hvg.hu Gazdaság

És akkor visszavonják a rezsicsökkentést

Benyújtott paksi szerződés, résnyire nyíló áfadosszié, fehéredő gazdaság, lenyomott ingatlanárak, visszaütő rezsicsökkentés és felfelé kúszó élelmiszerárak. Ukrajnában pedig kifosztottak egy Metro áruházat. Kövesse a tündérmese folytatását a hvg.hu-val!

hvg.hu Gazdaság

Jól ráfáztak a krímiek az orosz csatlakozással

Korántsem biztos, hogy még most is rendkívül örülnek a krímiek az Oroszországhoz történő csatlakozásnak: az árak ugyanis masszívan araszolnak felfelé, egyes termékeknél 100 százalékos áremelkedésről is lehet beszélni. Sok áru eddig Ukrajnából érkezett, ám most Oroszországból kell importálni, ez pedig lényegesen drágább. Mindeközben hiány van gyógyszerekből, a bankoknál pedig két hétig tart egy ügyintézés.

hvg.hu Vállalkozás

Így trükköznek velünk az outlet áruházak

AZ általános közvélekedés az, hogy az outlet üzletekben, áruházakban körülbelül ugyanazokat a termékeket, árukat lehet megkapni, mint a többi kiskereskedelmi üzletben, csak kedvezőbb áron. Ez ugyanakkor korántsem biztos, hogy így van, sőt, a kiskereskedelmi szereplők kihasználják a spórolás iránti vágyunkat.

K.G. Gasztro

Sörös zárszámadás

Évről évre rendre ez idő tájt tartja a Magyar Sörgyártók Szövetsége éves sajtótájékoztatóját. A keddi összejövetelről is szomorúan kell jelentenünk: a helyzet több mint két évtizede változatlan, a hazai sörfogyasztás 1990-óta – 2012 kivételével – folyamatosan csökken. Jelenleg 61 liter az egy főre vetített éves fogyasztás, miközben az iparág 66 milliárd forintot fizet be a kincstárba.

hvg.hu Vállalkozás

Csak a szegényeknek drágább az élet

A hivatalos statisztikai adatok is azt mutatják, hogy négy év alatt a gázfűtés a kisebb fogyasztók számára drágult, a legtöbbet használók viszont hét százalékkal kevesebbet fizetnek. A szénnel tüzelők költsége eközben majdnem 40 százalékkal nőtt. Az árak a különböző vásárlói kosarak esetében is érdekesen alakultak.

Szabó M. István Gazdaság

Szemüveget Kínából, online? Miért ne!

Meglehet, hogy az optikusok lesznek a következő áldozatai a magas áfára épülő, nem hazai bejegyzésű online kereskedőcégek nyomulásának. Ők már nem csak az EU-n belülről törik lefelé az árakat, mert megjelentek a placcon a kínaiak is.

hvg.hu Gazdaság

Ez tuti drágulni fog idén

A Business Insider készített egy listát arról, hogy az amerikaiak számára mi fog szinte biztosan jelentős megdrágulni 2014-ben. A listán a magyar fogyasztó számára is vannak érdekes elemek.

hvg.hu Gazdaság

Szilveszteri buli pár rugótól a több százezres költségvetésig

Egy házibuli barátokkal, vagy inkább egy vidéki panzió, esetleg szálloda jöhet szóba a szilveszteri bulira? Megelégszünk pár girlanddal, vagy héliumos lufikkal tennénk emlékezetesebbé az óév búcsúztatását? Pár üveg pezsgő virslivel, svédasztalos menü? Mindenki megtalálhatja a számítását, megmutatjuk, hogy mi, mennyibe kerül szilveszterre.

hvg.hu Gazdaság

Na itt tuti jó áron lehet ingatlant venni

Görögországban a gazdasági válság öt évvel ezelőtt történt kirobbanásához képest mintegy 37 százalékkal zuhantak az ingatlanárak. Akinek esetleg van befektetni való pénze, annak jó befektetés lehet egy görög ingatlan, ugyanis a görög gazdaság a következő 1-2 évben megindulhat a kilábalás útján.

hvg.hu Vállalkozás

Elszálltak az árak a pesti karácsonyi vásárban

Bár a nyugat-európai sajtó szerint a budapesti az egyik legolcsóbb karácsonyi vásár, sok magyar látogató valószínűleg igencsak drágának találja a Vörösmarty téren felállított pavilonok kínálatát. 1500 forint egy kürtőskalács? 1900 egy gulyásleves? Hozzá kell azonban tenni, hogy az árakba a környezetet, a hangulatot, egyszóval az élményt is bele lehet számolni – így pedig már érthetőbb, miért kerül ennyibe egy kürtőskalács.

Nagy Gergő Gazdaság

Így lehet villámgyorsan tönkretenni egy gazdaságot

Venezuelában egyre inkább gazdasági ámokfutásba torkollik a Hugo Chávez 21. századi szocialista örökségét továbbvinni szándékozó új elnök, Nicolás Maduro tevékenysége. Hatóságilag megszabott árak, áramszünetek, őrizetbe vett kiskereskedők, előrehozott karácsony - ez jellemzi ma azt az országot, amely pár évtizede még a régió legfejlettebbjének számított. A gazdaság első számú feladata megszabott: szolgálni a hatalom politikai céljait.

