MTI Világ

"Kerítéseknek nincs helyük Európában"

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Werner Faymann osztrák kancellár szerdán egyetértett abban, hogy "kerítéseknek nincsen helyük Európában".

MTI Világ

Juncker kimondta: a dublini rendszer nem működik

Az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy az Európai Bizottság "előremutató javaslatokat" fog tenni 2016 tavaszán, mert az a rendszer, hogy a menekülteknek abban az országban kell menedékjogi folyamodványukat benyújtaniuk, ahol először az Európai Unió területére léptek, nem működőképes, nem alkalmazható.

hvg.hu/MTI Világ

EU-csúcs: Elkészült a menekültügyi akcióterv

A nyugat-balkáni migrációs és menekültválságban érintett országok vezetői egy tizenhét pontos akciótervet fogadtak el a válság kezelésében, mely gondoskodik a menekültek megfelelő téli szállásolásáról, utaztatásáról és a határok ellenőrzéséről. Növelik a balkáni országok és Görögország szálláshely-kapacitását, valamint a határvédelmet is megerősítik.

hvg.hu Itthon

Nemzetközi autós békemenettel fenyegeti Junckert a CÖF – nyílt levél

A békemenetesek nyílt levelet írtak az Európai Bizottság elnökének, amelyben a menekültválság megoldására tesznek szerintük evidens javaslatokat. Ha a vasárnapi EU-csúcson nem megfelelő döntés születik, a CÖF készen áll, hogy nemzetközi autós békemenettel nyomatékosítsa szándékát. A CÖF a levélben "a magyarországi civilek jelentős szervezetének" nevezi magát.

MTI Világ

Bemutatták az EU menekültügyi akciótervét

Kulcsszerepet szán Törökországnak azt az akcióterv, amelyről még hétfőn egyeztetett az Európai Bizottság vezetője és a török elnök. Az EU pénzt adna, és befogadna törökországi szír menekülteket, cserébe erősebb határőrizetet, jobb menekültellátást és a kitoloncoltak visszafogadását várja el. Törökország arra számít, hogy akár újabb 3 millió szír menekült is érkezhet hozzájuk.

hvg.hu Világ

Leszavazták az Orbán-kormány elleni indítványt Strasbourgban

A liberálisok indítványát elbuktatta az EP állampolgári jogi bizottsága. Viszont szocialista felvetésre kérdőre vonják Junckert: az Európai Bizottság a felszólítás ellenére miért nem léptette életbe azt a mechanizmust, amelynek alapján el lehetne ítélni Magyarországot, akár a szavazati jogát is megvonva tőle.

MTI Itthon

Menekültválság: Az FT a magyar terhek enyhítését kéri számon

A Financial Times szerint Jean-Claude Juncker menekültkvóta-terve támogatást érdemel, Németország nemesen cselekedik a befogadással, viszont siralmas, hogy az uniós tagállamok megosztottságukban nem hajlandók az olasz-görög-magyar hármas terheit enyhíteni.

Dercsényi Dávid Nyüzsi

Csak keresztényeket menteni? – Juncker vs. Orbán

Európa és Magyarország megint kétfelé megy: Juncker elítéli a szelektív menekültsegítés elméletét és gyakorlatát – Balog Zoltán épp most rántotta le a leplet a magyar kormány ilyetén gyakorlatáról.

hvg.hu/MTI Világ

Juncker: Európa sérthetetlen

Évértékelő beszédében figyelmeztette Moszkvát Jean-Claude Juncker az európai országok sérthetetlenségéről, a szűnni nem akaró és egyre sűrűsödő kelet-ukrajnai harctéri eseményekre reagálva - közölte az MTI.

MTI Világ

Az osztrákoknak bejön Juncker kvótajavaslata

Werner Faymann osztrák kancellár úgy vélte, hogy a menekültkérdésről szóló vitában végre elmozdulás történt. A kancellár kijelentette: Ausztria támogat minden, a menekültelosztás kötelező uniós kvótájáról szóló kezdeményezést.

hvg.hu/MTI Világ

Juncker évértékelője: "Eljött az igazság pillanata"

Az Európai Bizottság elnöke szerint Európának jobb védelmet kell biztosítania a menekülteknek, ugyanakkor meg kell erősítenie határainak őrzését. Az EU összesen 160 ezer menekültet vállalna át Görögországtól, Olaszországtól és Magyarországtól, őket aztán szétosztaná a tagországok között. Juncker azt is bejelentette, hogy egy sor eljárást indít Brüsszel az uniós menekültjogok megsértése miatt. A schengeni rendszer marad.

MTI Világ

Brüsszel: Konstruktív volt az eszmecsere Orbán Viktorral

A találkozón Juncker kifejezésre juttatta a brüsszeli bizottság hajlandóságát arra, hogy támogatást nyújtson Magyarországnak az egyre nehezebb helyzetben és megvitatták a magyar határkerítés ügyét. Juncker kifejtette azt a nézetét, hogy a kerítések rossz üzenetet hordoznak, és nem jelentenek hosszú távú megoldást. Számokról valóban nem esett szó. A bizottság a jövő héten további javaslatokkal áll elő.

MTI Gazdaság

Juncker szerint a görögöknek igennel kéne szavazniuk vasárnap

Ha a vasárnapi népszavazáson a görögök többsége elveti az adósságválság megoldását célzó hitelezői javaslatot, akkor az drámaian rontani fogja Görögország helyzetét a további tárgyalásokon – mondta pénteken Luxembourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

hvg.hu Gazdaság

Lejárt a határidő: Görögország csődben

Görögország nem fizette ki határidőre azt az 1,6 milliárd eurót, amivel a Nemzetközi Valutaalapnak tartozik. Ez elvileg csődeseménynek számít. A bankokat hétfőn bezárták, és 60 eurós tőkekorlátozás van érvényben. A görög gazdaságot a Fitch Ratings is leminősítette.

1
5 6 7 8 9
16

A címlapról ajánljuk