Vélemény

Az SZDSZ szétesése és a frakciószakadások szomorú históriája

Retkes Attila megválasztása olyan bomlási folyamatot erősített fel az SZDSZ képviselőcsoportjában, amely önmagában korántsem mondható példa nélkülinek. Ugyanakkor a rendszerváltás utáni frakciószakadások tapasztalatai nem kecsegtetnek semmi jóval az SZDSZ-ből kiváló csoportosulások számára: a létrejövő új alakzatok hosszú távon nem életképesek – írja Antal Attila, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatója.

hvg.hu Itthon

Választás: a jobbikosok hisznek magukban, és a fideszesek fele is bennük

Tíz emberből hét szerint a szélsőségesség veszélyes jelenség, viszont van egy markáns réteg – a megkérdezettek közel negyede –, amely határozottan tagadja ezt. A megkérdezettek fele látja úgy, hogy van ma olyan párt Magyarországon, amely szélsőséges eszméket képvisel; a nagy többség, közel 70 százalék pedig a Jobbikot jelöli meg első helyen ilyen pártként - áll a Progresszív Intézet elemzésében.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: A szocialistákat a válság viszi el, nem az Orbán nevű ördög

Vajon billentheti-e az intézményi rendszert jelentősen más irányba a 2010-ben hivatalba lépő új kormány? Mekkora lesz a politikai, a gazdasági és a jogi mozgástere ahhoz, hogy újrarendezze a központi állam és az önkormányzatok intézményes és pénzügyi viszonyát? Mennyit tud változtatni a gazdasági kényszerpályán, mennyire tudja fenntartható növekedési pályára tolni a válság utáni gazdaságot? Lengyel László kérdéseire majd csak a jövőre felálló kormány tudja megadni a választ.

Vélemény

Cser-Palkovics a Sukoró-vizsgálóbizottságról

A Fidesz az Országgyűlés hétfő délutáni ülésén határozati javaslatot nyújtott be, amelyben kezdeményezi, hogy a tervezett sukorói kaszinóvárossal kapcsolatos kormányzati tevékenység föltárására jöjjön létre vizsgálóbizottság.

Itthon

2010-es választások: a Fidesz ölbe tett kézzel vár

Szakértők szerint Sólyom László nem egészen három hónap múlva bejelentheti a parlamenti választások időpontját. Miközben a kormánypártok sebeiket nyalogatják, a Fidesz, a biztos nyerő pozíciójából, ölbe tett kézzel várakozik.

hvg.hu Itthon

Orbán: "a 2010-es az elmúlt 20 esztendő legveszélyesebb költségvetése"

A Gyurcsány-Bajnai kormányok úgy kezelik az országot, mintha az egy nagy BKV lenne – ez volt a vezérmotívum a Fidesz politikai évadnyitó gyűlésén Budapesten, a Millenárison. A gyűlésen országgyűlési képviselők, választókerületi elnökök, önkormányzati, helyi és megyei tisztviselők vettek részt

MTI/hvg.hu Itthon

Orbán: „Gyurcsány irányít, Bajnai a dublőr”

Pénteken három óra után megkezdődött a Fidesz politikai évadnyitó gyűlése Budapesten, a Millenárison; a rendezvényen a napi aktuális kérdéseket és az elkövetkező időszak feladatait tekintik át.

Vélemény

Miről mit gondolnak a jobboldalon?

A homoszexualitás, eutanázia, abortusz és az ehhez hasonló megosztó problémákhoz való viszonyulás alkalmas arra, hogy a gyakran egymásba érő jobboldali ideológiákat megkülönböztessük. Természetesen nem ezek jelentik a kizárólagos különbséget, ezek a csoportok gyakran teljesen eltérően gondolkodnak az állam, a társadalom, a gazdaság kérdéseiről is. A magyar közbeszédben tulajdonképpen már a megnevezések körül káosz van: jobboldal, polgári oldal, konzervatívok, kereszténydemokraták névvel is illetik gyakran ugyanazokat az erőket- állítja Jeskó József, a Méltányosság Politikaelemző Központ kutatója.

Itthon

Orbán nem fogott kezet a fideszes esztergomi polgármesterrel

Orbán Viktor vasárnap Esztergomba látogatott, előadást is tartott, amelyen jelen volt ugyan pártbeli polgármestere, Meggyes Tamás, ám a pártvezető és a polgármester még csak kezet sem fogtak - írja keddi számában a Népszabadság.

MTI Itthon

Navracsics óvatosan fogalmazott a Fidesz kormányra kerüléséről

Navracsics Tibor szerint egy esetleges Fidesz-kormány súlyos örökséget vesz majd át a jelenlegi kabinettől. A Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek adott interjúban nem zárta ki, hogy az MSZP esetleg támogat majd fideszes javaslatokat az önkormányzatokat érintő költségvetési kérdésekben. Elismerte, a Fidesz arra készül, hogy "cserét" hajtson végre az államigazgatásban.

Vélemény

Válasz Bauer Tamásnak, avagy kísérlet az Orbán-fóbia gyógyítására

Bauer Tamás korábbi levelében bírálta Pelle Jánost és Papp László Tamást, amiért bagatellizálják a Fidesz kormányra kerülésével fenyegető veszélyeket. Pelle János már reagált Bauer írására, most a másik megszólított, Papp László Tamás válaszát közöljük. Szerinte Orbán pártja nem demokráciaellenes, s nem is fenyegeti a demokráciát, még ha a Fidesz demokráciafelfogása különbözik is az övétől, és számos vonása egyáltalán nem rokonszenves.

