MTI Shake

Időkapszula nyílhat meg a Marson, hatalmas az öröm a NASA-nál

A Marsról érkezett új képek megerősítik, hogy a Curiosity nevű robot sikerrel vett mintát február 8-án a vörös bolygó felszíni kőzetéből - jelentette be sajtótájékoztatón helyi idő szerint szerdán az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

MTI Világ

Fotó: így vett mintát a Curiosity a Marson

Először fúrta meg a marsi kőzetet a Curiosity marsjáró, hogy mintákat gyűjtsön. A szakemberek ezekből derítenék ki, létezhettek-e valamikor a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek.

MTI Világ

Fúrótúrára indul a Curiosity, most először

A Curiosity egy lapos, halvány erezettségű szikla felé halad, amely a tudósok reményei szerint a vörös bolygó "vizes" múltjának bizonyítékait őrzi. A tervek szerint a marsjáró itt végzi el az első fúrásokat mintavétel céljából.

Zubor Zalán Világ

Nem görcsölnek a marslakók miatt az egyházak

Nem mondana ellent a vallásnak, ha bebizonyosodna, hogy a Marson is kialakult az élet – állítják a magyarországi egyházak képviselői. A katolikusok az intelligens élet lehetőségét sem zárnák ki, a baptisták szerint viszont csak ember, angyal vagy démon lehet értelmes lény.

MTI Shake

Nem találtak szerves anyagokat a Marson

A Curiosity (Kíváncsiság) amerikai marsjáró elvégezte az első talajminták elemzését, de nem talált szerves anyagokat - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

MTI Világ

Ilyen még nem történt a Marson

Először vett talajmintát a vörös bolygó talaját a Curiosity amerikai marsjáró. A marsjáró korábban már a vörös bolygó légköréből is mintát vett metán után kutatva, amelyet a Földön az élő szervezetek állítanak elő.

MTI Világ

Nappal +6, éjjel -70 fok van a Marson

A Curiosiy műszerei szerint meglepően kellemes az időjárás a Marson annak ellenére, hogy még nem köszöntött be a tavasz. A marsjáró környezetfigyelő állomása délutánonként 6 fokot mér most, és a műszer bekapcsolása óta a napok felében a hőmérséklet fagypont fölé emelkedett. Ezek az adatok meglepték a tudósokat, hiszen a Gale-kráterben, ahol augusztus 6-án landolt a Curiosity, még mindig tél van - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

MTI Tech

Jól fut a Marson a Curiosity

A Curiosity gyakorlatilag hibátlanul működik - jelentették be a NASA szakemberei abból az alkalomból, hogy befejezéséhez közelednek a marsjáró "egészségügyi" vizsgálatai, utolsóként a 2,1 méteres robotkart és a hozzá tartozó műszereket tesztelik.

1 2 3 4 5

A címlapról ajánljuk