Kult

Munkacsi csodálatos világa testközelből

Nobel-díjas fizikusnál már csak világhírű fotósunk akad több. Kertész, Capa, Brassai, de számítsuk ide Moholy-Nagyot, Kepest. Ha ez így van, bizonyára szintúgy naggyá vált a magyar fotótörténet-írás is. Hiszen ezen életművek és kultuszok ápolására ki más lenne hivatott, mint aki ismerheti a gyökereket, nyelvi nehézség nélkül hozzáfér a pályakezdés forrásaihoz, és honfitársi jogon bebocsátást nyer az életművek későbbi szakaszainak őrzési helyeire. A Műértő cikke.

Kult

Pucér csajok: a meztelenségen túl

Új muzeológia vagy szenzációhajhászás? - teszik fel sokan a kérdést a pozsonyi Szlovák Nemzeti Galéria legújabb, Pucér csajok című kiállítása hallatán. Ezt csak tovább fokozza a tárlat alcíme - A modern mesterek nem cenzúrázott aktjai -, ami többeket arra késztetett, hogy párhuzamot vonjanak a prágai Rudolfinum éppen aktuális Decadence Now! kiállításával. Utóbbi helyszínre a belepés 18 év alatt nem ajánlott, ám a pozsonyi tárlat ennek ellenpólusa. A Műértő cikke.

Kult

Megjelent a Műértő novemberi száma

Martin Munkacsi csodálatos világa a Ludwig Múzeumban, biennále Velencében, Art Market és Art Fair Budapest, feminista tárlat Pozsonyban, Halász Károly a Paksi Képtárban, a Stájer Ősz Grazban, vásárok Londonban és Berlinben, portré Bősze Ádám zenei antikváriusról, Design Hét 2010. Mindez és még sok minden más a Műértő novemberi számában.

Kult

„Az NKA kollégiumai mégis kaptak pénzt”

Eddig minden kormány azzal kezdte, hogy pénzeket zárolt. Felülvizsgálta a döntéseket, kifizetéseket, aztán visszaadta a pénzt. Most az a különbség, nem tudjuk, visszaadják-e - kommentálta még nyáron a kulturális terület, illetve a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kétmilliárdos zárolását az államigazgatásban dolgozó egyik forrásunk. Lapzártakor váratlanul kiderült, hogyan is stabilizálták a helyzetet. Hivatalos kommüniké e percben még nincs, de úgy tűnik, a kormány a zárolást nem oldotta fel. A Műértő cikke.

Kult

A dinoszaurusz, amit látni kell

A szeptember 15-22. között megrendezett Biennale des Antiquaires nagy változásokon ment keresztül: új logója és plakátja vidám színeivel dinamizmust, frissességet próbált sugallni. A Műértő cikke.

Kult

Lesz-e Siófokból Bilbao?

Ha arra vágysz, hogy fölépüljön egy, a bilbaói Guggenheim épületéhez fogható múzeum, akkor ne habozz, hívd fel telefonon Frank O’Gehryt, és kérd fel a megtervezésére - javasolja Juhász László siófoki vállalkozó, aki az ötleteket, a kreativitást tartja a legfontosabb kiindulópontnak. Ő nem kisebb ambícióval vágott bele egy új kulturális központ létrehozásába, s már úton van projektjének megvalósítása felé. A Műértő cikke.

Kult

Megjelent a Műértő októberi száma

Bauhaus-hétköznapok és ünnepek: kiállítás Pécsen, portré Frieder Burdáról, Kepes György és Frank Malina a Ludwig Múzeumban, beszámoló az NKA Képzőművészeti Kollégiumáról, a Biennale des Antiquaires Párizsban, lesz-e Siófokból Bilbao? Mindez és még sok minden más a Műértő októberi számában.

