#Btk.-módosítás

hvg.hu Itthon

Bajai videó: Az MSZP örül, hogy a Fidesz elfogadta a javaslatát

Bárándy Gergely üdvözli, hogy a hamis viedők terjesztését szankcionáló törvényből kikerült a gondatlan terjesztésről szóló passzus. Ám az MSZP szerint a törvény még így sem alkalmas rá, hogy megakadályozza a bajai videóbotrányhoz hasonló ügyek kibontakozását.

MTI Itthon

Megvédi a bajai videóval csőbe húzott újságírókat Schiffer

Az LMP társelnöke szerint a Fidesz Btk.-módosító javaslata "sunyi", mert bár alapvető céljával mindenki egyetért, utolsó paragrafusa azt teszi lehetővé, hogy "szabadon rabolhassanak a különböző fideszes döbrögik és korifeusok, mert nem lesz olyan bátor újságíró, honlapszerkesztő, aki kockáztassa, hogy csőbe húzzák".

hvg.hu Itthon

Három év börtön járhat egy csavar ellopásáért

Akár tíz év szabadságvesztéssel is büntethető lesz az, aki árvíz vagy más katasztrófahelyzet idején valamilyen nagy értékű dolgot lop el, ha az Országgyűlés elfogadja két fideszes képviselő törvényjavaslatát. A szigorítás nem ok nélküli, bár az igazán veszélyes elemek ellen eddig is fel lehetett volna lépni. A büntetőjogász szerint a módosítás csak propaganda, amely azonban súlyos aránytalanságokat okoz a törvényekben.

MTI Itthon

Kétszáznál is több módosító az új Btk.-hoz

Kétszáznál is több módosító javaslatot terjesztettek be a képviselők a szerda esti határidőig az új Büntető törvénykönyvhöz (Btk). Egy fideszes képviselő nem büntetné azt, aki az élet kioltására is alkalmas eszközzel védi magát vagy tulajdonát és a támadó halálát okozza. Az MSZP és az LMP ellenzi, hogy az emberölés elkövetőinél 12 évre vigyék le a büntethetőség korhatárát, a Fidesz viszont a fiatalkorú rablókra is ezt a szabályt alkalmazná, a Jobbik pedig lényegében általánossá tenné. Míg a másik két ellenzéki párt több ponton enyhítene a kormányjavaslat szigorán, a Jobbik a halálbüntetés mellett foglal állást és legalább tizenöt év szabadságvesztéssel sújtana minden emberölést.

MTI Itthon

A kormány elfogadta a 12 évesek büntethetőségét tartalmazó Btk.-t

Új elemekkel is kiegészült a kormány új Büntető törvénykönyvre vonatkozó tervezete a szakmai és civil szervezetekkel folytatott egyeztetés után – mondta az Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a kormány által elfogadott dokumentumról, amelyet pénteken nyújt be az Országgyűlés elé a kabinet.

hvg.hu Itthon

"Eszetlen szigor jön" - a Btk.-módosítás és a drogok

A Társaság a Szabadságságjogokért (TASZ) megkapta a KIM-től a Büntető Törvénykönyv módosításáról szóló előterjesztést. Átnézve a szöveget megállapították: a módosítás rosszabb, mint várták, szerintük ezzel beköszönt az "eszetlen szigor" időszaka. Sárosi Péter drogpolitikai szakértő a hvg.hu-nak azt mondta: több száz ezer fiatalt kriminalizálna a módosítás, mivel az eddigi maximum 2 év helyett 2-8 év börtön fenyegeti a fogyasztót, amennyiben drogot ad át.

hvg.hu Napi merítés

Egyet ide kell ütni, egyet oda, és rend lesz?

Folyamatosan romlanak a magyar romák kilátásai, és terebélyesedik a cigányellenesség. Az Országgyűlés a büntető törvénykönyv szigorításával reagált a gyöngyöspatai eseményekre. A módosítás a társadalmi válság tünete, és nem orvossága.

MTI Itthon

Répássy: az év végére kerülhet a kormány elé az új Btk.