Nagy Gergő Vállalkozás

Alaposan ráfáztak a spekulációra a gazdák

Úgy fest, több száz milliárdos veszteség is érhette a gabonapiac szereplőit idén, mivel egy tavalyi jogszabályi változás következtében a termelők egyszerűen felbonthatják a korábban meghatározott mennyiségen és áron leszállítandó terményükre vonatkozó szerződéseket. Az új szabályozást a nagyobb kiszámíthatóság és tervezhetőség miatt hozták volna létre, ám a fegyver fordítva sült el: épp a gazdák spekuláltak, amire aztán rá is fáztak. A termelők egy része tavaly a magasabb ár miatt felbontotta szerződését, idén pedig nem kötöttek, reménykedve a kedvezőbb árakban, ám 2013-ban a gabonapiacon a nemzetközi szinten is jó termés miatt már alacsonyabb árakkal találkozhattak. Megoldás a biztosítási rendszer elterjesztése lehet.

MTI Világ

Irán ellenőröket enged a nehézvízüzembe

Irán megnyitja az atomprogramját kiszolgáló araki nehézvízüzemet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei előtt - jelentette be Amano Jukija, a NAÜ főtitkára csütörtökön. Ez a Teherán nukleáris törekvéseinek felügyeletére irányuló nemzetközi erőfeszítések első lépése.

hvg.hu Vállalkozás

Így néz ki, amikor kormányzati támogatással rámolnak ki egy Zarát

Venezuelában már egyre elképesztőbb méreteket ölt az az unortodox gazdaságpolitika, amit az ország kormánya és elnöke erőltet az országra. Az árakat mesterségesen igyekeznek letörni, legutóbb olyan képek bukkantak fel, ahol egy ruhaboltot szinte teljesen kiürítettek a vásárlók, miután a kormány 70 százalékos árengedményt kényszerített a vállalkozásra.

hvg.hu Gazdaság

Ahol szinte minden hatósági áras lesz

Venezuelában egyre nagyobb teret nyernek a rendkívül ortodox gazdasági intézkedések. Az árszabályozásért felelős fő kormányzati illetékes szerint a boltok nem emelhetik az árakat raktáron lévő készleteikre. Nicolás Maduro elnök pedig kijelentette, ha egy bolt tulajdonosa úgy dönt, hogy mégis bezárna, akkor az üzlet az ott dolgozóké lesz.

hvg.hu Gazdaság

Ők kapták a közgazdasági Nobel-díjat!

A Svéd Bank Közgazdaságtudományi Díja Alfred Nobel emlékére magyar idő szerint délután 13 órakor került kiosztásra. A díjat három amerikai közgazdász kapta az eszközárak területén végzett empirikus elemzéseikért. Az elismerés ismét a színtisztán vett tudomány berkein kívüli hatásokkal is járó kutatásokért járt.

hvg.hu Gazdaság

Ebben tuti lenyomjuk a hollandokat!

Nem sok mindenben tudjuk lepipálni Hollandiát, ám összegyűjtöttünk pár olyan területet és gazdasági eredményt, ahol verjük a németalföldieket. Nálunk olcsóbb a sör és alacsonyabb a költségvetési hiány, valamint az infláció – hogy csak pár példát említsünk. Ha a foci miatt esetleg igen, de ezek miatt az adatok miatt egyáltalán nem érdemes csüggednünk.

Nagy Gergő Gazdaság

Infláció: a rezsicsökkentés eufóriája elleplezi a valódi drágulást

A vártnál sokkal alacsonyabb lett a júliusi infláció, a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva mindössze 1,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. A rezsicsökkentés a rendkívül kismértékű pénzromlás fő oka, e nélkül 3 százalék körül járna a drágulás üteme. Adódik azonban a kérdés, hogy jó-e nekünk az alacsony infláció? Mit eredményeznek a mesterségesen alacsonyan tartott árak?

MTI/Világgazdaság Gazdaság

Olcsóbb lehet végre a zöldség és a gyümölcs

Kedvezőek a terméskilátások, így a meggyet kivéve a gyümölcsök és a zöldségek ára is csökkenhet – írja a Világgazdaság. A burgonya jövője még kérdéses, jelenleg nagyjából egy árban van a régi és az újkrumpli is, ami igen ritka.

1 2 3 4 5 6 7 8 9
Megjött az első gólya

Megjött az első gólya

Hat évet kapott a sofőr, aki bedrogozva szállt bele egy másik autóba, és ezzel két embert megölt

Hat évet kapott a sofőr, aki bedrogozva szállt bele egy másik autóba, és ezzel két embert megölt

Orbán: Óriási kihívás lesz az Emminek a diákok nyelvtanulásának megszervezése

Orbán: Óriási kihívás lesz az Emminek a diákok nyelvtanulásának megszervezése

Orbán: Magyarok vagyunk, nem balekok

Orbán: Magyarok vagyunk, nem balekok

Negyedik fiókáját neveli a meleg pingvinpár

Negyedik fiókáját neveli a meleg pingvinpár

Halálos baleset Zalaszentmihálynál

Halálos baleset Zalaszentmihálynál

Sztrájkkal fenyegetnek a Molnál

Sztrájkkal fenyegetnek a Molnál

Járhatatlan az út Pécsen, tíz éve csak a kockaköveket cserélgetik

Járhatatlan az út Pécsen, tíz éve csak a kockaköveket cserélgetik

Ez egy olyan böngésző Androidra, amellyel a letiltott weboldalakat is megnézheti

Ez egy olyan böngésző Androidra, amellyel a letiltott weboldalakat is megnézheti

Megszólalt a manchesteri magyar orvos, akit gyenge nyelvtudása miatt felfüggesztettek

Megszólalt a manchesteri magyar orvos, akit gyenge nyelvtudása miatt felfüggesztettek

Trump egészséges, csak kissé dagadt

Trump egészséges, csak kissé dagadt

A címlapról ajánljuk