Elon Musk szerint nem volt engedélyezve az önvezetés a halálos Tesla-balesetnél

Elon Musk szerint nem volt engedélyezve az önvezetés a halálos Tesla-balesetnél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Tesla autógyár tulajdonosa azután szólalt meg, hogy halálos balesetet szenvedett két ember az egyik autójukban, amelyet nem vezetett senki.

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk Twitteren tette közzé, hogy az eddig adataik alapján nem volt bekapcsolva a teljes önvezetés mód abban az autóban, amellyel halálos baleset történt vasárnap Texasban. Az eset érdekessége, hogy a kocsiban senki nem ült a volánnál. A helyi hatóságok azt feltételezték, hogy a baleset pillanatában a kocsi önvezető módban lehetett, mert az egyik férfi az utasülésen, míg a másik a hátsó ülésen volt.

Elon Musk úgy nyilatkozott, hogy az említett autóhoz nem vásárolták meg a "legfejlettebb önvezető rendszert", a hagyományos Autopilotnak pedig felfestett sávokra is szüksége van a működéshez, az olyan kis utcákban, mint ahol a baleset is történt, ez a feltétel nem volt adott.

Az amerikai közlekedési hatóságok vizsgálják a balesetet, ahogyan további kéttucat másikat is, amelyben Tesla volt érintett. A Tesla önvezető rendszerével kapcsolatban már többször került sor hatósági vizsgálatra, amelyek egyik kérdése az volt, hogy a felhasználók biztosan értik-e, mit jelent az Autopilot mód. A járművek ugyanis nem képesek teljes mértékben önállóan közlekedni, ami szinte minden Tesla-balesetnél újra és újra felmerül – írja a Axios.com oldal.

A Tesla kommunikációjával kapcsolatban ugyanakkor megjegyzi a lap, hogy éppen nemrégiben lett nyilvános egy dokumentum, amelyben azt ismerte el a cég a kaliforniai közlekedési testületnek, hogy a nemrégiben megjelent „full self-driving” (teljes önvezetés) funkciója sem jelenti azt, hogy a kocsi képes önvezetésre, ami ellentmond az elnevezésnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások