hvg.hu Itthon

Itt a rektorok várva várt nyilatkozata a CEU-ról

A Magyar Rektori Konferencia előre közli, hogy politikai vitában nem akar részt venni, közvetítő szerepet azonban vállal, illetve javasolja, hogy a CEU-ra írt törvénynek való megfelelés határidejét tolják ki. Az egyetemi vezetők szerint "az országot érintő negatív megítélés már olyan mértéket ölt, ami a magyar felsőoktatás nemzetközi kapcsolataira is negatív hatással lehet".

MTI-OS Itthon

Tiltakoznak a rektorok a kézivezérelt rektorválasztás miatt

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) nem tartja elfogadhatónak a rektorválasztás eljárásának jelenlegi törvényi szabályozását, azt, hogy a rektorjelölt személyéről nem a szenátus dönt. A Magyar Rektori Konferencia egyhangúlag kéri a szabad rektorválasztás biztosítását, ezzel egyidejűleg támogatja a Fenntartói Testület létrehozását.

hvg.hu Itthon

"Heti 20-30 oktatót bocsátunk el" - kényszervágás az egyetemeken

Van, ahol már megkezdődtek az elbocsátások a felsőoktatást érintő megszorítások miatt, máshol a csoportos létszámleépítés előkészítése zajlik. Van, ahol a dologi kiadások 80 százalékos csökkentését írták elő, egy budapesti intézményben ingyenmunkára kértek fel kollégákat. Ebben a helyzetben ül össze a Felsőoktatási Kerekasztal, miközben a miniszter egy tárgyaló szerint „rosszul viseli a kritikát”. Balog Zoltán szerint a Felsőoktatási Kerekasztalon áttekintik a problémát.

Kósa András Itthon

Már nemcsak Matolcsy tárcája diktálja a felsőoktatási reformot

Míg korábban egyértelműen a Nemzetgazdasági Minisztérium diktálta a felsőoktatás átalakításának szempontjait a humánerőforrás-tárcának, mostanra megváltozott a helyzet, a Nemzetgazdasági Minisztérium befolyása csökkent, az EMMI önállóbb lett – mondták a hvg.hu-nak az egyeztető tárgyalásokra rálátó források.

MTI Itthon

Egyeztettek a rektorok és az iparkamara

A magyar felsőoktatási rendszer problémáiról, azok lehetséges megoldásairól kezdődött egyeztetés a gazdasági és az oktatási szektor képviselői között kedden Budapesten.

hvg.hu Itthon

"Csak egy homályos ígéretünk van" - nem tudnak tervezni az egyetemek

Az egyetemek még mindig nem tudják, hogy a kormány által bejelentett 55 ezres hallgatói létszám mellé milyen finanszírozás társul. Ez a bizonytalanság ellehetetlenít mindenféle tervezést. Az InfoRádiónak Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke nyilatkozott.

hvg.hu Itthon

"Egyetemeink kivéreztetése" – kemény hangú levelet írtak a rektorok

Megbocsáthatatlanul félrevezetik a döntéshozókat és a magyar családokat, akik azt állítják, hogy a felsőoktatás tömegével bocsátja ki a használhatatlan diplomákat – olvasható a Magyar Rektori Konferencia honlapján. A rektorok még egy focihasonlattal is élnek, amikor amellett érvelnek, miért igenis működőképes a magyar felsőoktatás.

MTI Itthon

"Részben elfogadhatónak" tartja Orbán tervét a rektorok vezetője

A rektori konferencia elnöke "részlegesen elfogadhatónak tartja", hogy az ingyenes képzésért cserébe magyarországi munkavállalást várna el az állam, ugyanakkor álláspontja szerint még nagyon sok a nyitott kérdés a tervezett felsőoktatási átalakítások körül. Mezey Barna erről hétfőn a Lánchíd Rádióban beszélt.

hvg.hu Itthon

Rektorok: Orbánék a legjobbakat száműzhetik külföldre

Nem ért egyet a felsőoktatást alapjaiban befolyásoló, ma bejelentett intézkedésekkel a Magyar Rektori Konferencia (MRK), amely szerint a kormány határozatai a továbbtanulni vágyó fiataljaink közül éppen a legtehetségesebbeket késztetik az ország elhagyására.

MTI Itthon

Melegben vizsgázhatnak az egyetemisták az ünnepek alatt

Ünnepek között is vizsgázhatnak a felsőoktatási intézmények hallgatói: a Magyar Rektori Konferencia (MRK) ígéretet tett az oktatási államtitkárságnak, hogy minden felsőoktatási intézményben gondoskodik egy épület vagy épületszárny fűtéséről.

hvg.hu Karrier

Nagyon nehéz helyzetben vannak az egyetemek

Januártól nehéz helyzetbe kerülhetnek az egyetemek a várható forráselvonás miatt - mondta a Magyar Rektori Konferencia elnöke. Mezey Barna megerősítette, hogy december utolsó harmadában és január első hetében zárva lehetnek a nagy egyetemek.

Kósa András Itthon

Magyar Bálint „édes gyermekét” vette célkeresztbe Orbán

Az úgynevezett PPP-konstrukcióban megvalósult beruházások után keletkezett fizetési kötelezettséget venné át a kormány – a Magyar Rektori Konferencia elnöke és egy fideszes oktatáspolitikus szerint is csak erre gondolhatott Orbán Viktor, amikor az egyetemi adósságok átvállalásáról beszélt. Akár több tízmilliárdos nagyságrendű összegről is szó lehet.

MTI Itthon

Orbán Viktor ma beszédet mond

Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond a Magyar Rektori Konferencia (MRK) mai ülésén, a fennállásának századik évfordulóját ünneplő Debreceni Egyetemen.

1 2 3

A címlapról ajánljuk