hvg.hu Én és a Cégem

Egy év alatt duplázott az Airbnb

Újabb százmilliós tőkeinjekciót kapott a lakásbérlési piacon egyre inkább maghatározó San Francisco-i központú cég, amely egy év alatt megduplázta a lakásfoglalások számát.

hvg.hu Én és a Cégem

Lesöpörték az Airbnb-t korlátozó javaslatot

Valamelyest meglepő győzelmet aratott a szállásmegosztó óriás, miután a San Franciscoói lakosok végül leszavazták azt a kezdeményezést, hogy egy évben csak 75 napra lehessen rövid távra kiadni a lakásokat. Ugyan a szolgáltatás népszerű, a cég néhány hete egy elég félresikerült reklámkampánnyal váltotta ki az emberek ellenszenvét.

hvg.hu Én és a Cégem

Óriási bakival vágja maga alatt a fát az Airbnb

A szállásmegosztó óriás úgy próbált meg nyomást helyezni a korlátozásán fáradozó San Franciscó-i városvezetésre, hogy hatalmas reklámtáblákon tettek javaslatokat, mire költse az önkormányzat az általuk fizetett adót. Azonban a dolog visszafelé sült el, rengetegen háborodtak fel a cég pökhendi üzenetein, amiket ezért inkább eltávolítottak.

Torontáli Zoltán Gazdaság

A kormány benézheti az Airbnb ügyét

Erős vita van a kabinetben arról, hogy a megosztásos gazdasági modell új szereplőit be kell-e tiltani, vagy alkalmazkodni kell-e a helyzethez, mert az előretörésük megállíthatatlan. Úgy tűnik, hogy a taxizós Ubert sikerült mederbe terelni, ám a szobakiadást szervező Airbnb felfutását más jelenségnek gondolják, és nem látják benne a szállodaiparra nehezedő nyomást.

hvg.hu Itthon

Mivel segítik az európai civilek a menekülteket?

Számos megoldással próbálják segíteni a civilek az Európába érkező menekülteket, ezek között megtalálni a szállást kínáló mobilapplikációkat és az ingyenes Uber szolgáltatást is. Az élelemiszer adományok és szálláshelyek mellett a legértékesebb dolog az információ szolgáltatása lett, amihez okostelefonjaikkal könnyebben hozzáférnek a menekültek.

MTI / hvg.hu Gazdaság

NAV-osok bukkanhatnak fel turistaként az Airbnb-n

Újra emlékeztette a lakásukat az Airbnb-n kiadó tulajdonosokat a NAV, hogy adószámra is szükségük van és számlát is kell adniuk. Most azt is közölték, hogy a júliusban indult ellenőrzések során NAV-osok vehetnek ki turistaként online meghirdetett szállásokat.

Mizsur András Itthon

Kisokos az olcsó albérlet-vadászathoz

Elszálltak a fővárosi albérletárak, a belső kerületekben akár 60 százalékkal is többe kerül egy lakás, mint egy éve, azonban az egyetemisták, főiskolások csak kis része jut kollégiumhoz. Adunk pár tippet a lakhatás megoldásához.

MTI Gazdaság

Rászállt az osztrák adóhatóság az Airbnb-re

Adatokat kért az Airbnb-től, és további magánszállásokat kínáló oldalak üzemeltetőitől az osztrák adóhivatal, amely a begyűjtött adatokból a keletkezett bevétel összegére kíváncsi, valamint majd arra, hogy a szállást hirdetők fizetnek-e adót a bérbeadás után. Az osztrák pénzügyminisztérium szerint a tárgyalások még tartanak, a bérbeadó vállalkozásokkal már közvetlen kapcsolatba léptek.

hvg.hu Gazdaság

És akkor tisztogatást rendeznek a NAV-nál

Mindig is mondtuk, hogy a pénz az élet regulája: a kormány olyan sokat szórt el a húsgyárakra, hogy az már Brüsszelnek is szemet szúrt, a NAV belső ellenőreinek meg az, hogy egy tucat vámos milyen üzleti lehetőséget talált a cigibizniszben. Papcsák Ferenc havi 1,2 milliót talált az MNB-ben, a Fidesz pedig azt a maguk által hozott törvényt, amivel akár százezer családnál is ugorhatna a gyerek után járó kedvezmény. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Torontáli Zoltán Gazdaság

A szemünk előtt zajlik az újabb géprombolás

Az Uber csatája a taxisokkal és az Airbnb összeütközései a városokkal egyaránt azt jelzi, hogy a megosztásra alapozott új gazdasági modell erős érdekcsoportok tyúkszemére lépett. A zsigeri válaszreakcióknál tartunk, megy a szétadóztatás, a különszabályokba kényszerítés és a jogi ellehetetlenítés, ami hosszabb távon zsákutcának tűnik.

hvg.hu Én és a Cégem

Ezeken bukhatnak nagyot a közösségi gazdaságot hirdető óriások

A megosztáson alapuló társadalom képét előrevetítő mamutok, mint az Uber vagy az Airbnb komplett iparágakat formálhatnak át, a befektetők pedig nem győzik önteni a pénzt az úgynevezett unikornisokba, azonban szakemberek figyelmeztetnek, hogy ezek a cégek sokkal sérülékenyebbek, mint sokan gondolnák.

1 2 3 4 5 6 7
A címlapról ajánljuk