Sipos Zoltán Kult

„A párttagság nem volt egyenlő a szarevéssel”

A közélet amerikai mosodába került, a volt miniszterek jó része börtönbe megy, a városban élők bevásárlóközpontba járnak, vidéken viszont ma is úgy élnek, mint a középkorban. Mircea Dinescu, a romániai forradalom ikonikus alakja, a helyi Hócipő alapítója, vagyonos vállalkozó a hvg.hu-nak beszélt a kommunista és a kapitalista Románia természetéről, és arról, hogy a politikusok szidalmazása volt a legjobb üzlet, amibe belevágott. A napfény íze, 8. rész

Balla István Kult

„Le volt ez zsírozva” – Spiró György a rendszerváltásról

A nagyhatalmak zsírozták le, nekünk pedig ölünkbe hullott a rendszerváltás – véli Spiró György, aki szerint ez az egyik oka, hogy az elmúlt 25 évet nem is érezzük magunkénak. Az író szerint térségünket, „Európa perifériáját, ütközőzónáját, olykor senki földjét” egyben érdemes vizsgálni. A hvg.hu új sorozata épp így tesz: A napfény íze a kelet-európai rendszerváltásokat dolgozza fel neves magyar, lengyel, román, egykori NDK-s és csehszlovák civilek megkérdezésével.

hvg.hu Világ

Egy magyar egyetem sincs a 10-es kelet-európai rangsorban

Taroltak az orosz és cseh egyetemek a QS friss kelet-európai és közép ázsiai egyetemi rangsorában: a TOP 10-ben mindkét ország 3-3 helyet foglal el. Két lengyel intézmény is bekerült az élvonalba, magyar viszont nincs. Az itthoni egyetemek közül az ELTE érte el a legjobb helyezést: a százas felsorolás készítői a tizenötödik helyre tették.

M. László Ferenc Itthon

"Ki kéne használni, hogy a Nyugat része vagyunk"

Miért vagyunk egyre frusztráltabbak, miért érzünk nosztalgiát 25 éve elteltével is egy olyan korszak iránt, amikor sem önállóak, sem szabadok nem voltunk? Miért torpan meg újra és újra Kelet-Európa és ezen belül Magyarország? Fogunk-e valaha olyan jól élni, mint az osztrákok? Cserbenhagyta-e a régiót a Nyugat, vagy az orosz fenyegetés miatt végre a hónunk alá nyúl? Ennyi kudarc után miért Brüsszel maradt az egyetlen reményünk? A régió történelmét kutató Stefano Bottoni történésszel beszélgettünk.

hvg.hu Gazdaság

Európa keleti részét elönti a kenőpénz

Érdekes felmérést tett közzé a Pew Research Center amerikai közvélemény-kutató cég. A kutatásban arra voltak kíváncsiak, hogy 44 különböző országban mi a legfontosabb annak érdekében, hogy előrébb tudjanak az emberek jutni az életben. Kelet-Európában nyomasztó, hogy a kenőpénz mennyire fontos szerepet tölt be mindebben.

hvg.hu Gazdaság

A pénzügyi zűrzavar felé sodródunk

Az ukrán válság hatására Közép- és Kelet-Európa a pénzügyi zűrzavar felé sodródik – állapította meg a legnagyobb globális gazdasági felmérés, amelyet negyedévente végeznek el a világ pénzügyi szakemberei körében.

MTI Világ

NATO-főtitkár: Erősebb lesz a jelenlét Kelet-Európában

Az Ukrajna elleni agresszív orosz fellépés nyomán a jövőben az eddiginél szemmel láthatóbb lesz a NATO jelenléte a keleti tagországokban – mondta hétfői brüsszeli sajtóértekezletén Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár.

hvg.hu Gazdaság

Szegények vagyunk, mint a templom egere

A jelentős felzárkózás ellenére a közép- és kelet-európai (kke) háztartások GDP-arányos nettó pénzügyi vagyona átlagosan a negyede a főbb fejlett országokénak, ami jelzi, hogy további komoly konvergenciára van lehetőség – áll az UniCredit régiónkkal foglalkozó legújabb tanulmányában. A vagyon szempontjából a következő években folytatódik a mérsékelt elmozdulás az intézményesített eszközök irányába, de a készpénz és a betét valószínűleg meghatározó marad. A bankok pedig a régió fontos pénzügyi közvetítői maradnak, és tovább erősítik a háztartásoknál betöltött pénzügyi tanácsadói szerepüket.

Orosz Márta Gazdaság

A németek azt hitték, lerohanjuk őket

Tíz éve csak minden ötödik német támogatta a keleti bővítést: nagyrészük attól tartott, hogy vállalkozásaik tönkremennek, mert nem tudnak olyan olcsón termelni, mint a közép-kelet-európai országok. Ugyanilyen arányban tartottak a tömeges bevándorlástól is, háromnegyedük pedig azt gondolta, a bővítéssel Németországot masszív munkanélküliség fenyegeti majd, és emelkedik a bűncselekmények száma. Az aggodalmak közül viszont jóformán egyik jogossága sem igazolódott. A 2004-ben csatlakozó tagállamokra nézve azonban ez nem minden esetben örvendetes.

