hvg.hu Itthon

Ikerpárokkal végeztek különleges orvosi kutatást Budapesten

A környezeti tényezők, azaz az életmód, a dohányzás, más rizikófaktorok mellett a genetikának is szerepe lehet a koszorúér-betegségek és így a szívinfarktus kialakulásában, ezért akinek családjában előfordult szívroham, már gyermekkorban el kell kezdenie a megelőzést – közölte a Semmelweis Egyetem, amely egy különleges, ikrekkel elvégzett kutatásról számolt be.

MTI Itthon

Összevonhatják a János kórházat és a Kútvölgyi klinikai tömböt

Egyeztetések kezdődtek a Szent János kórház és a Kútvölgyi klinikai tömb integrációjának előkészítéséről. A XII. kerület polgármestere lehetőséget lát az összevonásra, ezért azt a célt tűzték ki, hogy a következő önkormányzati ciklus végére terv készüljön arról, hogy egy integrált egyetemi oktatókórház jöjjön létre a két intézményből.

MTI Instant tudomány

Évi 70 koraszülött babát mentenek meg a vakságtól a Semmelweis orvosai

Egyedülálló módon végzik a koraszülöttek szemészeti szűrését a Semmelweis Egyetem (SE) Szemészeti Klinikája és a Peter Cerny Alapítvány közös, Csecsemő-Szem-Mentő Programjának keretében – olvasható az egyetem honlapján. A program keretében évente hetven gyermek látását mentik meg. Az együttműködés lényege, hogy nem az újszülöttet utaztatják a vizsgálatra, hanem az intézmény orvosai jutnak el a babához a Cerny Alalpítvány segítségével.

MTI Itthon

Milliárdok a Testnevelési Egyetemnek

Tizenhétmilliárdos fejlesztésről zajlik az egyeztetés a Testnevelési Egyetem és a sportért felelős államtikárság között – derül ki a csütörtöki Magyar Nemzetből.

hvg.hu Itthon

Felépült a három emeletet zuhanó fehérvári diák

Mindent rendben találtak a kontrollvizsgálaton annál a székesfehérvári középiskolás fiúnál, aki januárban leugrott a felső emeletről az egyik szakképző iskola aulájában. Sérülései egy részét annak idején Székesfehérváron látták el, de megrepedt mellkasi főütőere miatt Budapesten, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján műtötték meg a kómában lévő 17 éves fiatalembert.

MTI / hvg.hu Itthon

Önálló sportegyetemmé válhat a TF

A jelenleg a Semmelweis Egyetem testnevelési és sporttudományi karaként működő TF a kar dékánja szerint a kormányváltást követően önálló egyetemmé válhat.

MTI Itthon

Áramszünet volt a Semmelweis Egyetem egyes osztályain

Egy munkagép átvágott egy elektromos kábelt, ezért részleges áramszünet volt a Semmelweis Egyetem egyes osztályain. A kimaradás a Klinikák metrómegállónál lévő épületet is érintette. A szolgáltatás délután fél négyre helyreállt.

hvg.hu Plázs

Meglepő betegséget okozhat a túlzott rágózás

Az állandó fejfájás mögött is állhatnak állkapocs-ízületi problémák. A rossz tartás, az elvétett fogpótlás és a gyakori rágózás is okozhat állkapocsproblémákat – olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján.

MTI Ingatlan

Helikopter-leszállóhely is lesz a Klinikáknál

Szerkezetkész a Semmelweis Egyetem központi betegellátó épülete, a Klinikák metrómegállónál található, mintegy húszezer négyzetméteres épületnek elkészült mind a nyolc szintje, tetején helikopter-leszállóhellyel.

hvg.hu Plázs

Nemsokára itthon is elvégezhetik a tüdőátültetéseket

Az utolsó fázisánál tart a tüdőtranszplantációs program hazahozatalának folyamata – számolt be a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Tanszékének vezetője. A magyar betegek tüdőátültetését most Bécsben végzik el, de itthon végzik a felkészítésüket és az utógondozásukat is. Lang György szerint tíz éve készülnek a program hazahozatalára.

hvg.hu Plázs

Minden ötödik donorszerv külföldről jön

Ugrásszerűen megnőtt a szervátültetések száma a Semmelweis Egyetemen az Eurotransplanthoz való végleges csatlakozás óta eltelt három hónapban, mindez országos siker, hiszen a Semmelweis Egyetem klinikáin végzik a hazai szervátültetések kétharmadát.

1
4 5 6 7 8
12

A címlapról ajánljuk