Kult

Az úttörő Kovásznai

Példátlan invesztíció történt a közelmúlt hazai művészetében: az 1983-ban, 49 éves korában meghalt Kovásznai György életműve ezzel megmenekült a (talán nem teljes bizonyossággal bekövetkező) pusztulástól, de az elfeledéstől mindenképp. A művészetipar összes instrumentumának koncepciózus bevetésével (referenciális erőt képviselő személyek és intézmények mozgatásával) olyan „totális installáció” jött létre, amelynek következtében Kovásznai - kétségkívül érdekfeszítő, sokoldalú és mindeddig a hazai, elmaradásokkal küzdő kutatás vakfoltjára eső - produkciója alig néhány év alatt tényezővé vált. A Műértő cikke.

Kult

Nyulak a domboldalon

Allan Sekula budapesti kiállítása kapcsán leginkább a képzőművészeti fotóhasználat különböző - egyben az övétől is különböző - modelljein érdemes elgondolkodni. Sekula ugyanis ezzel a rendezésével azt demonstrálta, hogy a művészeti médiumként is működő fotográfiában az ő metódusát és elméletét követve nem lehet messzire jutni. A Műértő cikke.

Kult

Megjelent a Műértő szeptemberi száma

Allan Sekula a Ludwig Múzeumban, Fitzcarraldo Karintiában, a Műcsarnok nyári tárlata, kiállítás a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban, afrikai művészet Berlinben, 125 éve született Fülep Lajos, kiállítási fogások Dániában, az alkotói műfaj és kiszolgáló ipar. Mindez és még sok minden más a Műértő szeptemberi számában.

Kult

Egy trükkös felirat nyomában

Heisenberggel indítani egy kiállítást meglehetősen húzós, pláne ha egy képletéről van szó, Várnai Gyula azonban talán még ezt is megengedheti magának. Már csak azért is, mert a W. H.+ című falra festett képlet szorosan kapcsolódik egy legendás, bár sokak által csak reprodukcióról ismert - és a jelen kiállításon is antréként reprodukált - művéhez, a W. H.-hoz (1996), amely a következő felirat betűit helyezte fel a Szent István Király Múzeum falára: „a valóság attól függően más és más, hogy megfigyeljük-e vagy sem”. Várnai pedig figyel - nagyon is. A Műértő cikke.

Kult

Ki volt Kovásznai György?

Zavarba ejtő életmű, ami sok kérdést vet fel. Megzavarja a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek magyar képzőművészetének éppen csak kialakult értékrendjét. Ki volt Kovásznai György? Harcos avantgardista vagy animációs filmessé lett festő a művészettörténet szürke zónájából? A Műértő cikke.

Kult

Megjelent a Műértő júliusi száma

Gerber Pál a Ludwig Múzeumban, Kovásznai György a Nemzeti Galériában, Várnai Gyula az Ernst Múzeumban, három igazgató - Baán László, Bencsik Barnabás, Csák Ferenc – pódiumvitája, festményaukciók Budapesten és nyári látnivalók. Mindez és még sok minden más a Műértő júliusi számában.

Kult

Különleges aukciók Budapesten

Szinte észrevétlenül telik a tavaszi árverési szezon, ami persze nem jelenti azt, hogy nincsenek figyelemre méltó tételek, és nem lehet jól eladni vagy venni. Csak éppen különösen jól nem lehet. A helyzet kicsit olyan (és ez elképzelhetetlen), mintha a Sotheby’s és a Christie’s párharcából az egyik fél egyszer csak kivonulna - ideiglenesen, nem meghatározott időtartamra. Mintha egy fontos vitorlásversenyen a két esélyes közül az egyik kiszállna, mert lecsendesedett a szél. A másik - miként a többi hajó is - folytatja, még ha a legénységnek evezőt is kell használnia, hogy egyáltalán menjen a hajó. A közönség pedig erősen csökkent adrenalinszinttel nézi mindezt a partról. A Műértő cikke.

