Kult

Választási plakátok egykor

A parlamenti választások közeledte az OSZK Plakát- és Kisnyomtatványtárának munkatársait arra ösztönözte, hogy kiállítást rendezzenek a politikai kommunikáció történetét feldolgozó választási plakátokból. Az előkészületek során kiderült, hogy a jobb- és baloldali pártok választási plakátjai nemcsak stílusuk szerint, de ikonográfiailag is eltérők. Bármennyire is leegyszerűsítésnek vagy általánosításnak tűnhet első pillantásra ez a megállapítás, olyan kényes kérdéseket érint, amelyekről nem szokás beszélni. A jelenség mögött meghúzódó történelmi, művészetszociológiai okok felfejtése lehetőséget ad a politikai véleménytől független értelmezésre. A Műértő cikke.

Kult

Híres orosz műgyűjtők hagyatéka

Ambroise Vollard a századforduló Párizsában a műkereskedő új típusát testesítette meg. Egy időben az impresszionisták viharos fellépéseivel, az 1870-es évektől megnyíló galériák a műgyűjtők azon új generációjának igényeihez mérten szemezgettek a kortárs művészetből, akik társadalmi rangjukat már nem származásukkal, hanem tőkebefektetéseik, piaci manővereik sikereivel vívták ki.

hvg.hu Kult

Megjelent a Műértő áprilisi száma!

Vollard-tól a Puskinig – a Szépművészeti Múzeum kiállításáról, Morozov és Scsukin 1918 után, a TEFAF Maastrichtban, az Armory Show New Yorkban, az ARCO Madridban és Németh Hajnal a Kiscelli Múzeumban. Mindez és még sokminden már a Műértő áprilisi számában.

Kult

A Műértő 2010. márciusi tartalmából

Nosztalgia-Ostalgia a Ferencvárosban, Simon de Pury a Villában – a műpiac világsztárja Budapesten, a Párisi Nagy Áruház , múzeum Hanti-Manszijszkban, Andy Warhol Múzeum, Pittsburgh, portré Glenn Brown festőművészről, küzdelem a bélyeghamisítással. Mindez és még sok minden más a Műértő márciusi számában.

Kult

Régi idők nyomában: mi lett a Párisi Nagy Áruházból?

A Gresham- és a New York-palota után a Párisi Nagy Áruház is fölébredt Csipkerózsika-álmából. Levetette divatcsarnokos énjét, és túllépve a múlton, megfiatalodva kezdett új, XXI. századi életet. A Műértő cikke.

Kult

Bélyegszakértés magyar módra: mesteri hamisítványok

A bélyeggyűjtés világában kevésbé járatos külső szemlélő is tudja, hogy a bélyegnek titulált apró kis papírdarabkák között a mindennapok közönséges postabélyegei mellett számos értékes ritkaságot tart számon a világ. A kísértés ezek hamisítására kezdetektől fogva tetten érhető, a hamisítás elleni küzdelem pedig a filatélia állandóan napirenden tartott feladata. A Műértő cikke.

Kult

Power 100: ma ők diktálnak

A különböző művészeti és gazdasági folyóiratok újabb és újabb 2009-es ranglistával rukkolnak elő, ezzel is letéve voksukat a művészeti élet általuk legsikeresebbeknek tartott szereplői mellett. A Műértő cikke.

Kult

Amit a reklám megmutat - és amit elrejt

Hol is lehetne méltóbb helyen kiállítani a szocialista korszak kereskedelmi plakátjait, mint a Vasért volt bemutatótermében? Az épület története – amelynek első emeleti, tágas, tetővilágításos termében az állami nagyvállalat által forgalmazott termékeket lehetett megtekinteni az 1980-as évek elején – jóval korábbi időkre nyúlik vissza, és már a kezdetektől kapcsolódott a kereskedelemhez. A Műértő cikke.

Kult

A Műértő 2010. januári tartalmából

Megjelent a Műértő januári száma! Gender Check Bécsben, kiállítás 1989 huszadik évfordulójára, Herkules oszlopai – Botticellitől Tizianóig, kötelező látnivaló: Maulbertsch, Damien Hirst, a festőművész, megnyílt a FUGA és Drozdik Orshi a Kiscelli templomtérben. Mindez és még sok minden más a Műértő januári számában!

hvg.hu Kult

Vesszen a látvány?

A „látványmúzeumról” gondolkodva nem hagyhatjuk figyelmen kívül a közvetítéssel, bemutatással és befogadással kapcsolatos tudományos kutatások eredményeit. A modern tanuláselméletek egyetértenek a kognitív, affektív és motorikus tanulási módok („ésszel-szívvel-kézzel”) mindegyikének jelentőségében, és a múzeumoknak a tanulásban betöltött kiemelkedő szerepét éppen abban látják, hogy azok mindhárom módra lehetőséget adnak.

hvg.hu Kult

A Műértő 2009. decemberi tartalmából

Csörgő Attila a Ludwig Múzeumban, Spirituális hipermarket – Messiások Debrecenben, vita a múzeumpolitikáról, beszámoló az új műtárgykiviteli rendszerről, Budapest Art-Fair 2009, portré Peter Noeverről, a bécsi Iparművészeti Múzeum igazgatójáról, beszélgetés a berlini Transmediale igazgatójával. Mindez és még sok minden más a Műértő decemberi számában!

hvg.hu Kult

Tot hűlt helye: szembesítés

Az Amerigo Tot - Párhuzamos konstrukciók című kiállítás a máig eleven problémát jeleníti meg, amellyel még 1991-ben a Magyar Nemzeti Galéria Hatvanas évek kiállításának kellett volna megbirkóznia: azaz a korszak egészének bemutatásával, ami azóta sem történt meg. A Műértő cikke.

hvg.hu Kult

„Miféle csodálatos kórság ez?”

