MTI / hvg.hu Itthon

Ötszáznál több kommunista vezető portréja lett nyilvános, az ügynökaktákért harcol az LMP

Mintegy félezer olyan kommunista vezetőről tesz közzé adatbázist csütörtökön a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, aki részt vett az 1956-os forradalom elfojtásában, valamint az azt követő megtorlásban. A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából az LMP sokadik alkalommal terjesztette az országgyűlés elé, hogy az állam hozza nyilvánnoságra a kommunista ügynökaktákat.

MTI Itthon

Kilencedszerre is beterjeszti ügynöktörvény-javaslatát az LMP

Az LMP-s kezdeményezés egyik célja, hogy zárják ki a közhatalmi pozíciókból a diktatúra egykori vezetőit és azokat, akik a kommunista állambiztonság hivatásos állományú tagjai voltak. Ők nemhogy államtitkárok vagy állami cégek vezetői, de még miniszteri, miniszterelnöki tanácsadók se lehessenek.

hvg.hu Itthon

VV: lassan már csak a Fidesz védi a kommunista ügynököket

Az LMP után egy újabb ellenzéki erő áll ki az ügynökakták nyilvánossága mellett: Bajnai Gordon csak azokkal hajlandó választási szövetségre, akik vállalják a kérdés rendezését. Ide jutottunk: a magyar baloldal többet tenne a múlt feltárásáért, mint a jobb - írja a Véleményvezér blog.

MTI Itthon

Négyszázat ismerünk a negyedmillió pártállami ügynök közül

A kollaboráció és az ügynökkérdés címmel rendeztek konferenciát a Magyar Tudományos Akadémián. A mai ügynökleleplező beszédmód a rendszerváltás deficitjéből fakad, a felmentő beszédmódhoz pedig az "ügynök mint celeb" hozzáállás jellemző - mondta Rainer M. János előadásában.

Csikász Brigitta Itthon

Forró kásaként kerüli az ügynökügyet a Fideszt is kijátszó kormány

Huszonkét éve nem sikerül rendezni az ügynökügyet, megalkotni azt az ügynöktörvényt, amely segítene feltárni az állampárti diktatúra rejtett működését. A Fidesz 2010-es kormányra kerülése óta többször nekiugrott a feladatnak, ám eddigi javaslatai csak a történészszakma ellenkezését váltották ki, amikor pedig az ellenzék rukkolt elő egy új törvényjavaslattal, nagy viták közepette ugyan, de a kormánypártok leszavazták. Legutóbb még határidőt is szabott a kormánynak a Fidesz, amit a kabinet képtelen volt tartani, javaslata eltűnt az adminisztráció útvesztőjében.

MLF Itthon

Elfojtás, hazugság, halogatás - kétszázezer besúgó országa

Nemcsak a politikát és a rendszerváltás utáni kormányokat, hanem a társadalmat sem érdekli a múlt, az ügynökügy - hangzott el egy konferencián, pedig negyven év alatt közel 200 ezer beszervezés történt. Sokan a rendszerváltás heteiben is írtak jelentéseket. A történészek hazugnak tartják a kutatást nehezítő jelenlegi szabályozást, amely szerintük a volt besúgóknak kedvez. A jelen lévő államtitkár nem akarta elárulni, a kormány milyen lépéseket tesz az ügynölmúlt feltárására.

Laborczi Dóra Itthon

Ügynökök az egyházak élén: tettesek vagy áldozatok?

Némák maradhatnak-e az egykor elnémított egyházak az ügynökkérdésben? A hvg.hu a magyar történelmi egyházak képviselőit, és a Hit Gyülekezetét is megkérdezte, mit gondolnak, mit tesznek az egyházi ügynökmúlt feltárása érdekében.

Laborczi Dóra Itthon

"A valódi felelősök tovább lapíthatnak” – államtitkár az ügynökmúltról

Az egyházi vezetők érintettsége újra és újra ellenérvként hangzik el az ügynökmúlt felderítését nem támogató fideszes képviselők szájából. Prőhle Gergely külügyminisztériumi helyettes államtitkárral – aki a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjeként aktívan részt vesz a lelkészeik ügynökmúltját feltáró bizottság munkájában – a pártállami múlt kezelésének aktuális politikai és egyházi összefüggéseiről beszélgettünk.

MTI Itthon

Lázár: "a Fidesznek nem érdeke, hogy bármi is titokban maradjon"

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint pártjának nem érdeke, hogy bármi is titokban maradjon "a Kádár-rendszer bűneiből", a múlt lezárása nélkül ugyanis nem jöhet létre egy új magyar társadalom. A múltfeltárás során azonban különbséget kell tenni bűnös és áldozat között - jelentette ki Lázár János kedden az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

MTI Itthon

Fidesz: "amit Schiffer állít, az egy rendkívül durva csúsztatás"

Visszautasítja a fideszes Varga István az LMP-s Schiffer Andrásnak azt a kijelentését, hogy a Lehet Más a Politika, illetve az ellenzék "nyomása" kellett a Nemzeti Emlékezet Bizottságának felállításához. A kormánypárti képviselő hangsúlyozta, már a tavaly decemberben elfogadott, az új alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezések kimondják e testület működését.

