MTI/hvg.hu Itthon

Május 2-án lehet Áder János nagy napja

Május 2-án 10 órakor lesz az államfőválasztás a parlamentben - közölte a házbizottság pénteki, rendkívüli ülését követően az MTI-vel Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke. Az LMP és az MSZP bojkottálja a szavazást, a Jobbik részt vesz ugyan, de nemmel szavaz a Fidesz-KDNP jelöltjére, Áder Jánosra.

Bánki György Vélemény

A velünk élő Schmitt Pál

Az önhamisítás kívülről esetleg megdöbbentő, belülről viszont egy évek, évtizedek alatt, sokak asszisztálásával felépített gondolkodás- és élménymód egyenes következménye. Nem vagyok Schmitt Pál életének krónikása, de úgy sejtem, az ő egész pályafutását gazdagon tarkítják, talán éppenséggel meg is határozzák az olyan elemek, mint amin erkölcsileg végül is elbukott.

hvg.hu Itthon

Déltől a Parlamentben döntenek Orbánék Schmitt utódjáról, Ádert is meghívták

A hvg.hu információi szerint délben a Parlamentben ült össze a Fidesz vezérkara, hogy Schmitt Pál utódjáról határozzon; a döntést hivatalosan hétfőn közlik a párt képviselőcsoportjával. A jelek szerint továbbra is Áder János a legnagyobb esélyes; úgy tudjuk, az EP-képviselőt is meghívták az elnökségi ülésre.

Laborczi Dóra Itthon

Amiért Orbán máshogy választott elnökjelöltet

Nem úszta meg a konfliktusokat Orbán Viktor, amikor a tudományos elit köréből választott államfőjelöltet. Sem Mádl Ferenc, sem Sólyom László nem kímélte az őket köztársasági elnökké választó Fideszt, több törvényjavaslatukat is megtorpedózták. Orbánnak különösen a pártonkívüliségére és függetlenségére büszke Sólyommal volt viharos a viszonya, aki még távozása után is nyomást gyakorolt az utódjára, Schmitt Pálra, hogy akadályozza meg az Alkotmánybíróság jogköreinek csorbítását.

MTI Itthon

Két hét múlva választhatják meg Schmitt Pál utódját

Várhatóan az április 23-án kezdődő parlamenti héten választanak új köztársasági elnököt - derült ki a házbizottság csütörtöki ülésén, ahol szóba került a jobbikos Baráth Zsolt napirend utáni felszólalása is. Ennek kapcsán a Jobbik azt közölte, hogy a jövőben szeretnének "jobban odafigyelni" arra, mikor, mi hangzik el.

MTI Itthon

Semjén a Schmitt-ügyről: "ez egy ember tragédiája"

A miniszterelnök kereszténydemokrata helyettese szerint csak olyan ember lehet köztársasági elnök, aki személyében még inkább elkötelezett a húsvéti alkotmány védelmében, mint Schmitt Pál volt. Semjén Zsolt ezt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) szerdai budapesti rendezvényén mondta.

hvg.hu Itthon

A jobboldali Nemzeti Kör nem akar pártpolitikust Schmitt utódjaként

Ne pártpolitikus legyen a köztársasági elnökök, mert az államfő az Alaptörvény értelmében a nemzet egységét testesíti meg és az állam demokratikus működésének őre – vélekedik a jobboldali közéleti szereplőket, értelmiségieket tömörítő Nemzeti Kör. Tagjuk, Jávor Béla a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában arról beszélt, hogy ezt gondolták Szili Katalin jelölése esetén is.

MTI Itthon

Az MTA elnöke Schmitt lemondásáról: "ez nem a magyar tudomány ügye"

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke nem szeretné a tudomány elleni támadásnak értékelni a Schmitt Pál köztársasági elnök lemondásával kapcsolatos, politikai hevülettől fűtött, hirtelen kijelentéseket. Az első Orbán-kormány oktatási minisztere a Népszabadságban közölt interjúban leszögezte: "ez nem a magyar tudomány ügye".

M. László Ferenc Itthon

Kormányt is buktathat Schmitt utódja - mit tesz majd az új elnök?

