Kult

A MAK és a MAOE helyzetéről

Petíciók, válasz nélkül maradó nyílt levelek, értetlenség és - azt kell mondanunk: természetesen - teljes bizonytalanság övezi a kormányzat által tavaly decemberben megszüntetett közalapítványok körüli helyzetet. A Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK), amely a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe (MAOE) tömörült művészek legalább 7 milliárdra rúgó vagyonát kezeli, ugyanerre a sorsra jutott, április végével megszűnt. Közben két szervezet is készül, hogy a „művészeti köztestület” szerepét betöltse. A Műértő cikke.

Kult

Őrségváltás: Kína az élen

A szokottnál is nagyobb várakozás előzte meg április elején a világ legnagyobb internetes műkereskedelmi adatbázisa, az Artprice 2010-es összefoglaló elemzésének megjelenését. A Műértő cikke.

Kult

Hirosimától Fukusimáig: művészet az életért

Két hónapja, 2011. március 11-én az egész világot megrázta a Tohoku Kanto nevű földrengés és az azt követő, a Csendes-óceán felől érkező cunami híre, amely Japán északkeleti részén pusztított. A Fukusima tartományban található Fukusima Daicsi 1. atomerőmű komoly károkat szenvedett. Csernobil tragédiája után újabb atomkatasztrófa fenyeget, amely mély sebeket tép fel Honsú szigetének történelmében. A Műértő cikke.

Kult

Megjelent a Műértő májusi száma

Mladen Stilinovic a Ludwig Múzeumban, Hirosimától Fukusimáig: művészet az életért, Bukta Imre kiállítása és kurzus a szocreálról. Mindez és sok minden más a Műértő májusi számában.

Kult

Fekete-fehér, igen-nem

Azt olvassuk: „I am a man”, és visszakérdezünk: ember vagy férfi? Ember és nem állat? Vagy emberebb az embernél, esetleg férfibb a férfinál? És ki az, aki beszél? Glenn Ligon, aki 1988-ban egy fehérre kent vászonra stencilezte a fekete szöveget? Vagy azok a fekete kukások, akik 1968 áprilisában, Memphis belvárosában „I am a man” feliratú táblákkal tüntettek fizetésemelésért egy szemétszállító cég épülete előtt? Esetleg Martin Luther King beszél, aki 1968 áprilisában Memphisbe utazott, hogy a sztrájkolókat támogassa? A Műértő cikke.

Kult

Csak az a szép zöld gyep…

Noha több mint egy évtizede csak Lakástrendként emlegetjük a Lakástrend és design kiállítást, mégis meglepő, hogy eltűnt a rendezvény hivatalos nevéből a „design” szó - igaz, azt sem tudni pontosan, mikor keveredett oda. A Műértő cikke.

Kult

Megjelent a Műértő áprilisi száma

Transzparencia a Vasarely Múzeumban, Maurer és Gáyor az A22 Galériában, Böhm és Haász Pakson, Erdélyi Gábor a Raiffeisen Galériában, Lucien Hervé a Szépművészetiben. Álomférfiak Hamburgban, Glenn Ligon New Yorkban, Eva Schlegel, Mel Ramos és Roy Lichtenstein Bécsben. Mindez és sok minden más a Műértő áprilisi számában.

Kult

Pécs a Balkán kapuja?

Igen szomorú olvasmány a Pécs Európa Kulturális Fővárosa című riportkötet.Pedig lehetne feszültséget keltő oknyomozó könyv, az újságíró finom arányérzékkel adagolt iróniája, a korfestő részletek, a magyar abszurd epizódjai okán pedig akár szórakoztató is. De nem az. A Műértő cikke.

Kult

Ed Templeton szerint a világ

Ed Templeton tizenhárom évesen állt először gördeszkára, viszont elmúlt már huszonhárom is, amikor elkezdett fotózni. Profi sportolói karrierjét azonban nemcsak kora miatt szorította mára háttérbe, hanem azért is, mert világszerte egyre több helyre hívják kiállítani: profi művész lett. A Műértő cikke.

Kult

Kívül a kánonon

A Dorothy Iannone egyik 1970-es képére festett jóslat: „A történelem következő nagyszerű pillanata a miénk lesz” beteljesedésére fél évszázadot kellett várni. Ami - a pop-art alapos tudományos feldolgozottságával és a feminista művészettörténet-írás több generációjával magunk mögött - legalábbis elgondolkodtató. A fergeteges, okos és üdítő bécsi kiállítás még inkább előtérbe hozza ezt a talányt. A Műértő cikke.

Műértő

Megjelent a Műértő februári száma

Vezetőváltás a Műcsarnokban, tajvani kortársak Budapesten, portré Magyar Ádám festőművészről, szocreál Magyarországon, női pop art Bécsben, Contemporary Istanbul és Art Basel Miami Beach. Mindez és sok minden más a Műértő februári számában.

Kult

Az erő kortárs portréi

A Strozzi-palotában három esztendeje rendszeresen kortárs tárlatokat is bemutat a CCCS (Centro di Cultura Contemporanea Strozzina) alapítvány. Most Az erő portréi - A hatalom változatai és mechanizmusai címmel a politika, a társadalmi és gazdasági élet, a pénz világának mai képviselőit jeleníti meg a fotó, a videó és az installáció műfajában kéttucatnyi élvonalbeli alkotó a világ távoli tájairól. A Műértő cikke.

