MTI Gazdaság

Nyugdíj: a kivándorlástól is csak rosszabb lesz a helyzet

Azért is sürgető a minél előbbi nyugdíjreform megvalósítása, mert az alacsony születésszám mellett a folyamatos kivándorlás is veszélybe sodorja a társadalombiztosítást, emiatt peidg 2030 után jelentősen romlani fog a nyugdíjasok helyzete - figyelmeztet a Népesedési Kerekasztal.

MTI Gazdaság

Nyugdíj-elképzelések: "ez a rendszer nem jutalmaz, hanem büntet"

A Demokratikus Koalíció szerint a Népesedési Kerekasztal javaslata nem jutalmaz, hanem büntet, ugyanis nem azt preferálja, hogy a többgyermekesek többet kapjanak, hanem sújtja azokat, akiknek nincs gyermekük. Kérdéses, hogy mi lesz azokkal, akik önhibájukon kívül nem tudnak gyermeket vállalni vagy azokkal, akik egy tragédia során elveszítik gyermeküket.

hvg.hu Gazdaság

Nyugdíj: mínusz ponttal büntetnék a gyermekteleneket

Pluszpontokat kaphatna nyugdíjszámításkor, aki kettőnél több gyereket vállal, és mínusz pontokat, aki ennél kevesebbet vagy egyáltalán nem vállal – az RTL Híradó szerint lényegében ezt tartalmazza a Népesedési Kerekasztal javaslata, amelyet a nyugdíjrendszer átalakításához dolgoztak ki. Botos Katalin, a kerekasztal szakértője szerint aki nem vállal gyereket, az a gyerekre szánt pénzt tegye félre a nyugdíjas éveire. A kormánynak ősszel kell döntenie a változtatásokról. A kerekasztal másik szakértője, Gál Róbert Iván múlt héten még egy olyan javaslatról beszélt a hvg.hu-nak, amelyben nem mínusz pontokról volt szó a gyermektelenek esetében, hanem magasabb járulékról vagy többletmunkáról.

Máriás Leonárd Gazdaság

Ha nem vállalsz gyereket, később kaphatsz nyugdíjat?

A Népesedési Kerekasztal javaslata szerint a gyereknevelést el kellene ismerni a nyugdíjrendszerben. Az egyik megoldás az lenne, hogy akinek nincs gyereke, vagy csak egy van, tovább kellene dolgoznia a normál nyugdíjkorhatárnál, de több járulékkal megválthatná a többletmunkát. A kezdeményezők szerint igazságtalan, hogy a többgyerekes szülők most lényegében rejtett gyermekességi adót fizetnek, miközben a gyerektelenek vagy az egygyerekesek ugyanolyan nyugdíjat kapnak, mint a több gyereket vállalók. De mi lesz a meddőkkel? És azzal, aki elveszítette a gyerekét? Gál Róbert Ivánnal, a kerekasztal meghívott szakértőjével beszélgettünk.

hvg.hu Gazdaság

Nem csak magasabb nyugdíjjal jutalmazhatnák a gyerekeseket

Félreértés, hogy a gyerekszámhoz kötnék a nyugdíjat – mondja Gál Róbert Iván, a Népesedési Kerekasztal egyik nyugdíjszakértője. A szakértő szerint, aki maga is dolgozott a szóban forgó javaslaton, a lényeg az, hogy a gyereknevelést valahogy elismerjék a nyugdíjrendszerben. Ennek pedig több módja is van.

hvg.hu Gazdaság

És akkor Széles Gábor elrepül a Holdra

Elfogadták a devizaadósok mentőcsomagját, a politikusokat kivették a reklámadó hatálya alól, Brüsszel megint odacsaphat Magyarországnak, elhullanak a hazai bankszámlák, a csoki durván drágul, Széles Gábor repteret venne. Az oroszok pedig Krímet ábrázoló bankót nyomnak. Ez történt a héten a gazdaságban.

hvg.hu Itthon

Nem ez indítja be a libidót

A januártól életbe lépő gyed extra csomag olyan keretrendszert állít fel, amely pozitívan befolyásolhatja a gyermekvállalási kedvet. Ugyanakkor tény, hogy a fiatalok egyre később válnak pénzügyileg függetlenné, a nők pedig mindinkább későn szülnek, ami mind ellentmond az egyetem alatti gyermekvállalásnak. Az új szabályok egy része igazságtalanná is teszi a szociális rendszert: egy két év óta állástalan ember, aki közmunkával újra jogosultságot szerez az ellátásra, jóval kevesebbet kap, mint egy nappali tagozaton tanuló kismama.

