Gergely Zsófia Itthon

„Fejben mindig léteztek listák, most már le is merik írni” – megszólalnak Lázár kilistázott civilei

Lázár fácánvadászatát leleplező portál, a nők elleni erőszak ellen küzdő szervezetek, de a korrupciót leleplezni próbálók is felkerültek azoknak a civileknek a listájára, amelyeknek támogatása miatt a kormány hadat üzent a Norvég Civil Alapnak. Többen kifejezetten büszkék a kilistázásra, ami szerintük azt mutatja, hogy mernek kritizálni. Más az egészet egy új gumicsontnak tartja. A sommázott vélekedésük pedig az: bármilyen kormány van hatalmon, aki támadja őket, az tuti ellenzéki címkét kap.

hvg.hu Gazdaság

A "több tisztelet" jegyében felesel a kormány a Norvég Civil Alappal

Csepreghy Nándor államtitkár részletesen kifejti, hogy Norvégia nem magánadományt nyújt Magyarországnak, hanem kötelességét teljesíti, amikor EU-országoknak fizet. A Kehi pedig igenis ellenőrizheti a pénzek felhasználását, amit magyar törvények, és nem nemzetközi megállapodások írnak elő. A kormány a Norvég Civil Alap szerdai közleményére reagált, de az ellenőrzéssel kapcsolatban végig Norvég Alapról ír - ami nem csekély különbség.

hvg.hu Itthon

Átlátszó.hu: Lázár norvég leveléből egy fontos mondat hiányzik

Lázár János pár hete levélben kezdte el nyomasztani a norvég kormányt, azt állítva, hogy egy LMP-közeli szervezet osztja szét a magyar civileknek a pénzt. Az Átlátszó.hu megszerezte a Norvégiába küldött levelet, és kiszúrta, hogy Lázár levelének idehaza közzétett magyar változata tartalmaz egy olyan izmozó bekezdést, ami abban nincs benne.

hvg.hu Itthon

Visszaszóltak Lázárnak a norvég civil alapot kezelő alapítványok

Nyílt levélben fordultak Lázár Jánoshoz a Norvég Civil Támogatási Alapot kezelő alapítványok Csepreghy Nándor helyettes államtitkár múlt heti kijelentései miatt. Csepreghy "párthoz kötődő, szélhámos gittegyleteknek" nevezte az alapítványokat, amelyek megengedhetetlennek tartják ezt a hangnemet.

MTI Gazdaság

Csepreghy: "Szélhámos gittegyletek" kezelik a norvég alapot

Sem Norvégiának, sem Magyarországnak nem érdeke, hogy "párthoz kötődő, szélhámos gittegyletek" kezeljék a norvég alap nyújtotta támogatást, ezért az államra bíznák annak kezelését – nyilatkozta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára szerdán.

hvg.hu Itthon

Lázár Jánost falhoz szorította a norvég külügyminiszter

"Norvégia kormánya nem támogatja semmilyen párt politikai tevékenységét Magyarországon, sem pénzügyileg, sem másképp" – így reagált a norvég külügyminiszter Lázár János norvég alapot érintő vádjaira. Vidar Helgesen ugyanakkor reméli, hogy tovább folytatódik Norvégia és Magyarország együttműködése a norvég alapon keresztül – írja az Origo.

hvg.hu Itthon

Lázár nem is küldte el a levelét?

Hibás címzés, elmaradt iktatás, hiányzó dátum: lehet, hogy Lázár János elhíresült norvég levele el se lett küldve? A Miniszterelnökség szerint betartották a diplomáciai utat, a hvg.hu információi szerint viszont a norvégok nem kapták meg azt. Az államtitkár által szerdára meghirdetett, a Norvég Alap ügyeivel is foglalkozó monitoringbizottsági ülést egy héttel későbbre tolták.

hvg.hu Itthon

Lázár mulasztott, majd bedühödött a norvégokra

Hónapokig késlekedett a Lázár János vezette Miniszterelnökség az EGT/Norvég Alap állami kezelésű projektjei végrehajtásáért felelős kormányszervnek a kijelölésével, miközben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget tavaly év végével megszüntették. Lázár a norvégok által finanszírozott civil támogatási alap kezelését is a hazai intézményrendszer felügyelete alá helyezte volna. Csakhogy arra 2008 óta a norvégok két alkalommal is egy civil konzorciummal szerződtek közvetlenül, ami annyira bevált, hogy a jó gyakorlatot másik 10 országban is alkalmazzák. A felmérések szintén azt mutatják, hogy a pénzeket a civilek jobban osztják, mint az állam.