Kult

Antik Enteriőr: hogyan tovább?

A Budapest Art Fair, illetve az újraindított Antik Enteriőr látogatottsága és a nyilvánosságban elfoglalt helye egyenes arányban állt a képzőművészetre, valamint a régiségre jutó figyelemmel. Bár a Néprajzi Múzeumban december első hétvégéjén rendezett vásár kicsit finomíthatott volna ezen, de nem tette. Tekintsük tehát a XIV. sorszámmal ellátott rendezvényt a mínusz egyediknek, hiszen a jövő évi kiállításra jelentkezők számából tudhatjuk meg igazán, hogy tényleg van-e létjogosultsága egy régiségvásárnak ma Budapesten. A Műértő cikke.

Kult

Megjelent a Műértő januári száma

Botero a Szépművészeti Múzeumban, német egység a Balatonnál, portré Karola Krausról, a bécsi MUMOK új igazgatójáról, Csontó Lajos Miskolcon, Gauguin Londonban. Mindez és még sok minden más a Műértő januári számában.

Kult

A munkás, a kultúrmunkás és a többiek

Lassan végéhez közeledik a Ludwig Múzeum Félreérthetetlen mondatok/Az újragondolt gyűjtemény című kiállítása, anélkül hogy különösebb rezgéseket keltett vagy figyelmet kapott volna akár a nyomtatott akár az elektronikus sajtóban. Vajon minek szól a közöny? A Műértő cikke.

Kult

Miről árulkodnak a XIX. századi ferrotípiák?

Az 1860-as évek során az Egyesült Államokban vaslemezre készített fényképekből - úgynevezett ferrotípiákból - nyílt kiállítás a Genfi-tó mellett fekvő kisváros, Vevey fotómúzeumában. A Műértő cikke.

Kult

Varázslatos Klimt: recept a közönségsikerre

A szecesszió művészete hálás kiállítási téma, Gustav Klimt pedig azon belül is az egyik „favorit”. Így a Szépművészeti Múzeumban látható Nuda Veritas - Gustav Klimt és a bécsi Secession kezdetei 1895-1905 című tárlat igazi közönségsikert ígér. A Műértő cikke.

Kult

Megjelent a Műértő decemberi száma

Beszámoló a Ludwig Múzeum gyűjteményi kiállításáról, a Műértő „háziversenyéről”, Félicien Rops kiállításáról a Nemzeti Galériában, amerikai ferrotípiákról Vevey-ben, új public art műről Pécsen, Nuda Veritas kiállíátásról a Szépművészeti Múzeumban valamint Gregor Podnar galériásról, egy újabb hamisítási botrányról és a felső- és középfokú grafikai képzésről. Mindez és még sok minden más a Műértő decemberi számában.

Kult

Ritka csemegék a dizájn szerelmeseinek

A hetedik alkalommal megrendezett designhét azt bizonyította, hogy a rendezvény elérte a célját: intézménnyé vált, megtalálta jól rétegzett közönségét, és egyszerre több célcsoportnak is kínál programokat. Egyre kevésbé statikus: nem kiállítás-, hanem eseményorientált. Egyszeri, megismételhetetlen alkalmak kezdik fémjelezni, mint például Paola Navone előadása a MOME-n, vagy olyan ősbemutatók, mint a Moholy-Nagy László forgatókönyvét felhasználó Negatív Varieté premierje a Millenárison. A Műértő cikke.

1 2 3 4 5 6 7
Egy módszer, amely megálljt parancsolna a politikusok hazudozásának

Egy módszer, amely megálljt parancsolna a politikusok hazudozásának

Átírnák a törvényt, hogy a 22 éves egyetemistából helyettes államtitkár lehessen

Átírnák a törvényt, hogy a 22 éves egyetemistából helyettes államtitkár lehessen

Vidéken terem a magyar adópaprika

Vidéken terem a magyar adópaprika

Letartóztattak egy fideszes képviselőt, Boldog István korábbi munkatársát

Letartóztattak egy fideszes képviselőt, Boldog István korábbi munkatársát

Ibrahimovic visszatérhet a csapathoz, amely annak idején átverte

Ibrahimovic visszatérhet a csapathoz, amely annak idején átverte

Miért kerül az atlétikai stadion helyének bontása 4 milliárd forintba?

Miért kerül az atlétikai stadion helyének bontása 4 milliárd forintba?

Vágó István a BKV szerelőcégénél folytathatja

Vágó István a BKV szerelőcégénél folytathatja

Mostantól a K&H Bank ügyfelei is használhatják az iPhone-jukat fizetésre, megjött az Apple Pay

Mostantól a K&H Bank ügyfelei is használhatják az iPhone-jukat fizetésre, megjött az Apple Pay

Varga Judit: Uniós szintű problémát jelent a Magyarország elleni "politikai boszorkányüldözés"

Varga Judit: Uniós szintű problémát jelent a Magyarország elleni "politikai boszorkányüldözés"

Rómeó és Júlia története ihlette a Pirelli 2020-as naptárát

Rómeó és Júlia története ihlette a Pirelli 2020-as naptárát

Baleset miatt lezárták az M6-os autópályát

Baleset miatt lezárták az M6-os autópályát

A címlapról ajánljuk