M. László Ferenc Itthon

"Magyarországon kényszerszinglik élnek" – fékezhető-e a magyarság fogyása?

Évről évre kevesebb gyerek születik Magyarországon, egyre kevesebben vállalkoznak a házasságra, magas a válások száma. Változtathat-e ezen a kormány, és kiket éri meg inkább támogatni: a szegényebb nagycsaládosokat vagy a középosztálybeli diplomásokat? A trend fékezhető, de nem fordítható meg, 50 év múlva talán 8 millióan sem leszünk. Trendforduló állhat be viszont a házasságok területén, a tehetősek körében ismét divatos az esküvő. Spéder Zsolt demográfust, a Népességtudományi Kutatóintézet vezetőjét, a kormánynak is ötleteket adó Népesedési Kerekasztal tagját kérdeztük a fogyás okairól. Az eheti HVG ugyanezzel a témával foglalkozik kiemelten.

M. László Ferenc Itthon

A diplomás nők biológiai órájával versenyez a kormány

Egy bizonyos koron túl a diplomás nőknek nagyobb kedvük van a gyerekvállaláshoz, és szívesebben szülnek két-három gyereket is. Ám számtalan ok hátráltatja a politikusok által is vágyott bébibummot – a karriervágy csak az egyik –, pedig az ország a gazdasági erejéhez képest sokat költ a támogatásokra. A kormány eddig egyik kezével sokat adott, másik kezével viszont sokat el is vett, ráadásul kevés az esély, hogy a választásokig bevállalja a sok pénzt igénylő reformokat.

hvg.hu Karrier

A bébiszitter lehet az új cafeteria?

Bébiszitterre, ápoló alkalmazására felhasználható cafeteria bevezetését javasolja a Népesedési Kerekasztal - írja a Heti Válasz. A nők munkavállalásának segítése mellett munkahelyeket is teremtene és a gazdaságot is fehérítené az új juttatás.

Máriás Leonárd - Neizer Anita Gazdaság

Fordulat: letett a kormány a svéd nyugdíjmodellről?

Év elején még a svéd nyugdíjmodell bevezetéséről volt szó, a Nemzetgazdasági Minisztérium viszont már a némethez hasonló, egyéni számlás, pontrendszeren alapuló nyugdíjrendszer bevezetését fontolgatja. A tárca népesedési vitairata azt javasolja, hogy a nyugdíjak megállapításakor vegyék figyelembe a vállalt és kitaníttatott gyermekek számát is. Ebben a modellben valószínűleg csak a kétgyermekes szülők kapnának a keresetüknek megfelelő nyugdíjat, az egygyermekeseket és a gyermekteleneket büntetné a rendszer. A dokumentum alapján az is elképzelhető, hogy a bankok és a biztosítók alól - a magánnyugdíjpénztárak után - az önkéntes pénztárakat is kirúgnák.

Szinte a hajunkat súrolják a görög Szkiathoszra leszálló gépek - videó

Szinte a hajunkat súrolják a görög Szkiathoszra leszálló gépek - videó

Bírálatözön Trumpnak, aki Twitteren küldött vissza egyes képviselőket „abba országba, ahonnét származnak”

Bírálatözön Trumpnak, aki Twitteren küldött vissza egyes képviselőket „abba országba, ahonnét származnak”

Lecserélik az Index vezérigazgatóját

Lecserélik az Index vezérigazgatóját

Új vezetője van a magyar Mercedesnek

Új vezetője van a magyar Mercedesnek

Embernagyságú medúzába botlott egy búvár Cornwallnál – videó

Embernagyságú medúzába botlott egy búvár Cornwallnál – videó

Magyarországra jön Steve Jobs jobbkeze, akivel együtt alapították az Apple-t

Magyarországra jön Steve Jobs jobbkeze, akivel együtt alapították az Apple-t

Nyolc fát vágnak ki az Andrássy úti fasorból

Nyolc fát vágnak ki az Andrássy úti fasorból

A jövő héten vigyáznia kell, aki rosszul tűri a meleget

A jövő héten vigyáznia kell, aki rosszul tűri a meleget

53 ezer dollár egy melegítőfelsőért?

53 ezer dollár egy melegítőfelsőért?

Tizenhárom év után szabadult az olaszliszkai lincselő

Tizenhárom év után szabadult az olaszliszkai lincselő

Ellepték a drogosok Miskolcot

Ellepték a drogosok Miskolcot

A címlapról ajánljuk