Ritók Nóra Nyüzsi

Elvesző bizalom

Furcsa, hogy a „belpolitikai beavatkozás” nem zavarta Lázár Jánost, mikor a norvégok által finanszírozott mártélyi tanösvényt adta át, de biztosan oka van ennek is.

MTI Itthon

Lázár és a norvégok: az alapítvány szerint nem támogatták az LMP-t

Az Ökotárs Alapítvány semmilyen formában nem támogatta az LMP-t, és más párttal sem volt pénzügyi kapcsolata – közölte az alapítvány csütörtökön. Arra a hírre reagáltak, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár levélben fordul a norvég kormányhoz, amiért a Norvég Civil Támogatási Alap pénzeit "egy magyar párthoz szorosan kötődő" szervezet vezetésével osztják szét Magyarországon.

MTI Itthon

A LMP Lázár figyelmébe ajánlja a CÖF-ösök elszámoltatását

Az LMP szerint Lázár Jánosnak és pártjának a független civilek fokozatos ellehetetlenítése helyett tisztáznia kellene zavaros viszonyát a hozzájuk közeli szervezetekkel, például a CÖF-fel. Ezt azután közölték, hogy kiderült, Lázár János kormánybefolyást szeretne a Norvég Alap forrásainak szétosztásánál. A CÖF szerint az LMP inkább "söpörjön a saját háza táján".

hvg.hu Gazdaság

Lázár János nekiment a norvég alapnak

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár levelet írt a norvég kormány fejlesztésért felelős tagjának. Szerinte belpolitikai beavatkozásnak tekinthető, hogy egy LMP-hez kötődő alapítványon keresztül fizetik ki a civil társadalom fejlesztésére szánt pénzeket. Helyettük inkább a magyar kormánnyal kéne konzultálnia a norvég alapnak és közintézményeken keresztül áttolni a pénzt – javasolta Lázár.

Gomperz Tamás Nyüzsi

Lázár János feljelent

Kedves norvégok, adjátok csak szépen a pénzeteket a békemenetnek. Különben dühbe jövünk.

hvg.hu Gazdaság

Kiszállhat a Molból a norvég állam korrupciógyanú miatt

A norvég állami olajalap etikai szabályzata kizárja, hogy az alapnak korrupció gyanújába keveredett vállalatban legyen érdekeltsége. Az alap etikai bizottságra a napokban kérte néhány befektetésük felülvizsgálatát – írta a Napi Gazdaság. A Mol spekulációnak tartja a cikket, a vállalat részvényei máris estek.

MTI Vállalkozás

Kiírták a norvég alap pályázatait

Meghirdették az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap pályázatait makroprojektek, kisprojektek és egyéni ösztöndíjas tanulmányutak támogatására a magyarországi civil szervezetek részére – közölte Móra Veronika, a pályázatot lebonyolító konzorcium vezető szervezete, az Ökotárs Alapítvány igazgatója kedden Budapesten.

1 2 3 4
Aggasztó videó: már a Földközi-tengerben vannak az eldobott arcmaszkok és gumikesztyűk

Aggasztó videó: már a Földközi-tengerben vannak az eldobott arcmaszkok és gumikesztyűk

Szijjártó és Dzsudzsák együtt ment meccset nézni

Szijjártó és Dzsudzsák együtt ment meccset nézni

Csődöt jelentett egy magyar utazási iroda a járvány miatt

Csődöt jelentett egy magyar utazási iroda a járvány miatt

Előre tudhatták az ausztrál hatóságok, hogy bozóttüzek jönnek

Előre tudhatták az ausztrál hatóságok, hogy bozóttüzek jönnek

24 ezer beteget is hazaküldhettek a kórházak Kásler utasítására

24 ezer beteget is hazaküldhettek a kórházak Kásler utasítására

33 milliárd forint lett a Mercedes magyarországi nyeresége 2019-ben

33 milliárd forint lett a Mercedes magyarországi nyeresége 2019-ben

Meghalt újabb 6 koronavírusos beteg, 22-vel nőtt fertőzöttek száma

Meghalt újabb 6 koronavírusos beteg, 22-vel nőtt fertőzöttek száma

Gyurcsány ünnepelt a volánnál: egy éve a legnagyobb ellenzéki párt lett a DK-ból

Gyurcsány ünnepelt a volánnál: egy éve a legnagyobb ellenzéki párt lett a DK-ból

A címlapról ajánljuk