hvg.hu Vállalkozás

Jó időben jó üzlet a mezőgazdaság

Stabilan növekvő árbevétel jellemzi a mezőgazdaságban tevékenykedő társas vállalkozásokat, ami prosperáló szektor is lehetne, ha nem függne olyan külső tényezőktől, mint az időjárás. A bevételi adatok mellett a cégek száma is növekszik a szektorban, bár az elmúlt egy évben már kisebb mértékben nőtt a vállalkozások száma, mint korábban, .

hvg.hu Vállalkozás

A magyar cégek még nem érték el a tinédzser kort

A ma működő magyarországi cégek átlagos életkora kevesebb, mint 10 év, pontosan 9,63 év, . A legnagyobb magyar cégek átlagos életkora is 14-15 év körül van csupán, miközben nemzetközi szinten az amerikai tőzsdén jegyzett legértékesebb 500 vállalat (S&P 500) áltagos életkora ezzel szemben 18 év.

hvg.hu Vállalkozás

Stabilan fogynak a magyar cégek

Javulóban a számlafizetési fegyelem, mivel mind a fizetési határidők, mind pedig a fizetési késedelmek csökkentek 2013 harmadik negyedévében, . A működő cégek száma elkezdett csökkeni, azonban ez annak tükrében, hogy jelenleg 560 ezer aktív vállalkozásból mindössze közel 120 ezer foglalkoztat legalább 1 főt, és éri el a bevétele az éves 20 millió Ft-ot nem nevezhető problémának. A csökkenés egészséges is lehet, ha közben az életképes, foglalkoztatni és stabil árbevételt elérni képes cégek köre erősödik, így ez egy stabilabb cégszerkezetet is eredményezhet.

hvg.hu Vállalkozás

A cégvezetés férfi szakma: egyharmad a nők aránya

Magyarországon több női cégtulajdonos van, mint női cégvezető, viszont a férfiak erősen felülreprezentáltak a vállalkozásokban. A magyar cégvezetők csupán 32 százaléka hölgy. A legtöbb cégvezető és tulajdonos a 40-50 éves korosztályból kerül ki, valamint a nagy cégeknél sok a 60 év feletti tulajdonos.

hvg.hu Vállalkozás

Kezd magához térni a cégvilág?

A Bisnode Bedőlési Index (BBI) értéke július végére 3,14 százalékra csökkent, holott 2012 végén még 4,07 százalék volt ez az érték. 2010-ben volt a jelenlegi körüli, azaz 3,2 százalékos cégbedőlési arány, azóta a tavalyi év végéig folyamatosan emelkedett, és csak 2012 novemberében kezdett csökkenni a fizetésképtelenségi eljárások, azaz a csődök és felszámolások cégszámhoz viszonyított aránya derül ki a Bisnode üzleti információszolgáltató elemzéséből.

hvg.hu Vállalkozás

Tömeges cégbezárásokat hozhat egy új jogszabály

Jövőre jelentős átalakulás indulhat meg a magyarországi cégpiacon, mivel a kft.-k működtetéséhez szükséges tőkekövetelmény a többszörösére, 3 millió forintra emelkedik. Ha már működő cégekre is vonatkozik majd a szabály, akkor több 100 milliárdos tőkeigény keletkezik.

MTI Vállalkozás

Tavaly ilyenkorhoz képest kevesebb a bedőlő cég

Az előző év egészére vonatkozó 4,08 százalékról 3,79 százalékra csökkent az első negyedévben a bedőlő, azaz felszámolás vagy csődeljárás alatt álló cégek arányát követő mutató - közölte a Bisnode üzleti információs szolgáltató csütörtökön.

hvg.hu Vállalkozás

Javul a bedőlési index, hol itt a probléma?

