MTI Gazdaság

A gazdasági tárca visszautasítja az ÁSZ kritikáit

A Nemzetgazdasági Minisztérium visszautasítja az Állami Számvevőszék kritikai észrevételeit a jövő évi költségvetési tervezés megalapozottságáról, amelyeket a tárca szerint az ÁSZ nem kellően körültekintő munkája eredményezett. Az ÁSZ erre úgy reagált, hogy a számvevőszék által felvázolt "kockázat objektíven akkor is fennáll, ha a szükséges számítások és jogszabályok hiánya nem a kormányzat hibájából ered".

hvg.hu Gazdaság

Az ÁSZ is aggódik a tranzakciós illeték miatt

Az Állami Számvevőszék komoly kockázatokat lát a jövő évi költségvetés bevételi oldalán: az adóbevételek közül a tranzakciós illetékkel nem csak az a baj, hogy nem lehet tudni, 283 milliárd forint beszedhető-e belőle, hanem az is, hogy a kormánynak fogalma sincs, miképp változtatja meg ez az adófajta a bankok és az ügyfelek magatartását. Emellett az önkormányzati és az állami feladatok átstrukturálásával kapcsolatos forrásfinanszírozás sincs kellően kiegyensúlyozva és jogszabályilag megalapozva.

MTI Itthon

Illegális szeméthegyek: kiderült, hol hibáztak a hatóságok

Nem volt megfelelő az országhatárt átlépő hulladékszállítmányok ellenőrzése, emiatt illegális szállítmányok is érkezhettek Magyarországra az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által vizsgált időszakban, 2008-2010 között - mondta Domokos László, az ÁSZ elnöke a szervezet keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI Itthon

ÁSZ: már rövidtávon baj lehet Balmazújváros költségvetésével

Rövidtávon veszélyeztetett Balmazújváros pénzügyi egyensúlyi helyzete - véli az Állami Számvevőszék. A szerdán közzétett vizsgálati eredményekből kiderül: sem rövidtávon, sem a későbbi években nem látják biztosítottnak, hogy a Hajdú-Bihar megyei település önkormányzata képes lesz teljesíteni kötelezettségeit.

MTI Itthon

Felfüggesztette a számvevőszék Esztergom ellenőrzését

Felfüggesztette az esztergomi önkormányzat pénzügyi egyensúlyi helyzetének helyszíni ellenőrzését az Állami Számvevőszék (ÁSZ), mert az önkormányzati cégekkel kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt nem tudta azt elvégezni - közölte a szervezet szerdán közleményben az MTI-vel.

MTI Gazdaság

Négymilliárdra duzzadt Berettyóújfalu adóssága

Berettyóújfalu pénzintézetekkel szembeni kötelezettsége a 2007 eleji 198 millió forintról a múlt év közepére 4,24 milliárdra nőtt; az önkormányzat likviditási gondjait növelték az EU-s pénzből megvalósult fejlesztések - derült ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden közzétett jelentéséből.

MTI Itthon

Átvilágították Lázár városát

Elfogadta a hódmezővásárhelyi önkormányzat intézkedési tervét az Állami Számvevőszék, ezzel rendben lezárult a város gazdasági helyzetét átvilágító, tavaly év végén publikált ellenőrzés – közölte Göbl Vilmos, a városháza sajtóreferense.

hvg.hu Gazdaság

Kósa: "hol a lé?"

Alig tudni valamit arról, hogy az önkormányzatok hogyan gazdálkodnak a rájuk bízott vagyonnal, a jelenlegi elszámolási rendszer ugyanis erről nem ad elég információt - mondta el közös sajtótájékoztatóján Domokos László az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke és Kósa Lajos debreceni polgármester. Éppen ezért megkezdik a felkészülést egy új típusú elszámolási rendszer bevezetésére.

hvg.hu Gazdaság

Korrupció a közszférában: nem kérik a bizonyítványt

Nőtt a közszférában azon közbeszerzési eljárások száma, amikor háromnál kevesebb ajánlattevő adott be ajánlatot. A szakértő szerint azonban ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nőtt is a korrupció. A kormány ennek ellenére komplex programmal készül a korrupcióellenes harcra.

