szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kezdeményezők szerint, ha lenne egy végső dátum, onnantól csak a megoldásra lehetne koncentrálni.

Levélben fordult az Európai Bizottsághoz Ausztria, Belgium, Dánia, Görögország, Málta, Írország, Hollandia, Litvánia és Luxemburg, hogy az európai testület fogalmazzon meg pontos dátumot, mikortól lenne tilos a kizárólag belső égésű motorral hajtott járművek forgalmazása az Európai Unióban.

Az országok szerint egy világos, egyértelmű dátum jelzés lenne mind a gyártók, a flottakezelők és a magánfogyasztók számára is. Azt remélik, egy ilyen jellegű ultimátum felgyorsíthatja többek közt az elektromos töltőállomások számának növekedését is.

A levél megfogalmazói szerint a közúti közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás csökkentése kulcsszerepet játszik abban, hogy az európai közlekedés 2050-re klímasemleges lehessen, mert jelenleg a teljes EU-s közúti közlekedéshez kapcsolható üvegházhatású gázkibocsátásért 70 százalékban a személyautók és kishaszon-járművek a felelősek.

A jelenlegi álláspontok szerint az egyes országok változatos időpontokban lépnék meg a hagyományos autók forgalmazásának végét leginkább jellemző a 2030-2035-ös dátumok. A legnagyobb kibocsátó országok közül Németország, Franciaország, Olaszország még nem csatlakozott a mostani kezdeményezéshez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!