Fazekas Zsuzsa Itthon

És akkor lett Árpád híd, és eltűnt az Oktogon, a nép meg tapsolt

Huszonöt éve nem ünnepeljük, de több mint negyven évig "hazánk nagy ünnepének" számított a sajátos módon november 7-én tartott Nagy Októberi Szocialista Forradalom évfordulója, amelyet évről évre központi döntések alapján, központi módszerekkel próbáltak megismertetni és elfogadtatni a magyar társadalommal. Galéria.

Tóth Sándor Kult

Kurvával és Kádárral is találkozott a Nobel-díjas író Budapesten

Gabriel García Márquez, mint kezdő zsurnaliszta 1957-ben egy megfigyelő csoport tagjaként járt Magyarországon. Az 1982-es irodalmi Nobel-díjat elnyert kolumbiai írónak Kádár János bevallotta, hogy nem szeretik a kormányát, de az írót leginkább egy filozófia szakos prostituált beszámolója nyűgözte le. Nemrég könyv jelent meg Marquez újságírói múltjáról.

Kovács Áron - M. László Ferenc Itthon

Kádár Jánost zászlójára tűzve indul végső hadjáratára Orbán

Utolsó nagy csatájára készül Orbán Viktor, aki szerint a 2014-es választások eredményétől függ, hogy beérik-e a hosszú évek óta folytatott háborús politikája, és sikeres államférfiként kerülhet-e be a történelemkönyvekbe. A Fideszben semmit nem bíznak a véletlenre, a kampánystáb által kidolgozott stratégia alapján az MSZP-t balról kell előzni, Bajnait pedig ki kell szorítani a centrumból. Ha kell, még Kádár Jánost is a zászlójukra tűzik.

hvg.hu Itthon

Szent István, a Rákosi-korszak Horthytól örökölt „forradalmár”-ikonja

Az augusztus 20-i rendezvénysorozatnak több olyan eleme is van, amit épp úgy szeretett Horthy Miklós, mint Rákosi Mátyás vagy Kádár János, de a rendszerváltáskor felemelkedett új elit sem veti meg. Az eredetileg katolikus ünnepnek számító nap akkor vált nemzeti ünneppé, amikor összevonták az „új kenyér” napjával. Ám az augusztus 20-án rendszeresen megidézett hagyományok valójában soha nem léteztek, a Horthy-korszakban találták ki őket, és a pártállami időszakban nyerték el a mai formájukat.

HVG Itthon

Levelek Orbánhoz

A hajdani Kádár-titkársághoz és elődei gyakorlatához hasonlóan olykor Orbán Viktor is személyesen segít a hozzá fordulóknak.

hvg.hu Itthon

Thatcher Budapesten: a Vaslady találkozott a Vasférfivel - videó

A hétfőn elhunyt Margaret Thatcher 1984-es budapesti látogatása annak idején a londoni médiában is fontos hír volt, az ITN News például tudósítót is küldött a magyar fővárosba. A budapesti protokollprogramok közé befért egy vásárlás is a Nagyvásárcsarnokban.

hvg.hu Gazdaság

Az államadósság egy kolonc

A hitel néha hasznos, és gyakran nagyon veszélyes, különösen ha ostobán használják fel, márpedig a történelem tele van ilyen példákkal - pláne ha politikusok is vannak a környéken, fejti ki Zsiday Viktor befektetési szakértő, aki egy könyv kapcsán írta le véleményét a magyar államadósságról.

Kiss Ádám Itthon

Így zajlott a kommunista elszámoltatás

Magyar kommunisták tömegét kínozták és börtönözték be 1949-től 1953-ig másik magyar kommunisták. 1953 után a rendszer megpróbált szembenézni önmagával, de a vádlók sokszor ugyanúgy bűnösök voltak, mint a vádlottak. Rákosi Péter Gáborral és Farkas Mihállyal vitette el a balhét, Kádár pedig Biszkut küldte Rákosi és Gerő ellen. A végén az egykori verőemberekből és megkínzottakból könyvkiadókat, lektorokat és egyéb illetékes elvtársakat csinált a Kádár-rendszer konszolidációja, a múltat pedig inkább elfelejtették.

MTI Itthon

Rákosi tettestársként emlegette Kádárt 1962-es kihallgatásán

Rákosi Mátyás, a korábbi Magyar Dolgozók Pártja (MDP) bukott főtitkára 1962-es szovjetunióbeli kihallgatásakor Kádár Jánosnak, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) akkori első titkárának felelősségét is emlegette a Rákosi-korszak törvénysértéseivel kapcsolatban - mondta Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) főigazgatója egy csütörtöki budapesti könyvbemutatón.

hvg.hu Napi merítés

Kádár gyermektelensége: mi igaz a legendákból?