MTI Itthon

A Jobbik elismerte, hogy hibázott

A Jobbik elismeri, hogy hibáztak a párt 2009. és 2010. évi gazdálkodásának elszámolásakor, mint ahogyan azt az Állami Számvevőszék ellenőrzése is megállapította. Az ellenzéki párt gazdasági igazgatójának szerdai közleménye "banális tévedésnek" nevezte a hibákat, amelyek szerinte nagyrészt a párt működéséből adódtak.

MTI / hvg.hu Itthon

ÁSZ: Gyurcsány alatt minden törvényes volt a Táncsics Alapítványnál

Az alapító okirat előírásainak megfelelően törvényesen működött a Táncsics Mihály Alapítvány kuratóriuma az ellenőrzött időszakban az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) az alapítvány 2009-2010. évi gazdálkodása törvényességének ellenőrzéséről szóló jelentése szerint. A kuratórium vagyont érintő határozatai, valamint a költségvetési támogatás felhasználása - a pártalapítványi törvényben és az alapító okiratban egyaránt megfogalmazott - tudományos, ismeretterjesztő, kutatási, oktatási célok megvalósítására irányultak.

MTI Itthon

LMP: a párttörvény hiányosságai miatt kellett javítani a pártbeszámolót

Folyamatosan orvosolta az LMP az Állami Számvevőszék által jelzett 2009-2010. évi számviteli hiányosságokat, a párt törvényesen gazdálkodott – közölték az ellenzéki párttól. A hibák jórészt annak köszönhetőek, hogy nem egyértelmű a párttörvény és nem világosak a beszámolási kötelezettségek – tették hozzá.

MTI Karrier

ÁSZ: komoly problémák voltak a szakképzési hozzájárulás körül

A szakképzési hozzájárulás felhasználásának hatékonyságával és eredményességével kapcsolatban komoly problémák merültek fel, ami a szabályozásban, valamint az ellenőrzések végrehajtásában rejlő hiányosságokra vezethető vissza - többe között ez a megállapítás is szerepel az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) a szakképzési hozzájárulás felhasználásáról szóló legfrissebb vizsgálatának összegzésében.

hvg.hu Gazdaság

BKV-agónia: összeomlás vagy összeomlás

Egyre kevésbé valószínű, hogy a fővárosi közlekedési vállalat megmenthető. Ha a január 27-ig esedékes, 8,9 milliárd forintos hitelfizetési kötelezettséget sikerül is kinyögni, a BKV-nak pár hónapon belül a fizetési, majd a műszaki, végül a jogi csődből is meg kellene menekülnie.

hvg.hu/MTI Gazdaság

Felelőtlen gazdálkodás: több fideszes önkormányzatot is kritizált az ÁSZ

Megháromszorozódott 2007 óta Debrecen adóssága, az önkormányzat 2014 utáni pénzintézeti kötelezettségeinek teljesítése pedig nem biztosított - állapította meg az Állami Számvevőszék. A szervezet a megyei jogú városok pénzügyi egyensúlyi helyzetét áttekintő vizsgálatait hozta pénteken nyilvánosságra. A számvevők komoly gazdálkodási problémákat tártak fel Hódmezővásárhelyen, Pécsen, Szegeden, Sopronban, Kaposváron és Tatabányán is.

MTI Plázs

Lesújtóan értékelte a háziorvosokat az ÁSZ

A háziorvosi rendszer működését romló feltételrendszer mellett stagnáló minőség jellemzi, csaknem 220 ezer magyar állampolgár pedig olyan településen él, ahol nincs állandó háziorvos - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hétfőn.

1
5 6 7 8 9
12

A címlapról ajánljuk