hvg.hu Vállalkozás

Uniós pénzek: kétszer annyi forráshoz juthatnának a vállalkozások

A válság hatására likviditásukat veszített cégek számára jól jött ugyan, hogy az uniós támogatások 40 százaléka lehívható előlegként, ám ez nem minden esetben segíti ki a vállalkozásokat. Az előleg 100 százalékra emelésével a támogatást felvevő vállalkozások helyzetén valóban lehetne segíteni, és a kiírót sem fenyegetné veszély, hiszen a pályázónak az előleg lehívásához megfelelő biztosítékot kell nyújtania - véli egy tőkegarancia-vállalással foglalkozó cég szakembere.

MTI Világ

Mi vár az Európai Parlamentre?

A június 4. és 7. között megválasztandó, új összetételű Európai Parlament (EP) nyilván számos váratlan, később felmerülő kihívással lesz majd kénytelen szembenézni az elkövetkező öt évben, ám néhány kiemelt feladat már most jól látható. E feladatok egy része várhatóan "begyűrűzik" a 2011 első felében esedékes magyar EU-elnökség időszakába is. Az alábbiakban jelzünk néhány várható témát.

Vélemény

Torz és leegyszerűsítő képzetek az EU-ról

Az elmúlt öt évben a parlamenti patkó mindkét oldalán a képviselők szinte kizárólag mint pénzkifizető helyről beszélnek az unióról. Az unió – a média szereptévesztéséből és a politikai kommunikáció egyoldalúságából fakadóan – feneketlen pénzosztó központként, fejőstehénként jelenik meg a választópolgár számára. Holott az EU nem pusztán gazdasági társulás. Egy közös európai identitás kialakítása, annak közvetítése, hogy az EU egyben jogi, kulturális, politikai érdek- és értékközösség, mindaddig lehetetlen, amíg a politikum és a média torz és leegyszerűsítő képzeteket közvetít a polgároknak – vélekedik a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatásvezetője, Novák Zoltán.

MTI Gazdaság

A csatlakozás óta 2100 milliárdot "nyertünk" az EU-n

Magyarország a 2004-es csatlakozás óta csaknem 3200 milliárd forint európai uniós forráshoz jutott, miközben 1100 milliárd forintot fizetett be a közös büdzsébe - derül ki a Pénzügyminisztérium összesítéséből.

MTI Világ

Pöttering: az EU-bővítés siker volt

Az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott kelet-, délkelet- és közép-európai országok tagságának első öt éve egyértelműen bebizonyította, hogy a bővítés siker volt - mutatott rá az évforduló alkalmából szerdán kiadott közleményében Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke.

hvg.hu Gazdaság

Eljárást indít a Bizottság a magyar ingatlanvásárlási illeték miatt

Az Európai Bizottság eljárást indít az Európai Bíróságon, mert azok az EU-állampolgárok, akik más tagországban levő ingatlanukat értékesítve vásároltak lakóingatlant Magyarországon, a visszterhes vagyonátruházási illetéket a megvásárolt ingatlan teljes vételára után kötelesek kifizetni és ez hátrányosan érinti őket - olvasható a PricewaterhouseCoopers (PwC) hírlevelében.

MTI Világ

Az EU felszólítása Moldovának

Az Európai Unió bizottsága szombaton felszólította Moldova politikusait, hogy „kerüljék az erő és a provokatív retorika alkalmazását”, továbbá tartsák tiszteletben az alapvető szabadságjogokat.

hvg.hu Sport

Az EU nem jutott dűlőre az online póker szabályozását illetően

Míg az Egyesült Államokban hosszú ideje tart a huzavona az internetes póker és szerencsejáték szabályozását illetően, Európa egyes országaiban sikeres rendelkezéseket léptettek életbe. Az Európai Parlament egyik nemrégiben meghozott döntése azonban rávilágít, hogy az öreg kontinens is ugyancsak megosztott a kérdést illetően.

MTI Világ

Solana elutasította Lavrov javaslatát

Az egész európai földrészre kiterjedő új nemzetközi biztonsági szerződést indítványozott a jelenlegi biztonsági rendszer elégtelenségére hivatkozva szombaton, egy brüsszeli rendezvényen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, de az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyomban elhárította a javaslatot.

MTI Világ

Páneurópai vita Budapesten

Szombaton és vasárnap tartják az európai állampolgári konzultáció elnevezésű páneurópai vita magyarországi rendezvényét, amelyet Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa nyit meg.

MTI Gazdaság

Az MNB megkezdi az EU források piacra vezetését

A monetáris tanács mindent megtesz azért, hogy a pénzügyi piaci folyamatok ismét összhangba kerüljenek a reálszféra kilátásaival, ennek érdekében a jegybank ösztönözni kívánja a közelmúltban bevezetett forint- és devizapiaci likviditásnyújtó eszközök fokozottabb igénybevételét, megkezdi az EU források piacra vezetését, és készen áll a teljes monetáris politikai eszköztár alkalmazására.


A címlapról ajánljuk