A régebben avantgárdnak (is) nevezett kritikai művészet az utóbbi években haldoklik. Ez egyrészt azért lehet így, mert egyre többen (művészek, kurátorok, gyűjtők) érdeklődnek utána, másrészt meg azért, mert ha végleg meghal, akkor fennáll a reális veszélye annak, hogy a művészeti világban és a szórakoztatóiparban tényleg nem lesz alternatívája a globális technokapitalizmusnak. A Műértő cikke.

hvg.hu Kult

A Műértő 2009. novemberi tartalmából

Amerigo Tot hűlt helye – szembesítés a Ludwig Múzeumban, radikális kortársak Isztambulban, Design Hét Budapesten, kritikai művészet Magyarországon, jó-e a magyar művészet? – az oktatási rendszer kérdései. Mindez és még sok minden más a Műértő novemberi számában!

hvg.hu Kult

A Műértő 2009. októberi tartalmából

Borsos József a Nemzeti Galériában, portré Kovács Ákos etnográfusról, a Hatvany Lajos Múzeum egykori igazgatójáról, Szent István szobra a szlovákiai Komáromban, a Visitors Program eredményei, Derkovits-kiállítás Szombathelyen, szobrok a műtárgypiacon, Kis magyar pornográfia a Modemben, kortársművészeti toplisták és még sok minden más a Műértő októberi számában!

Műértő

A Műértő 2009. szeptemberi tartalmából

Robert Capa a Ludwig Múzeumban, Kálmán Tibor, a provokátor dizájner, összeállítás a fotórestaurálásról, „giccskiállítás” a Látványtárban, a Hatvany Lajos Múzeum nagy évtizede, tudósítás az Art Baselről és bemutatjuk Zlatá Korunát. Mindez és még sok minden más a Műértő szeptemberi számában!

Kult

Egy provokátor magyar dizájner emlékére

A nyolcvanas-kilencvenes években két név változtatta meg a dizájnt: az Apple Macintosh és Kálmán Tibor. Tíz éve, hogy a magyar származású, de idehaza ismeretlen grafikus, tipográfus meghalt. Ki volt ez az ember, akit New Yorkban szinte mindenki ismert?

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Dupla vagy semmi élet: Robert Capa a Ludwigban

Hogy háromszáz millió sok-e, kevés, vagy éppen elég; hogy az a több mint ezer kép, amelyet a magyar állam megvásárolt, mennyit “ér meg”; hogy mi itt az érték, az egyidejű, autorizált kópia avagy a negatív, arról még sokáig vitatkozhat a fotós szakma. Az “egyszeri” látogató előtt azonban nagyszabású életmű rajzolódik ki, amikor Robert Capa kiállítását megtekinti a Ludwigban.

hvg.hu Kult

Elhunyt Berényi Péter szerkesztő-újságíró

Súlyos, hosszan tartó betegség után augusztus 12-én, 52 éves korában meghalt Berényi Péter, a HVG Kiadónál megjelenő Műértő című műkereskedelmi-művészeti lap alapító munkatársa, 2005 júniusáig főszerkesztő-helyettese.

Műértő

A Műértő 2009. július-augusztusi tartalmából

Beszámoló a Velencei Biennáléról, Pillanatgépek a Műcsarnokban, kiállítás New Yorkban, Műhely és munkaerőpiac – vita a kritikáról, szegedi szellemi kalauz, miniatűr képnézők és a Műértő nyári ajánlója – negyedszáz kiállítás itthon és külföldön. Mindez és még sok minden más a Műértő nyári számában!

1 2 3 4 5 6 7
Lotería játékot játszhat ma a Google keresőben, mutatjuk a szabályokat

Lotería játékot játszhat ma a Google keresőben, mutatjuk a szabályokat

Meggyanúsították az öt éve elhunyt Welsz Tamás egykori üzlettársát

Meggyanúsították az öt éve elhunyt Welsz Tamás egykori üzlettársát

Skorpió mart meg egy utast egy amerikai gépen

Skorpió mart meg egy utast egy amerikai gépen

Új-zélandi vulkánkitörés: nem tudnak mentőcsapatokat küldeni, pedig többen a szigeten rekedtek

Új-zélandi vulkánkitörés: nem tudnak mentőcsapatokat küldeni, pedig többen a szigeten rekedtek

Kína hadat üzent az amerikai technológiáknak, mindent tilos használni

Kína hadat üzent az amerikai technológiáknak, mindent tilos használni

Túlélőtippek szülőknek: így szánjunk időt a minőségi együttlétre

Túlélőtippek szülőknek: így szánjunk időt a minőségi együttlétre

Pár hónapig tartott csak Thomas Doll ciprusi karrierje

Pár hónapig tartott csak Thomas Doll ciprusi karrierje

Cybertruck lett a Ford egy autójából

Cybertruck lett a Ford egy autójából

Adventi mesenaptár - december 8.

Adventi mesenaptár - december 8.

Már 10-20 százalékra teszik a magyar kilépést az EU-ból

Már 10-20 százalékra teszik a magyar kilépést az EU-ból

„El a kezekkel a Katona József színháztól!” - Sándor Iván üzenete

„El a kezekkel a Katona József színháztól!” - Sándor Iván üzenete

A címlapról ajánljuk