MTI Itthon

Az MSZP szolidáris Schiffer Andrással

A szocialisták támogatják, hogy parlamenti vitanap foglalkozzon az ügynöküggyel, az MSZP-s képviselők ezért aláírják az erre vonatkozó LMP-s kezdeményezést - tudatta Mesterházy Attila hétfőn sajtótájékoztatón.

MTI Itthon

Schiffer: "van az a szint, amire nem süllyed le az ember"

Az LMP véleménye szerint a Fidesz "azért váltott át a mocskolódásra az elmúlt hetekben az ügynöktörvény kapcsán", mert a szőnyeg alá söpri az állambiztonsági múlt kérdését és az aktanyilvánosság ügyét - mondta hétfőn a Parlamentben újságíróknak Schiffer András (LMP).

MTI Itthon

Kövér László: elképzelhetetlen a totális nyilvánosság az ügynök-ügyben

Értelmiségi belügynek nevezte az ügynöktörvény vitáját Kövér László házelnök a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában péntek este. Azt mondta: nem hiszi, hogy van még olyan titok, amiről a fátyol eddig nem lebbent fel. "Én az egészet egy gumicsontnak, egy számomra, engem mérhetetlenül bosszantó álvitának, pótcselekvésnek tartom" - fogalmazott a házelnök.

M. László Ferenc Itthon

Megosztott Fidesz egykor és most: a régi titkosszolgákat védelmeznék

A rendszerváltás után továbbszolgáló titkosszolgák védelmében utasította el hat évvel ezelőtt a Fidesz azt a törvényjavaslatot, amely az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát célozta. Míg 2005-ben a Fidesz szakpolitikusai hosszan vitatkoztak a parlamentben az MSZP benyújtotta tervezetről, három hete indoklás nélkül utasították el az LMP hasonló javaslatát. Információink szerint most kényelmetlennek tartották volna az egykori titkosszolgák szerepét is érintő vita lefolytatását.

M. László Ferenc Itthon

Bevédjék-e az egyház ügynökeit? Fellázadtak Lázár ellen a fideszes képviselők

A kijelölt napirendtől elrugaszkodva, a fideszes frakcióvezetőt bírálva vették elő a kormánypárti parlamenti képviselők a két héttel ezelőtt a Fidesz és a KDNP többsége által leszavazott ügynöktörvényt a hétfői frakcióülésükön. A tanácskozás végén parázs vita alakult ki, ahol több forrásunk szerint az egyik felszólaló azt mondta, a párt sem a saját, sem az egyház soraiban lévő egykori ügynököket vagy titkosszolgálati tartótiszteket nem védelmezheti, a Fidesznek mindenáron fel kell vállalnia a múlttal való szembenézést.

1 2
Magyarországra jön Steve Jobs jobbkeze, akivel együtt alapították az Apple-t

Magyarországra jön Steve Jobs jobbkeze, akivel együtt alapították az Apple-t

A bolgár kormány több modern gyógyszernek adott tb-támogatást, mint a magyar

A bolgár kormány több modern gyógyszernek adott tb-támogatást, mint a magyar

Ez itt már a jövő? Légdeszkán repkedő fegyveres tartott bemutatót a párizsi katonai parádén

Ez itt már a jövő? Légdeszkán repkedő fegyveres tartott bemutatót a párizsi katonai parádén

Megint a demokrata képviselőnőket támadta Trump

Megint a demokrata képviselőnőket támadta Trump

Nádasdy Ádám férjhez megy Londonban

Nádasdy Ádám férjhez megy Londonban

Megvan a hivatalos jelölt az amerikai védelmi miniszteri posztra

Megvan a hivatalos jelölt az amerikai védelmi miniszteri posztra

Turbó körforgalmak épülnek az M5-ös vonalán

Turbó körforgalmak épülnek az M5-ös vonalán

Kell még 164 millió forint közpénz a milliós tandíjjal induló elit magániskolára

Kell még 164 millió forint közpénz a milliós tandíjjal induló elit magániskolára

Furcsa dolgok történnek a magyar autóiparban

Furcsa dolgok történnek a magyar autóiparban

Griezmann már Barcelonában van

Griezmann már Barcelonában van

CNN: A WikiLeaks alapítója Londonból irányította a beavatkozást a 2016-os amerikai választásba

CNN: A WikiLeaks alapítója Londonból irányította a beavatkozást a 2016-os amerikai választásba

A címlapról ajánljuk