Várhatón az év végére kerül a kormány elé az új büntetőjogi törvénykönyv (Btk.) tervezete - közölte az igazságügyért felelős államtitkár szombaton a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) nyílt napján tartott előadásában. Elsősorban a bűnismétlés megítélése szigorodhat.

MTI Itthon

Sólyom aláírta a "három csapást"

Aláírta Sólyom László köztársasági elnök a büntető törvénykönyv (Btk.) több pontján változtató módosítást, amelyet a Fidesz és a KDNP képviselőinek javaslatára június 8-án fogadott el az Országgyűlés.

hvg.hu Napi merítés

Alkotmányellenes a "három csapás"?

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a "három csapás" ellentétes az alkotmányos büntetőjog elvével, és a bizottság levelében kérte a köztársasági elnököt, hogy kezdeményezze a törvénymódosító javaslat előzetes normakontrollját az Alkotmánybíróságnál - olvasható a JogIQ blogon.

MTI Itthon

Szigorúbb büntetés a tanárverőknek, s az erőszakos visszaesőknek

Elfogadta az Országgyűlés a "három csapást", visszaállította a "középmértékes büntetést", szigorúbb szankcióra számíthatnak azok, akik tanárokkal szemben követnek el erőszakos bűncselekményeket, és ezentúl a nemzetiszocialista mellett a kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadását is büntetik majd.

MTI Itthon

Tóth Mihály: elfogadható és szakszerűtlen elemeket egyaránt tartalmaz a Btk.-szigorítás

Tóth Mihály büntetőjogász szerint elfogadható és szakszerűtlen, átgondolatlan elemeket egyaránt tartalmaz a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítására irányuló, kormánypárti képviselők által a napokban benyújtott javaslat, amelyben a „középmértékes” büntetések visszaállítása, a „három csapás”, a tanárok fokozott büntetőjogi védelme és a kommunizmus bűneinek nyilvános tagadására vonatkozó szankcionálás is szerepel.

MTI Itthon

A kormány szerint már most is elég szigorú a Btk.

A kormányszóvivő szerint már most is erős és szigorú a büntető törvénykönyv (Btk.), annak köszönhetően, hogy a kormány javaslatára az Országgyűlés számos ponton változtatott a jogszabályon.

MTI Itthon

Holokauszttagadás: az MSZP beadja a Btk.-módosítást

Az MSZP frakciója még a héten törvényjavaslatot nyújt be a holokauszt tagadásának büntethetőségéről - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezető-helyettese napirend előtti felszólalásában a parlamentben.

MTI Itthon

Draskovics: "majdnem egy új Btk."

Kevés a jó válasz a bűnözés új jelenségeire, az egyik megoldás lehet a helyreállító igazságszolgáltatás, a tevékeny megbánás és a mediáció - mondta az igazságügy-miniszter egy szakmai konferencián.

1 2
Kigyulladt egy jászberényi akkumulátorgyár, tíz város tűzoltói dolgoznak az oltáson

Kigyulladt egy jászberényi akkumulátorgyár, tíz város tűzoltói dolgoznak az oltáson

72 ingatlant ad el Budapest, milliárdos bevételt vár

72 ingatlant ad el Budapest, milliárdos bevételt vár

Szövet borítja és egy kis ventilátor is van az Apple fejlesztés alatt álló VR-szemüvegében

Szövet borítja és egy kis ventilátor is van az Apple fejlesztés alatt álló VR-szemüvegében

Cser-Palkovics: Nem a kormány vonja el a forrásokat

Cser-Palkovics: Nem a kormány vonja el a forrásokat

Tavaszi meleggel és viharos széllel folytatódik a hét

Tavaszi meleggel és viharos széllel folytatódik a hét

A kormány jóváhagyásával teljesíthet rosszabbul a posta

A kormány jóváhagyásával teljesíthet rosszabbul a posta

Merkel: A brit vírusváltozat súlyos veszélyt jelent

Merkel: A brit vírusváltozat súlyos veszélyt jelent

Elismeri az Apple: meggyűlhet az M1-es gépek baja az ultraszéles monitorokkal

Elismeri az Apple: meggyűlhet az M1-es gépek baja az ultraszéles monitorokkal

A címlapról ajánljuk