hvg.hu Tech

Ezt a gépet küldi a Marsra Kína

Egy kétmázsás, hatkerekű marsjárót készülnek eljuttatni a vörös bolygóra 2020 júliusában vagy augusztusában a kínai űrkutatók, a szerkezetet egy pekingi sajtótájékoztatón mutatták be.

Kanicsár Ádám András Kult

Emberek halnak majd meg a Marsért!

2027-ben leszállhat az első ember a Marsra, ahol évtizedek alatt városok nőhetnek ki, ezer év alatt pedig azt is elérhetjük, hogy ott lélegezhető atmoszféra legyen – véli Stephen L. Petranek, a HVG gondozásában megjelent Az életünk a Marson szerzője. A díjnyertes újságíró szentül hisz a tudományban – és persze az űrrel foglalkozó magáncégekben, amelyek gazdasági okokból könnyedén átvehetik az űr meghódítását a nemzetek kezéből.

MTI/hvg.hu Világ

Nézze csak, ilyen színes fotót sem készítettek még a Mars felszínéről

A NASA május 4-én adta közre az alábbi képet, amelyet a Mars Reconnaissance Orbiter amerikai Mars-kutató űrszonda Nagy Felbontású Képalkotó Tudományos Kísérlet nevű kamerája készített még februárban a vörös bolygó Nili Fossae térségről. A térség a Mars egyik legszínesebb – a képen éppen kéklő – régiója, az Isidis Planitia nevű terület északnyugati peremén húzódik. A Mars színeit sok helyen homogenizálja a por és a regolit, de itt a felszín alatti kőzetek jól feltárulnak, kivéve azokon a pontokon, ahol homokdűnék helyezkednek el.

hvg.hu/MTI Instant tudomány

NASA: Lehet-e krumplit termeszteni a Marson?

A NASA kutatóit is megihlethette a marsi körülmények közötti növénytermesztés gondolata, melyet a Mentőexpedíció című Matt Damon-filmben is láthattunk. A kutatók egyben arra is kíváncsiak, hogy a Földön milyen körülményeket visel el a növény.

1 2 3 4 5 6 7
16

A címlapról ajánljuk