MTI Itthon

Ma tud utoljára átjelentkezni az EP-választásokon

Péntek reggelig több mint 47 ezren jelezték, hogy nem a lakóhelyük szerinti szavazókörben akarnak voksolni. Aki ma 16 óráig nem jelentkezik át, nem szavazhat a lakóhelyétől eltérő településen.

MTI Itthon

Plusz 400 milliót ad a kormány az őszi választásokra

Négyszázmillió forint átcsoportosításáról döntött a kormány, a költségvetési maradvány a Nemzeti Választási Irodához (NVI) kerül, és az önkormányzati választás lebonyolításának forrásait egészíti ki.

MTI Itthon

A Fidesz-KDNP állította a legtöbb pártdelegáltat az EP-választásokra

A legtöbb, 12 002 delegáltat a Fidesz-KDNP jelentette be, az MSZP 4355-öt, a Jobbik 4298-at, a DK 1026-ot, az Együtt-PM mintegy 469-et, A Haza Nem Eladó Mozgalom párt 60-at, az LMP 37-et, a Seres Mária Szövetségesei pedig egyet. A pártok érdeke, hogy minél több választási szervbe delegáljanak tagot, mivel megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, valamint vehetnek részt az esetleges vitás kérdések eldöntésében.

MTI Itthon

Az ATV és a TV2 fizetett, a JESZ nem

Három szervezetet bírságoltak meg azért, mert a választások során megsértették a választási szabályokat. Az ATV és a TV2 befizette a büntetést, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) azonban nem.

MTI Itthon

EP-választás: Bokrosék másodjára is elbukták az ajánlásokat

Az érvénytelen ajánlások újraellenőrzése után sem találtak húszezer érvényes, a Modern Magyarország Mozgalom javára szóló ajánlást a Nemzeti Választási Iroda munkatársai. Több mint 4200 ajánlást vizsgáltak meg, ezek körülbelül egy százalékát találták elfogadhatónak, sok pedig "határeset volt", amikor a nem jól olvasható kézírás alapján kellett eldönteni, érvényesnek tekinthető-e az ajánlás.

MTI Itthon

51 külföldi szavazatot nem ismert fel a szkenner, de kézzel megoldották

Előbb beszkennelték, majd kézzel háromszor átszámolták a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők levélszavazatait. Az eredmény: plusz 51 szavazat, amit érvényesnek lehet elfogadni. Ezek korábban azért nem lettek érvényesek, mert zöld tollal töltötték ki a választók, amit a szkenner nem ismert fel.

MTI Tech

Google-térképpel jelentkezik a Nemzeti Választási Iroda

Várhatóan Google alapú térképen jelenítik majd meg a szavazás napjára érvényes, 150 méteres területi határokat, amelyeken belül nem folytathatnak kampánytevékenységet a pártok vasárnap. A térképeket a szavazókörökben is kifüggesztik.

MTI Itthon

Sok lehet az érvénytelen levélszavazat

A választók "nem elég gondosan" töltik ki azonosító nyilatkozatukat, illetve nem ügyelnek arra, hogy a szavazatot tartalmazó borítékba ne tegyék bele az azonosító nyilatkozatukat.

MTI Itthon

A választások éjszakáján már 95 százalékban biztos lesz, hogy ki nyert

A jövő vasárnapi választás éjszakáján a tervek szerint a szavazatok 95 százalékát feldolgozzák, az előzetes eredményben még nem lesz benne a levélben leadott szavazatok egy része, a külképviseleteken leadott szavazatok, valamint az átjelentkezések miatt fel nem bontott urnákban lévő szavazatok.

1 2 3 4 5 6

A címlapról ajánljuk