hvg.hu Itthon

"Az egész még csak Viktor fejében van meg"

A Fidesz képviselőivel, a párt elnökségi tagjaival, kormánytagokkal, de még saját kulturális tanácsadójával sem osztotta meg tapasztalataink szerint Orbán Viktor, hogy milyen jellegű változtatásokra készül a kultúrában szeptembertől. A tusványosi előadásban beharangozott átalakításoknak csak a motivációja tűnik biztosnak: a 2009-ben Kötcsén vázolt időszaknak vége, a kultúra kitörhet a szűk kulturális elit köreiből, ahová akkor maga Orbán utalta, és a politika fókuszába kerülhet.

HVG Ingatlan

A terjeszkedő West Hungária Bau titkai

Ráhajtott a Zsolnay Porcelánmanufaktúrára és a balatoni wellnessbizniszre az egyik leggyorsabban terjeszkedő cégcsoport tulajdonosa, Paár Attila. Aki a fideszes L. Simon László nejével is üzletel – írja a HVG.

Szabó M. István Gazdaság

Ismét elővették a „hegytetőre betonteknő” ötletét

A szivattyús-energiatározós erőmű a rendszer méretű energetikával foglalkozó hazai szakemberek egy része számára maga a Szent Grál. Villamosenergia-rendszerünk rugalmasabb lenne általa, de mivel nincs, az építkezés maga hozza igazán lázba a kormányzati politikát. Ezért kerül elő a téma időről időre, még ha a végén – eddig legalábbis – mindig oda is jutottunk, hogy kiderült: nálunk ehhez nincsenek meg a feltételek.

hvg.hu Gazdaság

Elkészült L. Simon László lázálma: az éjszakai szélfény − videó

Hollandiában, ahol a kormányt tavaly bírósági úton kényszerítették a civilek arra, hogy nagyobb mértékű megújulóenergia-termelést támogasson és katalizáljon a Brüsszel felé felvállaltnál, megépült a szélturbinák éjszakai táncát láthatóvá tevő alkotás. A szélfény egészen megdöbbentő hatást vált ki a nézőkből, pedig az elve is, a megalkotása is roppant egyszerű.

hvg.hu Gazdaság

Így lehetne kitörnünk az "éjjel nem süt a nap" dogmájából

Lehet, hogy a világ napeles kapacitásnövekedését tavaly már Kína diktálta, de számunkra a meglepetést nem ők (és még csak nem is a rakkolni kezdő indiaiak) jelentik, hanem a sokáig az igazak álmát alvó Chile. A dél-amerikai ország pont a magyar tespedtségből való kitörés remek példáját produkálja.

nyüzsi Nyüzsi

Mindannyiunk örömére

Boldogabban fizetünk az M0-án is, ha tudjuk, hogy ebből lesz szép új vára a Miniszterelnök Úrnak.

hvg.hu Ingatlan

Az már nem elég, ha csak hiszi, hogy eleget süt a Nap

A minap egy energetikai fórumon felbukkanó politikus azzal állt kamera elé, hogy a hazai napelemhasználatot azért nem támogatja, mert este van szüksége áramra, és akkor nem süt a Nap. Mivel a gyerekcipőben járó háztartási napenergia-hasznosítás azonban egyre sűrűbben cseréli nagyobbra a cipőjét, nem a sötétségbe vinnénk pusztán némi fényt azzal, hogy összeállítottunk a témában egy beruházási kisokost.

hvg.hu Kult

L. Simon visszaszólt Lovasinak

A Nemzeti Kulturális Alap elnöke a komment.hu-n közölt nyílt levelében kikéri magának a jogdíjak lenyúlásának vádját, és kijelenti, hogy lesznek, akik nem fognak olyan jól keresni, mint Majka.

hvg.hu Kult

L. Simon magyarázza a bizonyítványt

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke blogjában magyarázza el a művészek jogdíjainak nagy port vert újraszabályozásának okait. Úgy véli nem lenyúlásról van szó, hanem a pénzek célszerűbb felhasználásról. A zenészek nem így látják.