Akárki kerül is április végén Schmitt Pál helyébe, a kinevezések terén alig akad majd dolga 2017-ig: az elmúlt két évben a legtöbb független intézmény vezetőjét már leváltották, és az újak mandátumát 9 évre meghosszabbították – tehát még az új államfőnél is hosszabb ideig lesznek hivatalban. Ugyanakkor az új törvények szerint képtelen lesz megvédeni az intézményvezetőket a politikusok támadásaival szemben, viszont az államfő kapott egy olyan jogkört, amivel akár meg is buktathatja a kormányt és a miniszterelnököt. Megnéztük, mihez van joga Orbán Viktor jelöltjének, és mit nem tehet meg.

M. László Ferenc Itthon

Az orbánizmus bebetonozásához keres államfőt a Fidesz

Az orbáni politika, a „centrális erőtér” kétéves eredményeit kellene megvédenie Schmitt Pál utódának: erre a szerepre keres alkalmas államfőjelöltet a miniszterelnök-pártelnök. Fideszes források a hvg.hu-nak azt mondták, ezeknek a feltételeknek legfeljebb Kövér László felelne meg, de őt pótolhatatlannak tartják a pártban, ráadásul úgy tudjuk, az átvedléshez a házelnök feltételeket szabott. A másik lehetséges jelölt, Áder János már 2002-ben eltávolodott a pártelnöktől, és annak a kritériumnak sem felel meg, mely szerint az államfőnek Orbántól jobbra álló politikusnak kellene lennie.

hvg.hu Itthon

Navracsics: elképzelhető, hogy kormánytag lesz Schmitt utódja

Az is elképzelhető, hogy kormánytag lesz az új köztársasági elnök - közölte Navracsics Tibor az InfoRádió Arénájában. A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint az a fontos, hogy az eskü után az államfő már ne kötődjön egyik párthoz sem.

MTI Itthon

Morvai Krisztina és Für Lajos a Jobbik elnökjelöltje

Morvai Krisztinát, a párt európai parlamenti képviselőjét és Für Lajos volt országgyűlési elnököt jelöli a Jobbik a köztársasági elnöki posztra - jelentette be Vona Gábor a párt szerdai elnökségi ülését követően.

MTI Itthon

Iványi Gábort javasolja államfőnek Gyurcsány pártja

Iványi Gábor lelkészt, az egyházi jogállását március 1-jével elveszítő Magyar Evangéliumi Testvérközösség vezetőjét javasolja államfőnek a Demokratikus Koalíció. A Jobbik szerint egy közös ellenzéki köztársaságielnök-jelölt állítása teljesen kizárt. Az Országgyűlésnek 30 napon belül kell döntenie a hétfőn lemondott Schmitt Pál utódjáról. A jelöléshez 77 képviselői szavazat kell, ez pedig egyedül csak a Fidesznek van meg.

MTI Itthon

Jobbik: kizárt az ötpárti elnökjelölt

A Jobbik szerint egy közös ellenzéki köztársaságielnök-jelölt állítása teljesen kizárt, és a Jobbik az MSZP által javasolt Sólyom László jelölését sem támogatja - mondta Dúró Dóra keddi sajtótájékoztatóján.

1 2 3
20 órán át haldoklott az út mellett az elgázolt medve, leváltják a hargitai prefektust

20 órán át haldoklott az út mellett az elgázolt medve, leváltják a hargitai prefektust

Villamos ütközött egy autóval a Döbrentei téren

Villamos ütközött egy autóval a Döbrentei téren

Kórházba került a szerb elnök

Kórházba került a szerb elnök

„Egy normális demokráciában Tarlós Istvánnak jár az emelt végkielégítés”

„Egy normális demokráciában Tarlós Istvánnak jár az emelt végkielégítés”

Széthasadt egy gázvezeték Püspökladánynál, hatalmas tűz tombolt

Széthasadt egy gázvezeték Püspökladánynál, hatalmas tűz tombolt

Hármas karambol történt a Thököly úton

Hármas karambol történt a Thököly úton

A csomagküldésnek is van Uberje, ráadásul több is

A csomagküldésnek is van Uberje, ráadásul több is

Annyira szennyezett a levegő Indiában, hogy az emberek már fizetnek is a tisztáért

Annyira szennyezett a levegő Indiában, hogy az emberek már fizetnek is a tisztáért

És akkor megtudtuk, hogyan köt bele Karácsonyba az Orbán-kormány

És akkor megtudtuk, hogyan köt bele Karácsonyba az Orbán-kormány

Lilába borul a Lánchíd vasárnap este

Lilába borul a Lánchíd vasárnap este

Jön a mindenkinek járó alapnyugdíj Németországban

Jön a mindenkinek járó alapnyugdíj Németországban

A címlapról ajánljuk