hvg.hu Kult

Megjelent a Műértő áprilisi száma

Károlyi Zsigmond a NEON Galériában, Marina Abramovic a Mélycsarnokban, Holt könyvek társasága a Centrális Galériában, John Chamberlain New Yorkban, kortárs ékszerfesztivál Münchenben. Mindez és sok minden más a Műértő áprilisi számában.

Kult

Megjelent a Műértő márciusi száma

Natalia LL az Ernst Múzeumban, Bernar Venet a Műcsarnokban, feLugossy László a MODEM-ben, sztereofotók a Ferencvárosban. Mindez és sok minden más a Műértő márciusi számában.

Kult

Egy kitalált művész karrierje

„Hirstöt tulajdonképpen könnyű volt megragadni: brutálisnak, cinikusnak lehetett ábrázolni, vagy akár lázadó művésznek (aki azért gazdag is), ráadásul volt az arcában valami tipikusan angol vérmesség és vaskosság, ettől egy Arsenal-drukkerre hasonlított. Koons viszont valamiféle kettősséget hordozott magában, egyfajta feloldozhatatlan ellentmondást a közönséges sunyiság és az aszketikus megszállottság között.” Jed Martin nem volt elégedett a képpel, s dühében összetörte – így sosem tudta meg a világ, miképpen is nézett volna ki a Damien Hirst és Jeff Koons felosztja a művészeti piacot című festmény. A Műértő cikke.

Kult

Az Ismeretlen Kézműves sírja

„Az emlékművek királyok, vallások, hősök és dogmák tiszteletére épülnek, de az emlék, amit végül megőriznek, az készítőik emléke” – idézi az 1974-ben elhunyt polihisztor Jacob Bronowskit kiállításának mottójaként Grayson Perry. A Műértő cikke.

Kult

Megjelent a Műértő februári száma

Sanja Ivekovic New Yorkban, Bukta Imre a Park Galériában, James Ensor a Kogartban, Gink Judit a Budapest Kiállítóteremben, múzeumok bizonytalan jövője és a nemzetközi műtárgypiac 2011-ben. Mindez és sok minden más a Műértő februári számában.

Kult

Alternatív művészi energiák Szentpéterváron

Marina Koldobszkaja képzőművész, kritikus, kurátor, az oroszországi National Centre for Contemporary Arts Saint-Petersburg Branch - NCCA (Nemzeti Kortársművészeti Központ szentpétervári fiókja) vezetője, elsődleges célja, hogy a kortársművészetnek teremtsen közönséget a klasszikus díszletek között. Ennek jegyében indított útjára számos kezdeményezést, részben az NCCA égisze alatt. A Műértő interjúja.

Kult

Szűk látókörű döntések, megszűnő fővárosi kiállítóhelyek

Nem a kereskedelmi galériákról van szó. Ámbár szűnt meg azok közül is nem egy. Megnyílt, majd bezárt. De ha azokat baj érte, akkor az ok a kereskedelemben volt: kicsi kereslet, kevés tőke, túl magas színvonal. Vagy kiállt mögüle a csendestárs, csődbe ment a támogató vállalkozás. Másról van szó: a nonprofit galériákról, amelyeket 15–20 év gyakorlata szerint többségükben önkormányzatok és társadalmi egyesületek működtettek. Most azt halljuk, hogy egyik napról a másikra sorra-rendre bezárnak. A Műértő cikke.

Kult

Aki Párizsba utazott magyar kortárs festményeket vásárolni

„Azt kell kívánnunk: bár csak volna sok Nemes Marcellunk.” Ez a mondat akkor hangzott el, amikor 1921-ben Petrovics Elek megköszönte a Szépművészeti Múzeumnak adományozott El Greco-festményt, a Bűnbánó Magdolnát. A Műértő cikke.

Kult

Megjelent a Műértő januári száma

Németh Ilona az Ernst Múzeumban, Nemes Marcell kollekciója a Szépművészetiben, aktok a MODEM-ben, Verebics Ágnes a Mono Galériában, múzeumi negyedek Hollandiában. Mindez és sok minden más a Műértő januári számában.

Kult

Megjelent a Műértő decemberi száma

André Kertész a Nemzeti Múzeumban, Elvont táj Székesfehérváron, Drozdik Orshi a MODEM-ben, Jovián György a Kiscelli Múzeumban, Chilf Mária a Raiffeisen Galériában, Gémes Péter a MissionArtban, BMZ Békéscsabán, Collector/Fantastic Lille-ben, Perugino Münchenben, a Nahmad-gyűjtemény Zürichben Mindez és sok minden más a Műértő decemberi számában.

Kult

Megjelent a Műértő novemberi száma

Kultúrharc a festők városában, Másik világ Grazban, portré Nudelman Lászlóról. Mindez és sok minden más a Műértő novemberi számában.

