#Aranycsapat

Sport

Meghalt Buzánszky Jenő

Nyolcvankilenc éves korában vasárnap este elhunyt Buzánszky Jenő, az Aranycsapat legendás labdarúgója.

MTI Vállalkozás

Puskás-sör kerül a boltokba

A 4,6 százalékos alkoholtartalmú, láger típusú sör doboza aranyszínű, és az Aranycsapat csatárának képe, valamint 10-es mezszáma is látható rajta. Először a METRO, majd a Tesco áruházaiba kerül a Puskás-sörből. A román-magyar meccsre igyekvő szurkolók már kaptak termékmintát.

MTI Sport

Hatvan éve történt: Feldúlták a pesti utcákat az Aranycsapat vb-kudarca miatt

Puskásék éppen hatvan évvel ezelőtt veszítették el a vébédöntőt az NSZK válogatottja ellen, éppen akkor, amikor mindenki a négy éve veretlen Aranycsapat könnyű diadalára számított. Bár a kudarcban számos olyan tényező is szerepet játszott, amelyről a játékosok nem tehettek, a csalódott szurkolók kisebb forradalmat robbantottak ki Budapesten.

hvg.hu Sport

Fotók: Elbúcsúztatták Grosics Gyulát

Az Aranycsapat legendás kapusától a Szent István-bazilikában búcsúztak, beszédet mondott Buzánszky Jenő, az Aranycsapat egyetlen még élő tagja is. A temetési szertartást Kiss-Rigó László megyés püspök végezte, majd Grosics Gyulát szűk családi körben helyezték végső nyugalomra az altemplomban.

hvg.hu/MTI Sport

Elhunyt Grosics Gyula

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Grosics Gyula, a legendás Aranycsapat kapusa. A Fekete Párduc öt éve vallott életéről, sikereiről és az őt ért támadásokról a HVG Portré rovatának, ezt az interjút idézzük fel.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Sosem látott fotók az Aranycsapatról – Nagyítás-fotógaléria

Puskás ballábas külső csüdrúgása, Kocsis fejelései vagy ollórúgása, Hidegkuti boszorkányos cselei, a ''fekete párduc'' utánozhatatlan védései – az Aranycsapat legnagyobb sztárjainak emblematikus trükkjeit mutatja be Kozák Lajos képei. Az ötvenes évek ismert sportfotográfusa hagyatékából előkerült elszáradt filmtekercseket digitálisan újították fel. A képsorokból full HD minőségű videók, szuperlassított kisfilmek is készültek, így Puskásék játéka olyan élményt ad, mintha egy mai prémium sportcsatornán néznénk a vb sztárjait.

hvg.hu Nagyítás

Fotók: sosem látott képek kerültek elő az Aranycsapatról

Az ötvenes évek ismert sportfotográfusának, Kozák Lajosnak hagyatékából kerültek elő korábban nem látott képek a kor legismertebb labdarúgóiról. A digitalizálás során derült ki, a képanyag csodálatos kincset képvisel: Kozák Lajos fázisfotói tanulmányszerűen, nagy részletességgel mutatja be az Aranycsapat és a kor más ismert labdarúgóinak emblematikus trükkjeit.

hvg.hu Kult

Itt a film Messi barcás magyar elődeiről

Kocsis Tibor Magyarok a Barcáért című dokumentumfilmjét a Mediawave-en mutatják be május 3-án. A komáromi „Együttléten” kispályás futballmérkőzéssel is megemlékeznek Czibor Zoltánról.

BI Kult

„A mi hazánk nevét zengik szerte a világon”

Nemzeti mitológiánkban kitüntetett szerep jut az Aranycsapatnak és az 1953. november 25-i magyar–angolnak, ami tulajdonképpen angol–magyar volt: nem 6:3 tehát, hanem 3:6. Filmek, könyvek, színdarabok örökítik meg e diadalt, no meg a fél évvel későbbi csúfos (!) vébé-ezüstérmet. Körkép Hobótól Esterházyig.

