Bicsérdi Ádám - Bodnár Zsolt - Mizsur András Kult

Szabad-e nevetni egy nemi erőszak elmesélésén?

Idén a Bánkitó fesztivál főleg színházi fronton bizonyult erősnek: a program már-már a nyár legfontosabb független színházi szemléjévé nőtte ki magát, ahol olyan vitatott vagy tabunak számító kérdésekkel szembesültünk, mint a nemi erőszak vagy a magyar értelmiség kivándorlása.

Mizsur András-Bicsérdi Ádám-Fülöp Máté Kult

Így támadt fel Bánk az özönvíz után

Rendesen próbára tette a Bánkitó fesztivál nulladik napi közönségét a szerdai apokaliptikus időjárás. Este 10 körül biztonsági okokból a teljes fesztivál elnémult; még alkoholt sem lehetett kapni a szabad téri színpadoknál. A legelszántabbak azonban a mostoha körülményekkel dacolva megcsinálták a maguk buliját, a vihar elvonultával pedig a Tilos Rádió emblematikus Roburja is bekapcsolódott a zenei tartalomszolgáltatásba.

hvg.hu Kult

Kortárs képzőművészet a Nagykörúton túl

Két fiatal képzőművész azt találta ki, hogy a kortárs művészetet ki kell szabadítani Budapestről, és érdemes bemutatni a vidéki embereknek. A Csakoda csoport Képvándorlása Katalizátor-díjat nyert. A csoport társalapítójával, Trapp Dominikával beszélgettünk.

hvg.hu Kult

Már most érdemes bejelentkezni a nyár bulijára

Az early bird-jegyek másfél óra alatt keltek el, szóval tényleg résen kell lennie annak, aki idén sem akar lemaradni az egyik legszimpatikusabb magyar fesztiválról, a tavaly telt házzal futó Bánkitóról.

Zalavári Noémi Kult

A 36 kérdés, ami kiüti a Tindert

Két ismeretlen harmichat zavarbaejtően intim kérdést tesz fel a másiknak, majd négy perc szemezés után szerelembe esik. Elméletben ennyiből áll az ismerkedés egy pszichológus tanulmánya szerint, és a Bánkitó fesztiválon élőben is ki lehetett próbálni a különleges randit. A kísérletre a vártnál jóval többen jelentkeztek, és bizony volt olyan pár, akiknél a fesztivál után is folytatódott a történet. Szubjektív beszámoló a rendhagyó randiról.

hvg.hu Itthon

Bánkon sem találták meg a Fidesz legyőzőjét

Majd száz fiatal vett részt Bánkon azon a Kettős mérce beszélgetésen, ahol arra keresték a választ, hogy lesz-e baloldal 2018-ban. Csalódnia kellett azonban annak, aki azt várta, hogy végre kiderül, hogy lesz-e olyan baloldali párt a következő választásokon, amelyik képes lehet megszólítani a politikából kiábrándult fiatalokat és legyőzni a Fideszt.

hvg.hu Nagyítás

Ilyen volt a Bánkitó fesztivál

Véget ért a hetedik alkalommal megrendezett Bánkitó fesztivál: a széleskörű zenei választékon túl számtalan civil és kulturális program várta az érdeklődőket. A napijegyek péntekre és szombatra is elfogytak, és bár családias fesztiválként emlegetik, a Bánkitó éjszakai világa simán felvette a versenyt a hazai gigafesztiválok felhozatalával; a bulizni vágyók mindent megkaptak.

hvg.hu Kult

Fotók: Így törölte ki csipáit a Bánkitó fesztivál

A reggeli életképek jelentik egy fesztivál legszórakoztatóbb, legszürreálisabb pillanatait, nem volt ez másként az idei Bánkitón sem. Két fő fesztivál-típusra érdemes ilyenkor odafigyelni: az utolsó energiáit mozgósító táncolókra, és a véletlenszerűen fekhelyet találó megfáradókra. Fotóinkon bemutatunk néhány alaphelyzetet.

Kult

Ők hozzák újra divatba a népzenét

A Margaret Island tipikus fellépője a Bánkitó fesztiválnak: fiatalok, valami hazánkban újnak számítóval próbálkoznak, mernek kommunikálni a közönségükkel, és egymásra mutogatás helyett hisznek az együttműködésben. Alig egy éve alakultak, és az együttes nevét még nem, de dalaikat (főleg a Bolyongót) már ismeri meg egy átlag rádióhallgató. A fesztiválon adott koncertjük után a tóparton kérdeztük az ígéretes jövő előtt álló zenekar magját.

hvg.hu Élet+Stílus

Ha csak utolsó napra jutsz le a Bánkitóra, itt ér majd a reggel

Családias fesztivál ide vagy oda, a Bánkitó éjszakai világ simán felveszi a versenyt a hazai gigafesztiválok felhozatalával, a francia hip-hoptól kezdve a legalattomosabb house-ig mindent megkap a bulizni vágyó, csak keresni kell. Minikalauzunk a bánki fesztivál utolsó, vagy az első óráihoz.