Vélemény

Bauer Tamás vitája a Fideszről Pelle Jánossal és Papp L. Tamással

Az alábbiakban közöljük Bauer Tamás írását, amelyben reflektál Pelle János és Papp László Tamás Fidesszel kapcsolatos nézeteire. Bauer szerint mindketten elbagatellizálják a Fidesz jelentette veszélyeket, pedig a jobboldali párt kormányra kerülése fenyegeti a demokráciát. Tekintélyelvű hatalom van előkészületben. Pelle János válaszol: Bauer félelmeit alaptalannak tartja, szerinte a tavaszi választások nyomán lehetőség nyílik a szocialista-liberális koalíció mulasztásainak orvoslására.

Gazdaság

Csak a túléléshez lesz elég a jövő évi büdzsé

Kemény mínuszok jellemzik a jövő évi büdzsé tervezetét, amely a legtöbb területen épp csak a túléléshez nyújt forrást. Viszont feladja a leckét a következő kormánynak: hajlandó-e a fő finanszírozási szabályokon változtatni.

MTI Gazdaság

Orbánék hívhatják le az IMF-hitel következő részleteit

A kormány jelenleg arról tárgyal a Nemzetközi Valutalappal (IMF), hogy ne az eredeti határidőben kelljen lehívni a készenléti hitelkeret következő összegeit, hanem későbbi időszakban lehessen ugyanezt megtenni - erről Oszkó Péter pénzügyminiszter beszélt a Magyar Televízió Az Este című műsorában kedden.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: Nehéz döntések előtt a Fidesz

Most, hogy közeleg a hatalomhoz, a Fidesznek nehéz döntéseket kell hoznia. Az első döntés lesz valószínűleg a legnehezebb: ki hozza a stratégiai politikai döntéseket? Hajlandó-e Orbán Viktor a hatalom megosztására? Dönteni kell, milyen körülmények között hajtsa végre az új kormány az elitváltást, hol húzza meg a büntetéssel fenyegetettek körét, és milyen módon, kik finanszírozzák az új hatalmat.

Vélemény

A jobboldali kormányzás nem alternatíva? Thomas Schreiber dilemmája

Az 1929-ben Budapesten Schreiber Tamásként született Thomas Schreiber Életmorzsák címmel most megjelent önéletrajzi kötete a szerző súlyos dilemmájáról árulkodik. Szociáldemokrata érzületeinél fogva Schreiber szíve a magyar baloldalhoz húz, ám közben nem akar tudomást venni arról, hogy létezik a szélsőjobbon kívül egy demokratikus konzervatív párt, a Fidesz is. Választási győzelme esetén ez a párt kormányt alakít;. ez még nem tragédia, ettől még nem lesz fasizmus Magyarországon.

Itthon

Találgatások Orbán Viktor preferenciáiról

Vizi E. Szilveszter akadémikus, az MTA korábbi elnöke államfő, Schmitt Pál EP alelnök pedig házelnök lehet, ha a Fidesz parlamenti többséggel rendelkezik megválasztásukhoz – a vezető ellenzéki párt belső köreiben keringő hírek szerint.

MTI Itthon

A Fidesz körül sündörgött Kocsis István?

Kocsis István szerződéseket, teljesítési igazolásokat és számlamásolatokat adott át a budapesti Fidesz-frakciónak, emiatt kezdhette bolygatni Hagyó Miklós (MSZP), Budapest főpolgármester-helyettese a korábbi offshore-ügyleteket - írta szerdán a Heti Válasz.

1
300 301 302 303 304
315
Új adót vezet be Washington állam, hogy legyen miből megmenteni a gyilkos bálnákat

Új adót vezet be Washington állam, hogy legyen miből megmenteni a gyilkos bálnákat

Gyorsan lemerül az androidos telefonja? Lehet, hogy ez az oka

Gyorsan lemerül az androidos telefonja? Lehet, hogy ez az oka

Többfelé már havazik, reggelre az egész országot hó boríthatja

Többfelé már havazik, reggelre az egész országot hó boríthatja

Két évet csúszik a nagy változás a nemzeti dohányboltokban, örülnek a kereskedők

Két évet csúszik a nagy változás a nemzeti dohányboltokban, örülnek a kereskedők

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

Tizenhat helikoptert vásárolt a honvédség

Tizenhat helikoptert vásárolt a honvédség

Megható, ahogy az alzheimeres anyuka együtt énekel családjával – videó

Megható, ahogy az alzheimeres anyuka együtt énekel családjával – videó

Arra kéri a szülőket egy walesi iskola, hogy ne vegyenek karácsonyi ajándékot a tanároknak

Arra kéri a szülőket egy walesi iskola, hogy ne vegyenek karácsonyi ajándékot a tanároknak

A német gazdaságban sikersztori, a társadalmat azonban megosztja a migráció

A német gazdaságban sikersztori, a társadalmat azonban megosztja a migráció

Budapestre is elhozzák a FINA új versenyét

Budapestre is elhozzák a FINA új versenyét

ByeAlex: „Ilyen eddig még nem esett meg velem a faktor alatt”

ByeAlex: „Ilyen eddig még nem esett meg velem a faktor alatt”

A címlapról ajánljuk
Még több hír a Samsung támogatásával