás használatra szánt változata a T.50s. Ezek érdekessége a hátsó részén elhelyezett, maximum 7 ezres percenkénti fordulatszámra képes, 40 centiméter átmérőjű ventilátor.

Az utcai változat.
©
A versenypályás kivitel.
©

Ennek a villanásnyi ideig egykoron a Forma-1-ben is használt megoldásnak köszönhetően jelentősen növelhető a leszorítóerő, valamint csökkenthető a légellenállás és lerövidíthető a fékút. A komplett aerodinamikai csomag nem kevesebb, mint 1 500 kilogrammos leszorítóerőt biztosít az alig 986 kilogramm tömegű autónak, így az elvileg akár fejjel lefele is vezethető. Például egy alagút felső részén.

©

Az elképesztő leszorítóerőnek köszönhetően a kanyarsebességek is igen komolynak ígérkeznek. Míg egy Dodge Viper ACR és egy McLaren Senna GTR normál gumikon 1,5 G-s, illetve 1,84 G-s oldalgyorsulásra képes, addig a T.50s nem kevesebb, mint 2,69 G-t fog tudni. Amennyiben speciális versenygumikat szerelnek ezekre az autókra, akkor rendre 1,8 G-s, 2,2 G-s, illetve – tessék megkapaszkodni – 3,2 G-s oldalgyorsulásokat is el lehet érni velük.

©

Az egyelőre ismeretlen árú T.50s 178 kilogramm tömegű 3,9 literes szívó V12-es benzinmotorja 730 lóerős teljesítményt ad le és messze 12 000-es percenkénti fordulatszám fölé is elpörgethető. A 663 lóerős és 3 személyes utcai változat ára mintegy 900 millió forint, az első példányokat 2022 elején vehetik majd át a megrendelők.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 2. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 2. rész

Gulyás: Jelentősen nem módosítják a választási törvényt

Gulyás: Jelentősen nem módosítják a választási törvényt

Péntektől csak maszkban mehetünk meccsre és tüntetni

Péntektől csak maszkban mehetünk meccsre és tüntetni