Két tekercs kormányra akasztott szigetelőszalaggal iktatták ki a Tesla Autopilot védelmi rendszerét – videó

Két tekercs kormányra akasztott szigetelőszalaggal iktatták ki a Tesla Autopilot védelmi rendszerét – videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy amerikai fogyasztóvédelmi magazin azért mutatta meg a módszert, mert történt egy halálos baleset egy Teslával, amikor senki nem ült a vezető ülésben.

Nagy figyelmet kapott egy múlt vasárnap, Houstonban történt baleset, amelyben két ember vesztette életét; az első feltételezések szerint egy Tesla önvezető rendszerét próbálták ki. A balesetet követően ugyanis kiderült, hogy a tragédia bekövetkeztekor senki sem ült a volánnál.

Elon Musk a Tesla vezérigazgatója a balesetet követően azt közölte, hogy tudomásuk szerint a kocsihoz nem vették meg a teljes önvezető módot, amellyel olyan kis utcában is lehet Autopilot módban autózni, mint amiben a baleset történt.

A baleset mindenesetre újra felszínre hozta azokat a kérdéseket, hogy a Tesla önvezető rendszerei kellően biztonságosak-e. A Consumer Report (CR), az egyik legnagyobb amerikai fogyasztóvédelmi oldal szerint a válasz az alábbi teszt alapján egyértelmű: nem. 

A tesztelők egy Model Y-ba ültek be, és meglehetősen egyszerű eszközökkel játszották ki a rendszer biztonsági funkcióit. Az oldal munkatársa bekapcsolta az Autopilot rendszert, majd nullára állította a tempomatot, amitől a kocsi megállt. Ezt követően nehezékként két tekercs szigetelőszalagot akasztott a kormányküllőre, a kezek súlyát szimulálandó, majd átmászott az utasoldali ülésbe. Nem nyitotta ki az ajtót, ha megtette volna, azAutopilot kikapcsol. Ebből a pozícióból átnyúlva aztán gyorsítani és lassítani is tudta az autót.

A teszt igazolta, hogy a rendszer egyetlen alkalommal sem jelezte, hogy senki sem ül a vezetőülésben. Az oldal szerint a Tesla rendszere úgy tűnik csak azt figyeli, az öv be van-e kapcsolva, az ajtók zárva vannak-e, és hogy a kormányon valamilyen nyomás érzékelhető.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások