hvg.hu Vállalat + Vezető

Adót nem kerülhet el, de fél óra alatt alapíthat céget észt e-állampolgársággal

Fél óra alatt alapítható cég, online beadható adóbevallás és mérlegbeszámoló, illetve helyi banki tranzakciók is kezdeményezhetőek az Észt Köztársaság által kínált elektronikus állampolgársággal. Bár úgy tűnik, több magyar cég is rögtön ugrott, hogy kihasználják az észt adórendszer előnyeit, a társasági adó megkerülésére csak nagyon korlátozottan alkalmas az észt e-illetőség.

MTI Bűnügy

Adócsaló autókereskedő kapott három és fél évet Szegeden

Jogerősen három és fél év börtönnel sújtott a Szegedi Ítélőtábla szerdán egy kiskunfélegyházi autókereskedőt, aki hamis könyveléssel több mint hatszáz kocsit értékesített úgy, hogy nem fizetett be több mint 300 millió forint adót.

MTI/Napi Gazdaság Gazdaság

Főleg áfacsalók miatt kér segítséget külföldről a NAV

Az utóbbi fél évben összesen csaknem 2 ezer, naponta átlagosan 10 megkeresést küldött a külföldi hatóságoknak a NAV magyar cégek, illetve magánszemélyek adózásának tisztázása érdekében – írja a szerdai Napi Gazdaság.

hvg.hu Gazdaság

Építőipari cége van? Így kell adózni, ha Ausztriában dolgoznak

Ausztria az egyik legkedveltebb célpontja a magyar építőipari cégeknek, hiszen közel van és azonos munkáért magasabb vállalkozói díjat kérhetnek el. Egy csomómagyar építőipari cég tervezi az osztrák munkavállalást, de a bonyolult jogi környezet miatt nem mernek belevágni. Nekik segít az Adózóna.

hvg.hu Vállalkozás

Borfesztivált szervez? Akkor most fellélegezhet!

Itt a nyár, jobbról-balról támadnak a különböző bor- és sörfesztiválok, épp ideje tisztázni egy specifikusan ehhez a szcénához tartozó adózási kérdést, különösen, hogy az adóhatóság operatív ellenőrzéseinek kiemelt célpontjai a különböző fesztiválok, gasztronómiai rendezvények. Ez pedig az lenne, hogy a kóstolópohár ellenében kiszurkolt óvadék, bérleti díj, vagy mi is (?) után kell-e áfát fizetni, avagy sem. Az Adózóna megmondja.

MTI Gazdaság

24 helyett 19 százalékos lesz az áfa Romániában

Az adócsökkentések következtében 12 milliárd lejjel kevesebb pénz folyik be az államkasszába a jövő évben, így Romániának magasabb államháztartási hiánya lesz, mint amekkorát korábban vállalt, de a deficit nem haladja meg a román bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát.

hvg.hu/MTI Gazdaság

Lehet, hogy ugrik az áfacsökkentés Romániában

Nálunk 27, a románoknál januártól 20 százalék lesz az áfa a legtöbb termékre - döntötte el az ottani kormány. Az IMF, illetve az EU túl veszélyesnek érzi, most először vetette fel a kormányoldal, lehet, hogy átgondolják a dolgot.

hvg.hu Gazdaság

És akkor a csapvizet is palackozva, aranyáron adjuk

Nagy dobás Mosonmagyaróváron, megsegítjük a világ adócsalóit, és kiderült, hogy az adóhatóság benézett pár fontos dolgot abban az eljárásban, mely után tönkrement a Kapuvári Húsgyár. Fennforgás van a tokaji aszú körül, ja, és lehet menni Romániába vásárolni, mert ott nincs boltzár és alacsony az áfa. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

hvg.hu Vállalkozás

Ne bizniszeljen boldog-boldogtalannal, mert nagyon ráfázhat!

A közösségi termékkereskedelem az áfacsalások által leginkább fenyegetett terület, ezért ezekre az ügyletekre irányul a legnagyobb adóhatósági figyelem. A vállalkozások sokszor érezhetik ezt a figyelmet túlzónak, és még a jóhiszemű cégek is bajba kerülhetnek, ha a hatóság úgy ítéli meg, hogy nem tettek meg mindent az ügyletek jogszerűségének igazolására. Egy esettanulmány az Adózónától.

MTI Bűnügy

Négymilliárdos adócsalást hozott össze a kiskőrösi számlagyár

Kiskőrösön magyar és szlovák elkövetők közreműködésével magyarországi cégeknek nagyüzemben állítottak ki fiktív számlákat, a valótlan dokumentumokat felhasználók csaknem 4 milliárd forinttal csökkentették áfafizetési kötelezettségüket. Az ügyben egyebek mellett adócsalás miatt javasolnak vádemelést a pénzügyi nyomozók – közölte a NAV kedden.