A tavalyi 4,08 százalékról 3,79 százalékra csökkent az idei első negyedévben – a most először megjelenő, országos adatokat tartalmazó – Bisnode Bedőlési Index (BBI). Mindössze négy ágazatban romlott a mutató, a többiben azonban javult. Területi bontásban Borsod és Nógrád megye ért el látványos eredményt, az ott nyilvántartott cégek bedőlési mutatója több mint 1 százalékponttal csökkent.

hvg.hu Vállalkozás

Rejtély, hogy miből él az évek óta veszteséges taxis ágazat

A taxizásból élő vállalkozásoknak a legjelentősebb piacot érintő fővárosi taxi rendelet miatt, változásra kell felkészülniük a jövőben, ezért vette górcső alá a főtevékenységként taxis személyszállítással foglalkozó cégeket a Bisnode üzleti információs szolgáltató. Az elemzés szerint az érintett társaságoknak az elmúlt években rosszul ment az üzlet, árbevételük kedvezőtlenül alakult, miközben összesítve folyamatosan veszteségesek voltak. Bedőlési arányuk tavaly pedig jóval meghaladta az országos átlagot.

hvg.hu Vállalkozás

Egyre jobban megy a netes kereskedőknek

Az elmúlt hónapokban több, a piacon meghatározó kiskereskedelmi lánc indította el online áruházát, és várhatóan lesznek követőik. Az érintett szektor a kedvezőtlen gazdasági környezetben is viszonylag jól szerepelt: a cégek száma megtöbbszöröződött az elmúlt években, az összárbevételük is nőtt, és összesítve nyereségessé váltak. A fizetési magatartásuk is javult, ráadásul a bedőlési arányuk alacsonynak mondható.

hvg.hu Vállalkozás

Évek óta masszívan növekvő csődtömeg a magyar vendéglátás

Felemás helyzetben vág neki a főszezonnak a vendéglátóipar: a vendéglátást főtevékenységként végző cégek összesítve évről évre tetemes mínuszt termelnek, míg a tíz legnagyobb árbevételű cég mindegyike nyereséget ért el 2011-ben. A szektor fizetési magatartása sem átlagos. A szállítók ma már a korábbi években megszokottnál hamarabb szeretnének a pénzükhöz jutni, a bedőlési arányt nézve pedig az ágazat a legrosszabbak közé sorolható.

hvg.hu Vállalkozás

Hatalmas forgalom mellett hatalmas veszteség a dohánypiacon

A dohányáru-nagykereskedők árbevétele növekedett az elmúlt években, az ezzel főtevékenységként foglalkozó társaságok eredménye azonban évek óta negatív tendenciát mutat, sőt az érintett cégeknél közel 20 százalékkal csökkent az átlagos létszám. A dohánykereskedelem Budapestre, Pest megyére koncentrálódott.

MTI Gazdaság

Ilyen volt a dohánypiac a trafikmutyi előtt

A dohányáru-nagykereskedelmi cégek árbevétele 2009 óta folyamatosan emelkedik, ugyanakkor mind adózás előtti, mint nettó eredményük jelentősen csökkent az utóbbi években: 2011-ben például 44 százalékkal 4 milliárd forintra nőtt összesített veszteségük – hívja fel a figyelmet a Bisnode üzleti információs szolgáltató az MTI-hez csütörtökön eljuttatott összegzésében.

hvg.hu Vállalkozás

Ciprus, a Seychelles-szigetek és Svájc a legkedveltebb magyar offshore ország

Az elmúlt húsz évben folyamatosan emelkedett azon magyar cégek száma, amelyek valamelyik offshore-paradicsomban bejegyzett tulajdonossal is rendelkeztek. A legkedveltebb célpont Ciprus, a Seychelles-szigetek és Svájc. Az offshore országok iránti érdeklődést sem az aktuális magyar és világgazdasági helyzet, sem a hazai adózásra vonatkozó jogszabályok nem befolyásolják érdemben.

hvg.hu Gazdaság

Semmi sem vet gátat az offshore-nak

Az elmúlt 20 évben folyamatosan emelkedett azon magyar cégek száma, amelyek valamelyik offshore-paradicsomban bejegyzett tulajdonossal is rendelkeztek. A legkedveltebb célpont Ciprus, a Seychelles-szigetek és Svájc. Az offshore országok iránti érdeklődést sem az aktuális magyar és világgazdasági helyzet, sem a hazai adózásra vonatkozó jogszabályok nem befolyásolják érdemben.

hvg.hu Karrier

Meglepő adatok: Nógrádban volt, hogy a húszezret sem érte el a dolgozók száma

Az elmúlt 12 hónapban mindössze egyszer – tavaly júniusban – haladta meg a foglalkoztatottak száma a 2 millió 600 ezret a gazdasági társaságok körében a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) leadott létszámadatok elemzése alapján. A fővárosban 1 millió körül stagnál a dolgozók létszáma, Nógrád megyében viszont volt olyan hónap, amikor a 20 ezret sem érte el – derül ki a Bisnode üzleti információs szolgáltató legfrissebb elemzéséből.

