A Cherokee indiánok szerint éppen ideje, hogy a Jeep márka terepjárójáról lekerüljön a nevük

A Cherokee indiánok szerint éppen ideje, hogy a Jeep márka terepjárójáról lekerüljön a nevük

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az indián nemzetség vezetője felkérte a Jeep márkát, hogy változtasson a 45 éven át használt Cherokee és Grand Cherokee modellek névhasználatán.

Chuck Hoskin Jr.  a „Cherokee Nation” vezetője a héten jelezte egy interjúban, hogy a név az indián népé, amelyet a Jeep engedély nélkül használ. Elmondta, hogy biztos benne, hogy az autógyártót a jó szándék vezette, de számukra nem megtiszteltetés, hogy a nevünk egy autón szerepel. A tisztelet úgy véli a törzsük, a szuverén vezetésük elismerése volna, egyben a nemzetségük az országban betöltött szerepének, történelmének, kultúrájának és nyelvének megismerése volna. Ezen túl pedig egyenrangú párbeszédet szeretnének állami szinten kulturális kérdésekben. 

Hoskin felidézte azt is, hogy hasonló érvek mentén a Cleveland Indians baseballcsapata nemrégiben megváltoztatta nevét és kabaláját.

A Jeep vezetése közölte, hogy a részükről a modelljeik nevét gondosan választották ki és hosszú évek alatt építették fel, tisztelve és elismerve az őslakos amerikaiakat kedvességük, bátorságuk és büszkeségük okán. Ugyanakkor minden eddiginél nyitottabbak a Cherokee vezetővel való tárgyalásra.

A Jeep egyébként a Cherokee mellett más indián neveket is használt, mint a Comanche pickup esetében, vagy a Mojave ami a Gladiator terepjáró egyik változata.

 

Hozzászólások