Bicsérdi Ádám Kult

Quimby: "Hát, kurvára megöregedtünk"

Nem akarnak kifáradni, és belefulladni a szűkös magyar piacba, ezért időről időre kilépnek a szokásos koncertkörökből: a Quimby álnéven adott meglepetéskoncertet a Bánkitó fesztiválon. A zenekar ötlete volt az egyszeri alkalom, a fesztivál pedig rábólintott a Magyarországon ritka poénra. Kiss Tibit és Varga Líviuszt kérdeztük a koncert előtt arról, miért pont most és itt jött el az ideje a Retardált Brothers színre lépésének, és hogy hogyan inspirálódhat az ilyen alkalmakból egy jövőre már a 25. születésnapját ünneplő zenekar. Az is kiderül, miért adnának metál-koncertet a Parlament előtt.

Mizsur András - Zalavári Noémi Kult

"Jöttek a TEK-esek, és átváltoztam sárkánnyá"

Tudta, hogy Magneto, a Marvel képregények egyik szuperhőse roma származású volt? És hogy a hetedik kerület a szuperhősök bázisa? Az Éjjel-nappal 7ker elnevezésű csoport interaktív foglalkozása megmutatta, hogyan lehet gyerekkori traumáinkat roma gyerekek segítségével feldolgozni.

hvg.hu Kult

Ennél jobb hely nem lesz a héten a szerelembe esésre

Titkos randikon megismerni egy idegent, sarokba szorítani egy párt elnökét, egy órára szegénnyé válni, receptet írni egy kuka tartalmából - a Bánkitó Fesztivál idén is többet nyújt egy sima zenei rendezvénynél. A feltörekvő zenekarok koncertjei, a nonstop elektronika mellett mini színházi fesztivál, és játékos, interaktív feladatokkal készülő civilek várják a fesztiválozókat. Három napra tutira Bánk lesz a legélhetőbb hely az országban.

Bicsérdi Ádám Kult

"Már a Playmobillal is rabszolgalázadást játszottam"

Főleg zenészként, dalszerzőként ismertek, de van egy másik oldaluk is: egyikük plakátrongálás miatt éjszakázott a rendőrőrsön, másikuk alternatív városi sétákat vezet turistáknak. Komáromy Gergely, reggae-zenész és aktivista, aki legközelebb már a kerítéshez és a menekülttáborokba menne, és Antonia Vai, aki Svédországból költözött hozzánk, és a dalszerzés mellett a Pride fontosságáról győzködi a magyarokat. Azért küzdenek, hogy mások is észrevegyék, hogy ez egy izgalmas és sokszínű hely.

MTI Kult

Nemsokára indul a Bánkitó Fesztivál

Hetedik alkalommal rendezik meg a Bánkitó Fesztivált. A Nógrád megyei Bánkon július 16-tól 18-ig gyönyörű környezetben, a zenei választékon túl civil és kulturális programokkal várják az érdeklődőket három napon át.

1 2 3
Kőszeg Ferenc a rezsiutalványról: Csúszópénzt elfogadni viszolyogtató

Kőszeg Ferenc a rezsiutalványról: Csúszópénzt elfogadni viszolyogtató

Lesifotós kémlelte, ahogy Karácsony iskolába vitte a gyerekét

Lesifotós kémlelte, ahogy Karácsony iskolába vitte a gyerekét

A Fidesz politikusa részesülni akart az egri vár fejlesztési pénzeiből, állítja a volt igazgató

A Fidesz politikusa részesülni akart az egri vár fejlesztési pénzeiből, állítja a volt igazgató

Ilyen hibridet kap az új császár 2019-ben

Ilyen hibridet kap az új császár 2019-ben

Orbán irodája elé feszített molinót a Párbeszéd, hogy engedje vitázni Tarlóst

Orbán irodája elé feszített molinót a Párbeszéd, hogy engedje vitázni Tarlóst

Eszméletlenre vert egy férfit az utcán, majd elmenekült

Eszméletlenre vert egy férfit az utcán, majd elmenekült

Több mint 330 gyerek lett rosszul egy hajdúsámsoni iskolában

Több mint 330 gyerek lett rosszul egy hajdúsámsoni iskolában

Egy fontos szakértői vélemény sikkadt el a veronai buszbaleset perében

Egy fontos szakértői vélemény sikkadt el a veronai buszbaleset perében

550 lóerős hibrid 7-es BMW a láthatáron

550 lóerős hibrid 7-es BMW a láthatáron

Még mindig csőbe húzza az utazókat a Booking.com, hiába ígértek mást

Még mindig csőbe húzza az utazókat a Booking.com, hiába ígértek mást

Nem engedték be az IKEA éttermébe a vakvezető kutyájával érkező vásárlót

Nem engedték be az IKEA éttermébe a vakvezető kutyájával érkező vásárlót

A címlapról ajánljuk