hvg.hu Vállalkozás

A fogyasztás visszaesése tizedeli a vállalkozásokat

A cégbedőlések hosszú távon az eddiginél stabilabb gazdaságszerkezetet hozhatnak léte. Még mindig nem ért véget az a vesszőfutás, amit a visszaeső belső fogyasztás miatt kell elszenvedniük a vállalkozásoknak: az elmúlt 12 hónapban nemhogy csökkent volna, hanem valamelyest még emelkedett is az élelmiszer, ital és dohánytermékek gyártásával, a kiskereskedelemmel, a gépjármű kereskedelemmel, a vendéglátással foglalkozó cégek bedőlési aránya.

hvg.hu Vállalkozás

A cégek fele már nem "tiszta"

Közel 390 ezer olyan cég van Magyarországon, amely legalább 3 éve működik és ezeknek csupán 48 százalékát nem érintette soha semmilyen negatív esemény (például NAV eljárás, bírság, bírósági határozat). Amennyiben a fiatalabb cégeket is belevesszük az elemzésbe, akkor azt látjuk, hogy csupán 53 százalékuk negatív esemény „szűz”, azaz gyakorlatilag minden második cégnek volt már valamilyen bírsága, végrehajtása. Az adóhatósági végrehajtás a leggyakoribb negatív eljárás.

hvg.hu Vállalkozás

Hadijelentés a cégvilágból: tavaly száz cég közül négy bedőlt

Az elmúlt három évben (2009-2012) folyamatosan és nagymértékben nőtt a cégbedőlések aránya, és ez a trend 2012-ben is folytatódott. A múlt évben 4,07 százalékos cégbedőlési arány jellemezte a magyar cégvilágot, azaz átlagosan 100 cégből több mint négy 1 év alatt fizetésképtelenné vált. Az iparágakat tekintve továbbra is az építőipar a legkockázatosabb.

hvg.hu Vállalkozás

Romokban a cégvilág

Lineárisan nőtt évről évre a cégek bedőlési aránya az elmúlt 5 évben, és mára szinte megduplázódott a 2008-as szinthez képest. A gazdasági helyzet javulásáról nem lehet beszélni, a növekvő fizetésképtelenség azonban kockázattudatosabb és óvatosabb cégvilágot teremtett, de ehhez a cégek egy részének a saját bőrén kellett megtapasztalnia a válság hatását.

1 2 3 4
Egyetlen előadásra visszatérhet Sas József

Egyetlen előadásra visszatérhet Sas József

Eső- és pénzhiány: nem kapták meg az előleget, nagy bajba kerültek a gazdák

Eső- és pénzhiány: nem kapták meg az előleget, nagy bajba kerültek a gazdák

Spanyolország meg akarja vétózni a Brexit-megállapodást

Spanyolország meg akarja vétózni a Brexit-megállapodást

Bokszbotrány: az Emmi csak nézte, ahogy a padlóra került a szövetség

Bokszbotrány: az Emmi csak nézte, ahogy a padlóra került a szövetség

13 ember fagyott halálra szeptember óta

13 ember fagyott halálra szeptember óta

A kormány szerint Gruevszki különleges bánásmódot igényel, pedig nem terhes nő

A kormány szerint Gruevszki különleges bánásmódot igényel, pedig nem terhes nő

Végrehajtást kértek Németh Szilárd ellen

Végrehajtást kértek Németh Szilárd ellen

Becsapták a "Picasso-festményt" találó írónőt

Becsapták a "Picasso-festményt" találó írónőt

Fotók: így néz ki a Huawei összehajtható telefonja, februárban érkezik a mobil

Fotók: így néz ki a Huawei összehajtható telefonja, februárban érkezik a mobil

Kijött egy új videó a NASA-tól, és nem találunk rá szavakat

Kijött egy új videó a NASA-tól, és nem találunk rá szavakat

Most vigyázzon, ha a K&H-nál van számlája, lenyúlós e-mail terjed

Most vigyázzon, ha a K&H-nál van számlája, lenyúlós e-mail terjed

A címlapról ajánljuk