Mi igaz a legendából, miszerint Kádáréknak azért nem lehetett gyerekük, mert Kádárt elverték a börtönben? Mennyire volt példamutató munkás, sakkmester és angyalföldi a későbbi első titkár? Az Urban Legends Majtényi György friss Kádár-könyvéből szemezgetett.

Tokfalvi Elek Vélemény

Magyar Szocialista Ellenzék

Másfél év van hátra a választásokig. Négy évvel ezelőtt ilyenkor már kavargott a közélet, mindenki leste, mikor megy már Gyurcsány, pártok gyilkolták egymást és saját magukat, készültek a következő felvonásra – most meg búbánat és pangás.

Kovács Áron - M. László Ferenc Itthon

Demján cégcsoportja lett a kádári pénznyerő-betiltás nyertese

Kérlelhetetlen szigorral csapott le a pénznyerő gépeket üzemeltető – korábban igencsak szabadjára engedett – vállalkozókra 1984-ben Kádár János apparátusa. A gépeket hónapokon belül kitiltották a vendéglátó-ipari egységekből, a játék automatákat pedig külön bizottság felügyelte, hogy nem sértik-e jóízlést. Viszont a nagy igyekezet közben hagytak egy kiskaput a Demján Sándor vezette Skála leányvállalatának, amely a gépek felét birtokolta.

MTI Gazdaság

Demján: Kádár bürokráciája jobb volt, mint Orbán Viktoré

Bár Orbán Viktornak vannak racionális gondolatai a gazdasággal kapcsolatban, a kormány mégsem unortodox gazdaságpolitikát folytat, sőt szinte áll gazdaságfejlesztésben - mondta a milliárdos magyar nagyvállalkozó, Demján Sándor az Origónak adott interjújában.

MTI Tudomány

Lengyel lap Kádárról: „kétarcú kollaboráns”

A Rzeczpospolita című konzervatív lengyel napilap hétvégi online kiadásában Kétarcú kollaboráns címmel közölt cikket Kádár Jánosról, amelyben az egykori kommunista pártfőtitkár pályafutását Wladyslaw Gomulka lengyel kommunista vezetőjével hasonlítja össze.

MTI Itthon

Moldova György leplezte le Kádár szobrát

Mellszobrának leleplezésével emlékeztek meg Kádár Jánosról az egykori kommunista pártfőtitkár születésének századik évfordulóján nyughelyénél, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben szombaton.

Seres László Vélemény

A Nemzeti Együttműködés Kádárja

Az osztályharcos fázis elmúlt, a kormánypárti Békemenettel megvolt '57 május elseje is, most a lassú konszolidáció ideje jött el, persze bizonyos feltételekkel: ha nem fogadjuk el a Párt vezető szerepét, ne is számítsunk jóindulatra.

1 2 3 4 5 6 7
Gyarmathy Éva: „Mit akar, az egész ország így működik!”

Gyarmathy Éva: „Mit akar, az egész ország így működik!”

A Bakáts téren rabolt és verekedett, keresi a rendőrség

A Bakáts téren rabolt és verekedett, keresi a rendőrség

Orbán: A magyar demokráciát ért bírálatok politikai természetűek, nincs ténybeli alapjuk

Orbán: A magyar demokráciát ért bírálatok politikai természetűek, nincs ténybeli alapjuk

Milyen telefonokat vesznek most legtöbben Európában?

Milyen telefonokat vesznek most legtöbben Európában?

Sokba került az adófizetőknek, hogy ebben az iskolában Wass Albert ne legyen tananyag

Sokba került az adófizetőknek, hogy ebben az iskolában Wass Albert ne legyen tananyag

Epilepsziás rohamot kapott egy utas a Wizz Air járatán

Epilepsziás rohamot kapott egy utas a Wizz Air járatán

125 embert igazoltattak a rendőrök egy angyalföldi illegális gyorsulási versenyen

125 embert igazoltattak a rendőrök egy angyalföldi illegális gyorsulási versenyen

Recesszióba kerülhet a német gazdaság

Recesszióba kerülhet a német gazdaság

Lelőttek egy pincért Párizsban, mert lassan hozta ki a szendvicset

Lelőttek egy pincért Párizsban, mert lassan hozta ki a szendvicset

Kaposvár és Pécs is akarja magának az M9-es autópályát

Kaposvár és Pécs is akarja magának az M9-es autópályát

Zsóri Dániel ollózása az év gólja lehet a FIFA-nál

Zsóri Dániel ollózása az év gólja lehet a FIFA-nál

A címlapról ajánljuk