Gócza Anita Élet+Stílus

"Ahol szabad hibázni" - új világra készít fel a Prezi-közeli iskola-óvoda

Budapest School néven, két helyszínnel kezdte meg működését a Prezi-alapítók és társaik által létrehozott magánóvoda és -iskola Budapesten, ahol vegyes életkorú és különböző társadalmi környezetből érkező gyerekek tanulnak együtt speciális módszerekkel. Az alapítók - köztük a nemzetközi szinten is jegyzett magyar cég - ezzel a kísérlettel arra keresi a választ, hogyan lehet a másfél évszázada megtervezett iskolamodellt a 21. századhoz adaptálni. Interjú Halácsy Péter alapítóval.

hvg.hu Itthon

Sportcentrumot építenek a lakóparkokhoz, de az óvodákra már nem gondolnak

Budapesten, az agglomerációban és Pest megyében még mindig kevés óvodai férőhely van, hiába volt bővítés az elmúlt egy évben – ezt mondta Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete óvodai tagozatának vezetője a Magyar Nemzetnek. A minisztériumnak nincs információja arról, hogy az óvodák elutasítottak volna háromévesnél idősebb óvodaköteles gyerekeket. A lap úgy tudja, hogy folytatják a férőhelyek bővítését, a következő évre 2,5 milliárd forintot különítettek el erre.

Mizsur András Itthon

"Mindenki bepánikolt a törvénytervezet miatt"

Körülbelül háromezer gyerekkel többet kell ellátniuk az állami óvodáknak, ha a családi napközikbe (rövidítve: csana) nem járhatnak majd óvodás korú gyerekek, mint ahogyan azt az Emmi kitalálta. Miközben vannak olyan települések és körzetek, ahol eddig is túlzsúfoltak voltak az óvodák vagy éppen nem volt a közelben egy sem, a csanák attól félnek, nem fognak megélni kizárólag a bölcsis korú gyerekekből.

hvg.hu Itthon

Katonáknak hálálkodó ovisok: nem hagyják annyiban a dolgot

A TASZ és az Eötvös Károly Intézet szerint sérülhettek a zákányi gyerekek személyiségi jogai, amikor a szülők megkérdezése nélkül szerepeltek az országos médiában, ráadásul katonákkal. A szülők lelkiismereti szabadsága és emberi méltósága is kárt szenvedhetett, amikor a gyerekek a militáns megoldások népszerűsítésének váltak eszközévé. Mindezért a civilek ombudsmanhoz és az óvoda fenntartójához fordultak.

hvg.hu Itthon

Videó: Óvodásokat vittek a határon szolgáló katonákhoz

Az M1 videóján a zákányi ovisok énekelnek, szívecskét ajándékoznak a katonáknak, és kipróbálják a harci járműveket. Az egyik kisfiú elmondja, azért ajándékozzák meg a katonákat, mert "védik a hazánkat". "És mit láttatok itt a határ mellett?" – kérdezi erre a köztévé riportere. "A migránsokat" – válaszolja a kisfiú. Óvónőjük szerint a fiúk katonásat, a lányok menekülteset szoktak játszani.

Gergely Zsófia Itthon

Óvodások az udvaron, azbesztből a kerítés

Azbesztes palakerítés határolja egy csepeli óvoda udvarát, ahol a gyerekek nap mint nap játszanak. A szülők hiába szóltak többször, hogy az egészségre ártalmas anyagot sürgősen el kellene távolítani, új kerítés csak nem épült. Most viszont áttörés következett be: amikor jeleztük, hogy odamennénk terepszemlére, kiderült, „az új városvezetés” épp most akarta megcsináltatni. Bár szerintük nem porzik, és ezért valójában nem is veszélyes az azbesztpala.

MTI Itthon

Az iskolai menzákra küldik a járási hivatalok ellenőreit

A hivatalok szakemberei nem fognak büntetni, de ha valahol azt látják, hogy nem az új reformelőírásoknak megfelelően készítik el az ételeket, próbálnak segíteni, ajánlásokat tenni. A gyerekeknek adott ételekben az új szabályok szerint kevesebb lesz a zsír, a só és a cukor, ugyanakkor sokkal több rostban gazdag ételt, gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszert kapnak.

MTI / hvg.hu Itthon

Itt vannak az újabb fotók a csepeli óvoda udvarán kiásott háborús bunkerről

Kissé ijesztő látványt nyújt az a világháborús betonbunker, amelyet az egyik felújítás alatt álló csepeli óvoda udvarán ástak ki. A Csepel.hu a dolgozóktól úgy tudja, hogy a menedékhelyet 1942-ben építették, később betemették, a hetvenes években felépítették az óvodát, aztán pedig megfeledkeztek a bunkerről. Az önkormányzat most valószínűleg végleg felszámolja.

hvg.hu Itthon

Megszüntetnék a trükközést az óvodai átjelentkezéssel

Az Emmi rendeletmódosítással igyekszik bezárni az óvodai átjelentkezéssel való trükközést, ezentúl a gyerek bejelentett lakcímének az életvitelszerű tartózkodásra szolgáló lakcímmel azonosnak kell lennie, és ezt ellenőriznék is.

MTI Itthon

Miért kellene a kilencedik évfolyam bevezetése?

A végzettség nélküli iskolaelhagyás problémájára kersik a választ a kormánypártok. Azt szeretnék elérni, hogy a rendelkezésre álló idő és a tartalom átszervezésével hatékonyabb képzés valósuljon meg, tehát a kilencedik évfolyam esetleges bevezetése nem arról szólna, hogy több időt töltsön el a diák az iskolában.

Dercsényi Dávid Itthon

"Nem tőlem várják, hogy meg tudjam szerelni a gyereküket"

Mit tegyünk, ha nincs időnk a gyerekünkre? Mit bír el egy kiscsoportos? Hogy lehet egy életre áldozati szerepbe kerülni az oviban? Mi az a mutizmus? Hegyi-Tóth Erika óvodapszichológussal beszélgettünk szülők felelősségéről, kicsiknél felfedezhető szorongásokról, gyerekeknél lecsapódó családi konfliktusokról.

hvg.hu Itthon

Vona Gábor egy ózdi óvodában cukiskodott

Óvodában folytatta "álruhás országjárását" és cukikampányát a Jobbik elnöke pénteken. Mátyás királyról mesélt a gyerekeknek, társasozott velük, és tanácstalanul ült az öltözőben.

hvg.hu Közlekedés

Áthajtott a 6 éves kislány kezén, majd továbbállt a citroenes

Egy óvodai nagycsoport biciklizett tegnap délelőtt Nagykanizsán, amikor az egyik kislány felbukott, és egy arra járó citorenes áthajtott a kezén. A sofőr ezután elhajtott, de a rendőrök a rendszám alapján könnyen megtalálták és előállították. A 30 éves férfi azt mondta, hogy már megbánta, hogy elment a helyszínről.

Hercsel Adél Kult

Örülni kell, ha hisztizik a gyerek

Ha az üvöltő gyerekkel mi is üvöltünk, azt mutatjuk, hogy épp ez a helyes reakció az idegességre – állítja Peer Krisztina gyermekpszichológus. Fontos szerinte, hogy az apa aktívan kivegye a részét a gyereknevelésből, az ugyanis a gyerekek intellektusa fejlődéséhez is hozzájárul. Engedjük-e az óvodás fiút hercegnőruhába bújni a farsangon? Mit tehet a pedagógus a hiperaktív gyerekkel? Hogy lehet leküzdeni a szülői megfelelési kényszert? Interjú.

1
4 5 6 7 8
15

A címlapról ajánljuk