Hihetetlen, de ez az új hiperautó akár fejjel lefele is vezethető

Hihetetlen, de ez az új hiperautó akár fejjel lefele is vezethető

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Gordon Murray T.50s olyan hatalmas leszorítóerőt produkál, hogy az még egy alagút plafonjához is oda tudná szippantani.

A Gordon Murray Automotive augusztus elején leplezte le az ikonikus McLaren F1 szellemi örökésének tekinthető T.50 hiperautót, melynek versenypályás használatra szánt változata a T.50s. Ezek érdekessége a hátsó részén elhelyezett, maximum 7 ezres percenkénti fordulatszámra képes, 40 centiméter átmérőjű ventilátor.

Az utcai változat.
©
A versenypályás kivitel.
©

Ennek a villanásnyi ideig egykoron a Forma-1-ben is használt megoldásnak köszönhetően jelentősen növelhető a leszorítóerő, valamint csökkenthető a légellenállás és lerövidíthető a fékút. A komplett aerodinamikai csomag nem kevesebb, mint 1 500 kilogrammos leszorítóerőt biztosít az alig 986 kilogramm tömegű autónak, így az elvileg akár fejjel lefele is vezethető. Például egy alagút felső részén.

©

Az elképesztő leszorítóerőnek köszönhetően a kanyarsebességek is igen komolynak ígérkeznek. Míg egy Dodge Viper ACR és egy McLaren Senna GTR normál gumikon 1,5 G-s, illetve 1,84 G-s oldalgyorsulásra képes, addig a T.50s nem kevesebb, mint 2,69 G-t fog tudni. Amennyiben speciális versenygumikat szerelnek ezekre az autókra, akkor rendre 1,8 G-s, 2,2 G-s, illetve – tessék megkapaszkodni – 3,2 G-s oldalgyorsulásokat is el lehet érni velük.

©

Az egyelőre ismeretlen árú T.50s 178 kilogramm tömegű 3,9 literes szívó V12-es benzinmotorja 730 lóerős teljesítményt ad le és messze 12 000-es percenkénti fordulatszám fölé is elpörgethető. A 663 lóerős és 3 személyes utcai változat ára mintegy 900 millió forint, az első példányokat 2022 elején vehetik majd át a megrendelők.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.