Bicsérdi Ádám – Nagy Gergő Gazdaság

Jó lesz nekünk, ha Kína épít magyar vasutat?

Dollármilliárdokkal dobálózik Kína, ha a régiónkat illető infrastrukturális beruházásokról van szó. Orbán Viktor pedig szívesen venné, ha Kína részt venne a közép-európai térség fejlesztésében, mivel szerinte az Európai Unió kiszállt a térség infrastrukturális beruházásainak finanszírozásából. A kínai pénz ugyanakkor nem helyettesítheti egy az egyben az uniós pénzeket, ráadásul kérdéses az is, hogy érdemes-e a kísérleti nyúl pozíciójába kerülnünk.

hvg.hu Gazdaság

Újra a szégyenpadra kerülhetünk

A kelet-európai régió gyengének tűnő országaival foglalkozik friss elemzésében a Reuters. A hírügynökség eddig nem hallott kifejezést használt, a "rázós hatok"-at a korábbi "törékeny ötök" után. A hatodik felzárkózó elem Magyarország lehet.

MTI Világ

Külföldi munka: üzentek a kelet-európaiak a bezárkózó Svájcnak

A cseh és a lengyel külügyminiszter sem volt túlzottan boldog a svájci népszavazás eredményének hallatán. A lengyel diplomata egyetértett Vivane Reding EU-alapjogi biztos felvetésével, miszerint Svájc a döntéssel lyukacsos sajttá alakíthatja Európa térképét.

hvg.hu Gazdaság

Nem banknak való vidék?

Amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan mennének is. Kelet- és Dél-Európa egy részéről menekülnek a nyugati bankok, az egy évtizede még pénzügyi mennyországnak tartott régió bankrendszereiben drasztikus átalakulás megy végbe. Osztrák helyett orosz szereplők felbukkanása, valamint az állam nagyobb szerepvállalása jellemzi a térséget. Mi jöhet a nyugati bankok távozása után? Egy fejezet zárul most le a régió bankrendszereinek történetében?

MTI Gazdaság

EBRD: Kelet-Európa lassan reagál a világgazdasági javulásra

Egyre több jel utal a világgazdaság teljesítményének javulására, a tágabb értelemben vett Kelet-Európa és az egykori szovjet térség kilábalása azonban az idén is lassú lesz, és a régió változatlanul számos kihívással néz szembe - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kedden Londonban ismertetett idei első átfogó előrejelzésében.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Elhulló bankokat vehet az EBRD Magyarországon?

Az EBRD felkészült arra, hogy nagyobb részesedést vásárol azokban a magukra maradó kelet- és közép-európai bankokban, amelyeknek az anyacégei egyre gyorsabb ütemben vonulnak ki a térségből.

1 2 3 4 5 6 7 8 9
Életet mentettek Csepelen a rendőrök

Életet mentettek Csepelen a rendőrök

Tárgyalni akar a tiltakozókkal a hongkongi kormányzó

Tárgyalni akar a tiltakozókkal a hongkongi kormányzó

Halálos gombás fertőzések kísérhetik a globális felmelegedést

Halálos gombás fertőzések kísérhetik a globális felmelegedést

Egyszer használatos védőruhában lehet csak dolgozni a Notre Dame területén

Egyszer használatos védőruhában lehet csak dolgozni a Notre Dame területén

A szír macskamentő és Thürmer Gyula egy dalban - itt a megzenésített hírek 2. része

A szír macskamentő és Thürmer Gyula egy dalban - itt a megzenésített hírek 2. része

Túszokat ejtettek egy buszon Rio de Janeiróban

Túszokat ejtettek egy buszon Rio de Janeiróban

Egyre több amerikai közgazdász vár recessziót 2021-re

Egyre több amerikai közgazdász vár recessziót 2021-re

Csoda Cincinattiban: nem Federer vagy Djokovics nyert

Csoda Cincinattiban: nem Federer vagy Djokovics nyert

75 tűzoltó oltja a kigyulladt ferencvárosi épületet

75 tűzoltó oltja a kigyulladt ferencvárosi épületet

Sokba került az adófizetőknek, hogy ebben az iskolában Wass Albert ne legyen tananyag

Sokba került az adófizetőknek, hogy ebben az iskolában Wass Albert ne legyen tananyag

A hun-magyar rokonságot bizonyítani csak politikai megrendelésre lehet, és hozzá is fogtak

A hun-magyar rokonságot bizonyítani csak politikai megrendelésre lehet, és hozzá is fogtak

A címlapról ajánljuk