MTI / hvg.hu Kult

L. Simon a jogdíjakról: nem elvesszük, újraosztjuk

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke szerint nincs szó „einstandról”, csak ezentúl a szerzői jogok egy részét a kormány osztja szét – jelentette be L. Simon László NKA-alelnök.

Kovács Ferenc Dávid Kult

L. Simon: "Ne várjatok tőlem olyan szintű szabadságot, ahogy ti beszéltek"

A kultúrával nem lehet szavazatokat szerezni, a kultúra helyébe a sport lépett – a volt szocialista kultuszminiszter szerint ezért nem érdekli a kormányfőt ez a terület. Orbán Viktor volt szakállamtitkára viszont – bár saját bevallása szerint nem beszélhet szabadon – kifejtette, így is többet költ a költségvetés kultúrára, mint amennyit elbír.

hvg.hu Kult

Az Emmi megmagyarázza, miért kapott 5 milliót a Gyurcsány-film

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint Elment az öszöd című film súlyos és tragikus közéleti eseményt tár fel a művészet eszközeivel, ezért támogatta ötmillió forinttal Balog Zoltán tárcavezető a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből – írja a Népszava.

MTI Kult

Cser-Palkovics: a kormány egy rosszul működő rendszert reformál meg

A Fidesz szerint az MSZP-t az bántja, hogy a kormány veszi a bátorságot és egy évtizedek óta rosszul működő rendszer megreformálásába kezd - fogalmazott Cser-Palkovics András, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke az MTI-vel annak kapcsán, hogy az ellenzéki párt közölte: kiállnak a kulturális intézményvezetői posztok kötelező megpályáztatása mellett.

hvg.hu Itthon

Két hónapig még biztosan sugároz a Klubrádió

Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában bejelentette, a Médiatanács mai ülésén megszavazta, hogy ideiglenes frekvenciaengedéllyel két hónapig működhet tovább a Klubrádió.

MTI Kult

Másfél hónap alatt 27 milliót hozott a kulturális adó

A bevezetése óta eltelt másfél hónap alatt 27 millió forint bevételt hozott a kulturális adó - jelentette be L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Bizottságának elnöke csütörtöki tájékoztatóján, ahol az elmúlt időszakban megítélt támogatásokról is beszámolt.

1 2
Felrúgott egy ismeretlen nőt az Örs vezér terén, keresi a rendőrség

Felrúgott egy ismeretlen nőt az Örs vezér terén, keresi a rendőrség

Éremesővel zárták a magyar úszók a világkupát

Éremesővel zárták a magyar úszók a világkupát

Zsiráf született a veszprémi állatkertben

Zsiráf született a veszprémi állatkertben

Tömegek búcsúztatták az El Paso-i lövöldözés áldozatát

Tömegek búcsúztatták az El Paso-i lövöldözés áldozatát

700-800 éves tejfölt és vajat találtak Mongóliában

700-800 éves tejfölt és vajat találtak Mongóliában

Meghalt Boda-Szász Kriszta színművész

Meghalt Boda-Szász Kriszta színművész

Letartóztatták a mohácsi férfit, aki a gyanú szerint egy serpenyővel ölte meg az anyját

Letartóztatták a mohácsi férfit, aki a gyanú szerint egy serpenyővel ölte meg az anyját

Mennyiért tudná megvenni Trump Grönlandot?

Mennyiért tudná megvenni Trump Grönlandot?

Kígyómasszázs az új divat, csak bírja idegekkel

Kígyómasszázs az új divat, csak bírja idegekkel

Baranyi Krisztina nyerte az előválasztást Ferencvárosban

Baranyi Krisztina nyerte az előválasztást Ferencvárosban

Videóüzenetben mondott köszönetet Merkel a magyaroknak

Videóüzenetben mondott köszönetet Merkel a magyaroknak

A címlapról ajánljuk