Patyi Máté Sport

A Szepesi inkább Niki, mint György

"6-3? – Magyar-angol". A köznyelvben annyira él ez a fordulat, hogy bár a generációm egyáltalán nem ismeri a mérkőzés előzményeit és dramaturgiáját, mégis kívülről fújja. Aki látta Puskás és Hidegkuti góljait, és tudja, hogy mi vettük be először a labdarúgás szigetét, az már nagy király. De erre a tudásra nincs is szükség, a hathárom párbeszéde a ténymegállapításnál véget ér." Patyi Máté, aki 11 évig volt a Ferencváros igazolt játékosa, a legendás Aranycsapatot és az évszázad mérkőzését értelmezi a 20-as évei elején járó generáció szemszögéből. Ma van a londoni 6-3 hatvanadik évfordulója.

MTI Itthon

Grosics Gyulát kórházba kellett szállítani

Grosics Gyuláról és Buzánszky Jenőről, az Aranycsapat két élő tagjáról neveztek el egy-egy Alstom metrószerelvényt. Az ünnepségen Grosics Gyula nem tudott részt venni, mert vasárnap kórházba szállították.

MTI Sport

Hatvan éve történt a magyar sporttörténelem legfényesebb győzelme

Hatvan éve, 1953. november 25-én játszották az évszázad mérkőzését: az elismerten a világ legjobbjának számító magyar Aranycsapat a futball szentélyében, a londoni Wembley Stadionban győzte le 6-3-ra a hazai pályán addig veretlen angol labdarúgó-válogatottat.

Hercsel Adél Kult

A focialista forradalmat a fradisták robbantották ki

A napokban jött ki a nyomdából a németek ellen elveszített történelmi meccsről és az azt követő eseményekről szóló Focialista forradalom című regény. Mennyire voltak 1956 előzményei az 54-es vébédöntő utáni zavaragások? Miért nem jöhetett haza Budapestre az Aranycsapat? Interjú a szerzővel, Benedek Szabolccsal.

MTI Kult

Tűzfalra festik a legendás 6:3-at

Az aranycsapat 1953-as londoni 6:3-as magyar győzelmét festik a VII. kerületi Rumbach Sebestyén utca egyik tűzfalára a mérkőzés 60. évfordulójának tiszteletére.

MTI Sport

Autóbalesetet szenvedett Buzánszky Jenő

Az olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes, a Nemzet Sportolójának is megválasztott Buzánszky egy teherautónak ütközött, az esztergomi kórházban kivizsgálták, de jól van.

MTI Sport

Doppingoló sportolók győzték le az Aranycsapatot '54-ben?

Nemcsak az NDK-ban, hanem az egykori NSZK-ban is volt államilag finanszírozott, rendszerszerű doppingolás az élsportban – legalábbis egy német tanulmány szerint. Az Aranycsapatot legyőző nyugatnémet válogatott sikerében is lehetett szerepe teljesítményfokozó szernek az 1954-es labdarúgó világbajnokság döntőjében.

1 2 3 4
Hetente, ingyen tesztelhetik magukat a bécsi óvodák és iskolák dolgozói

Hetente, ingyen tesztelhetik magukat a bécsi óvodák és iskolák dolgozói

Révész Sándor: Ha volna önbeteljesítő optimizmus…akkor jó lenne

Révész Sándor: Ha volna önbeteljesítő optimizmus…akkor jó lenne

130 jármű rohant egymásba egy japán hóviharban

130 jármű rohant egymásba egy japán hóviharban

Mesterséges szaruhártyát kapott a 78 éves férfi, visszanyerte a látását

Mesterséges szaruhártyát kapott a 78 éves férfi, visszanyerte a látását

Itt a magyar képzőművészet egyik legvarázslatosabb művészének (ön)életrajza

Itt a magyar képzőművészet egyik legvarázslatosabb művészének (ön)életrajza

Mellélőtt a BBC a Phil Spector halálát bejelentő címével

Mellélőtt a BBC a Phil Spector halálát bejelentő címével

Radar360: A norvégok a vakcinát tesztelik, az unió a magyar bírói függetlenséget

Radar360: A norvégok a vakcinát tesztelik, az unió a magyar bírói függetlenséget

Az OGYÉI ellenőre szerint a kínai vakcina hatásosságát még vizsgálni kell

Az OGYÉI ellenőre szerint a kínai vakcina hatásosságát még vizsgálni kell

A címlapról ajánljuk