MTI / hvg.hu Gazdaság

Mégse fogja annyira megérni Romániában intézni a nagybevásárlást?

Különadó kivetésével fenyegette meg Victor Ponta román miniszterelnök az országban működő áruházláncokat, amennyiben bebizonyosodik, hogy hasznot próbálnak húzni az élelmiszerek áfájának csökkentéséből. A jelek szerint ugyanis elkezdték emelni az áraikat az áfacsökkentés előtt. A különadó azonban nem biztos, hogy hatékony fegyver lesz az áremelések ellen.

hvg.hu Gazdaság

Boltzár és gigaáfa: egyre jobban megéri a határon túl vásárolni

Lassan feledésbe merülő tömegsportot éleszthet újjá a magyar kiskereskedelem módszeres kormányzati szétcincálása: minden feltétel adott a határmenti bevásárlóturizmus felfutásához. A vasárnapi lakossági beszerzés kilövése eleve divatossá tette a heti pihenőnap eltöltését román, szlovák vagy szerb bevásárlóközpontokban. Erre csak ráerősítenek a szomszédos országokban megszámított alacsonyabb áfakulcsok, a forint hetek óta tartó stabil izmosodása, valamint az örök magánimport slágertermék, a benzin árának itthon tapasztalható emelkedése. Júniustól pedig még inkább megéri Romániába menni vásárolni.

hvg.hu Gazdaság

És akkor folytatjuk a rezsiharcot önmagunk ellen

A kormány háromszor is bejelentette, hogy csökken a személyi jövedelemadó kulcsa, és nagyon jól járnak, akik szeretik a disznóhúst, de utálják az illetékeket. Brüsszel zöld utat ad az orosz-magyar atommegállapodásnak, és kiderült, melyik pályázatok miatt függesztette fel a 700 milliárdos támogatásunkat. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

hvg.hu Gazdaság

15 százalék lesz jövőre az egykulcsos szja

Két adó is csökken jövőre, ez egyelőre még csak a Nemzetgazdasági Minisztérium terve, de alighanem a kormány akaratát is tükrözi. Az szja 16-ról 15 százalékra, az áfa pedig a sertéshús esetében 27-ről 5 százalékra mérséklődik. A bankadó is nagymértékben apad, a családi adókedvezmény a kétgyerekeseknél nő. Formálódnak a jövő évi adótervek és a költségvetés. A közszolgák bére (a tanároké és a rendőröké már nőtt, illetve nő hamarosan) jövő ősszel emelkedhet.

MTI/Napi Gazdaság Gazdaság

Jövőre már a NAV készítheti el az adóbevallások egy részét

Járulékkedvezményt kaphatnak a mezőgazdasági munkásokat alkalmazó cégek, kisebb adóval számolhatnak a bankok és a társasági adó is csökkenhet jövőre – egyebek mellett erről beszélt Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára a Napi Gazdaságnak. A tervek között szerepel az is, hogy nem bírságolnák kisebb adminisztratív hibákért az adójukat időben befizető vállalkozásokat, illetve az adózók egy részének jövőre már a NAV készítheti el az adóbevallását.

1
5 6 7 8 9
21
Orbán Viktor felköszöntötte Magyarországot

Orbán Viktor felköszöntötte Magyarországot

Nézegessen fotókat a Duna fölött parádézó helikopeterekről és repülőkről

Nézegessen fotókat a Duna fölött parádézó helikopeterekről és repülőkről

Tárgyalni akar a tiltakozókkal a hongkongi kormányzó

Tárgyalni akar a tiltakozókkal a hongkongi kormányzó

Ha lemaradt a nagy durrogtatásról, akkor nézzen róla szép képeket

Ha lemaradt a nagy durrogtatásról, akkor nézzen róla szép képeket

Meghalt az első gleccser Izlandon

Meghalt az első gleccser Izlandon

75 tűzoltó oltja a kigyulladt ferencvárosi épületet

75 tűzoltó oltja a kigyulladt ferencvárosi épületet

Megtalálták a Tátrában eltűnt barlangászok felszerelését

Megtalálták a Tátrában eltűnt barlangászok felszerelését

Káosz és krízis, avagy a két Matteo háborúja Rómában

Káosz és krízis, avagy a két Matteo háborúja Rómában

Kánikulai augusztusi nap következik

Kánikulai augusztusi nap következik

A szír macskamentő és Thürmer Gyula egy dalban - itt a megzenésített hírek 2. része

A szír macskamentő és Thürmer Gyula egy dalban - itt a megzenésített hírek 2. része

Orbán és a Willkommenskultur

Orbán és a Willkommenskultur

A címlapról ajánljuk