Műértő

Erős ingerek kísérletező kedvűeknek

A glamúr és pénz nélküli hetvenes évek Magyarországát kínálja fogyasztásra az Art Fanatics a Műcsarnok homlokzatán David Hockney Big Splashjének (Nagy csobbanás) Hecker Péter által festett magyar változatával. Mindez pedig azt sugallja: erős ingereknek lesz kitéve a látogató a Kortárs magyar magángyűjtemények 2. című kiállításon. A várakozást már a megnyitón látott tömeg és zsongító szalonhangulat is fokozta, ami miatt ott és akkor korlátozottan lehetett csak a gyűjtői profilok és stratégiák közelébe férkőzni. A Műértő cikke.

Műértő

Dubaji álom: vágyak és tárgyaik

A nemzetközi recesszió és a tavaly beharangozott dubaji ingatlan- és hitelválság nemcsak megingatta, de fékezésre is késztette az addig felfelé ívelő helyi gazdaságot. Úgy tűnik azonban, hogy az alig fél évtizede berobbant és azóta is egyre ambiciózusabb közel-keleti kortárs művészet és műkereskedelem törekvéseit ez nem befolyásolja. A Műértő cikke.

Kult

Falra hányt jelek

A graffitiről a közbeszéd főáramában szinte csak kriminológiai, rendészeti vonatkozásban beszélnek. S ez érthető is. Tényleg nem jó olyan városban élni, ahol mindent összetegelnek valakik. De itt máris olyan terepre téved az egyszerű városlakó, ahol sokkal nagyobb terepismeretre volna szükség, mint amilyen a mainstream sajtóban tükröződik. A Műértő cikke.

Kult

Armory Show: a nagy vásárlás

Új fejezetett nyitott a vásár tizenkét éves történetében az idei Armory Show. Míg a Hudson folyó mólóin rendezett, évről évre duzzadó és mostanra már végignézhetetlenül nagyra növesztett kirakodás színvonala sokszor sírni valóan gyenge volt, az eladások és a nézők száma minden eddigi várakozást felülmúlt. A 2010-es Armory, ahogy a vásár sajtóközleményében áll, „szárnyaló sikerrel” zárult.

1 2 3 4 5 6 7
Nincs is napirenden, úgyhogy marad a chipsadó

Nincs is napirenden, úgyhogy marad a chipsadó

Wonder Woman ezúttal a nyolcvanas években csattogtatja az ostort (videó)

Wonder Woman ezúttal a nyolcvanas években csattogtatja az ostort (videó)

Ingyen kampány a győri fideszes polgámester-jelöltnek

Ingyen kampány a győri fideszes polgámester-jelöltnek

Több előadás is csúszik a holnapi tüntetés miatt

Több előadás is csúszik a holnapi tüntetés miatt

Ellenzéki Borkai-ügyet ígér az „Angyal ügyvédje”

Ellenzéki Borkai-ügyet ígér az „Angyal ügyvédje”

Meghalt a nő, akit megerőszakoltak és felgyújtottak Indiában

Meghalt a nő, akit megerőszakoltak és felgyújtottak Indiában

Meglátogatta a kórházban fekvő megkéselt tanárnőt a támadó édesapja

Meglátogatta a kórházban fekvő megkéselt tanárnőt a támadó édesapja

Ötre nőtt az odesszai tűzeset halálos áldozatainak száma

Ötre nőtt az odesszai tűzeset halálos áldozatainak száma

Hosszú aranyérmes 200 méter vegyesen

Hosszú aranyérmes 200 méter vegyesen

Négy autó karambolozott az M7-es autópályán

Négy autó karambolozott az M7-es autópályán

Schilling Árpád: „Eddig is a kultúra volt veszélyben, csak te elfelejtetted ezt szóvá tenni”

Schilling Árpád: „Eddig is a kultúra volt veszélyben, csak te elfelejtetted ezt szóvá tenni”

A címlapról ajánljuk