Kult

Némafilmes szomorkodás

Jó címadással be lehet csalogatni a közönséget. Azt kell ígérni, hogy a hajdan volt elevenség felvillantható; bepillantást nyerhetünk a valamikor valakiknek vonzó és lüktető valóságba. Filmes átjáró a múltba - a magyar némafilm kora. Micsoda remek cím! És a tömör alcím még ügyesebben ígér: Sztárok, fotók, plakátok, filmek. A Műértő cikke.

Kult

Megjelent a Műértő szeptemberi száma

Privát labirintusok a Nemzeti Galériában, Rudolf Steiner Bécsben, megnyílt a Design Terminál, összeállítás a hazai művészeti képzésről. Mindez és sok minden más a Műértő szeptemberi számában.

Kult

Elfeledett cseh évtized

Imponáló a prágai kiállítási élet: nemcsak a nemzetközi sztárprojektek, hanem a hazai művészetet értékelő bemutatók is komoly szakmai és közönségsikert könyvelhetnek el. Egy évvel ezelőtt Márie Klimesová 1950-es éveket elemző tárlata bizonyította a cseh modern művészet folytonosságát a sztálinista korszak alatt, most pedig Az avantgárd vége? című kiállítás vált a nyári szezon meghatározó projektjévé. A Műértő cikke.

Kult

Hogyan tovább, műtárgypiac?

A mögöttünk álló hat hónap néhány sikeres aukciós tétel és pár csöndes bolti eladás mellett inkább felejthetőnek, mint emlékezetesnek mondható. Mivel nem ez volt az első ilyen fél év, és bizonyára nem is az utolsó, megkérdeztünk néhány „érintettet”, műkereskedőt és műgyűjtőt, hogyan látják a magyarországi műtárgypiac helyzetét és jövőjét. A Műértő cikke.

Kult

Megjelent a Műértő július-augusztusi száma

Moholy-Nagy László művei a Ludwig Múzeumban, beszámoló az 54. Velencei Biennáléról, ART Basel és Art Hong Kong, és egy körkérdés: mi lesz a hazai műtárgypiaccal. Mindez és sok minden más a Műértő július-augusztusi számában.

Kult

Művészet és igazságszolgáltatás

Valaki megvádolhatta S. Jánost. Talán bocsánatos bűn a Kafka-parafrázis, ha meggondoljuk: a rendszerváltás utáni hazai jogtörténet egyik legabszurdabb esetét produkálta nemrégiben a magyar igazságszolgáltatás, amikor felfüggesztett börtönt adott egy képzőművésznek. Durvább botrányok, fenyegetések és ítéletek sem ritkák azonban körülöttünk, Kelet-Európában. A Műértő cikke.

Kult

Széthordták a Herzog-gyűjtemény ezüstjeit

Magyar vonatkozású műtárgyak tömeges felbukkanása a nagy külföldi aukciósházakban elenyésző kivételtől eltekintve a legritkább esetben fordul csak elő. E ritka kivételek egyike volt a Christie’s május 17-i arany- és ezüstaukciója New Yorkban: mintegy 30 olyan tétel indult egy csoportban (egymást követően, tehát nem egy tételben), amely már a címében is jelezte a magyar eredetet. A Műértő cikke.

Kult

Megjelent a Műértő júniusi száma

Michael Borremans a Műcsarnokban, művészet és igazságszolgáltatás Kelet-Európában, a Viennafair Bécsben, portré Rita Ackermann-nal. Mindez és sok minden más a Műértő júniusi számában.

1 2 3 4 5 6 7
A becsült ár közel húszszorosáért adták el John Lennon legendás napszemüvegét

A becsült ár közel húszszorosáért adták el John Lennon legendás napszemüvegét

Megvan az X-Faktor 2019 győztese

Megvan az X-Faktor 2019 győztese

Meghalt Anna Karina francia színésznő

Meghalt Anna Karina francia színésznő

HVG40: Selejttől a tömjénfüstig – bizony volt, hogy a Fidesz örült Gyurcsánynak

HVG40: Selejttől a tömjénfüstig – bizony volt, hogy a Fidesz örült Gyurcsánynak

Élesítették a funkciót, amellyel elkerülhetők a nagy iPhone-os telefonszámlák

Élesítették a funkciót, amellyel elkerülhetők a nagy iPhone-os telefonszámlák

Korábban baltával támadt feleségére a győri gyermekgyilkos

Korábban baltával támadt feleségére a győri gyermekgyilkos

Csúcstechnológiás eszközökkel állítják lábra a mozgáskorlátozottakat Pécsen

Csúcstechnológiás eszközökkel állítják lábra a mozgáskorlátozottakat Pécsen

Megmagyarázta a kormány, miért jó az új tb-szabály

Megmagyarázta a kormány, miért jó az új tb-szabály

A Tesla Cyberquadról sem érdemes megfeledkezni

A Tesla Cyberquadról sem érdemes megfeledkezni

Gyönyörű timelapse-film készült Pécsről

Gyönyörű timelapse-film készült Pécsről

Le akarják tartóztatni a bolíviai exelnököt

Le akarják tartóztatni a bolíviai exelnököt

A címlapról ajánljuk