MTI/hvg.hu Oktatás

Simicskó a TF-en: a sport a legjobb gyógyszer, de a jellemet is művelni kell

Hétfőn tartották a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának, hagyományos elnevezéssel a TF hivatalos tanévnyitóját, amelyen részt vett az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára is. Simicskó István egyebek mellett arról beszélt, hogy szerinte "a sport a legjobb gyógyszer", illetve "a jellem és a szív művelése is szükséges".

hvg.hu Plázs

Félóránként meghal valaki stroke-ban – így tehet ellene

A száj félrehúzódik, a beszéd elakad, és ha az egyik oldali végtagok megbénulnak – ezek a stroke jelei. Ilyenkor arra kell kérni azt, aki rosszul van, hogy próbáljon beszélni vagy mosolyogni, és emelje fel mindkét kezét. Ha ezekre nem képes, feltehetően stroke-ja van. Stroke után egy évvel a betegek harmada már nem él, harmaduknak pedig tartós tünetekkel járó agykárosodása marad.

hvg.hu Plázs

Bravúr: nyolc nap alatt három gyermek kapott új vesét

A Semmelweis Egyetemen idén eddig összesen 7 tizennyolc éven aluli gyermek kaphatott új vesét, az pedig ritkaság, hogy nyolc napon belül három gyermek is áteshetett vesetranszplantáción, három különböző donornak köszönhetően.

hvg.hu Plázs

Szomorú adat: rohamosan nő a Chron-beteg kisgyerek száma

A jelenleg gyógyíthatatlan betegség igen megkeseríti a gyermekek életét, oka nem pontosan ismert, így kezelni is nehéz. A szakember szerint aggasztó, hogy míg néhány évtizede gyermekkorban ez a súlyos bélbetegség szinte ismeretlen volt, ma már csecsemőkorban is előfordul.

hvg.hu/MTI Itthon

Schmitt: "a becsületem helyreállt"

Schmitt Pál volt köztársasági elnök saját bevallása szerint kisdoktori értekezésének megírásakor és beadásakor nem volt tudomása semmilyen törvénybe ütköző eljárásról, ezért most úgy értékeli: helyreállt a becsülete. Ő tiszta, ellentétben a neki doktori címet adó egyetemmel – értékel a volt államfő, egy nappal azután, hogy végleg kiderült, dolgozata nem ért doktori fokozatot.

hvg.hu Itthon

Plágium: lezárult az eljárás, Schmitt lemondott a doktori címről

Lezárult a Schmitt Pál volt köztársasági elnök felülbírálati kérelme alapján indult jogorvoslati eljárás a Semmelweis Egyetemen, amelynek eredménye szerint a volt államfő doktori dolgozata már a beadáskor sem felelt meg az akkor érvényben lévő törvényi szabályoknak. Schmitt a döntés után lemondott a doktori címről.

hvg.hu Plázs

Aggasztó dolgokra bukkantak az egyetemisták ételeiben

A hazai egyetemisták több zsírt, konyhasót és kevesebb rostot fogyasztanak, illetve rendszertelenül esznek – közölte a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszéke, ahol egyetemistákat kérdeztek meg az étkezési szokásaikról.

hvg.hu Itthon

Hamisítvány a SOTE-lista az instruktorok elnöke szerint

A Semmelweis Egyetem Instruktor Öntevékeny Csoportjának elnöke szerint hamisítvány a nekik tulajdonított, obszcén jelzőket tartalmazó lista. Szarvas Gábor közölte: a szervezet jogászokkal vizsgálja annak lehetőségét, hogy feljelentést tegyen ismeretlen tettes ellen a jó hírnév megsértése és személyes adatokkal való visszaélés miatt.

hvg.hu Itthon

Rááll a külföldi diákokra a Semmelweis Egyetem

Az elmúlt öt évben harmadával csökkent a Semmelweis Egyetem finanszírozása, miközben a hallgatói létszám folyamatos nő - mondta Szél Ágoston, az intézmény rektora az InfoRádió Aréna című műsorában.

hvg.hu Itthon

Nyugdíj vagy fizetés: már most megkérdezik a SOTE dolgozóit

Tájékoztatót oszt ki a Semmelweis Egyetem a nyugdíjas korú dolgozói között a kényszernyugdíjazással kapcsolatos új jogszabályi helyzetről, illetve előzetesen azt a kérdést is felteszi nekik írásban, hogy ha választaniuk kellene a munkavégzés folytatása és a nyugdíj között, akkor melyik mellett döntenének - közölte Szél Ágoston rektor az egyetem közalkalmazotti tanácsának szerdai ülésén.

hvg.hu Plázs

"Vészhelyzet" a Semmelweis Egyetemen

Fulladnak, szívrohamot vagy sokkot kapnak a Semmelweis Egyetem legmodernebb technológiával felszerelt, élethű, beszélő szimulációs bábui. Magyarországon elsőként a fővárosi orvosegyetemen vezetik be az általános orvosképzés mindennapi gyakorlatába a szimulációs órákat.

hvg.hu Plázs

Ha ön 45-50 év feletti férfi, menjen el urológushoz

A prosztatarák a második leggyakoribb halálok az ötven év feletti férfiak körében. Évente ezerötszázan halnak meg és hatezer az új beteg Magyarországon. Dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy a halálozások számát nagy mértékben csökkenteni lehetne, ha a férfiak 45-50 év felett évente egyszer elmennének urológushoz.

hvg.hu Itthon

Schmitt Pál még mindig akarja az elvett doktoriját

Schmitt Pál és a Semmelweis Egyetem jogászai egyeztettek kedden eredménytelenül arról, hogy a volt köztársasági elnök formai okokra hivatkozva szeretné elérni: semmisítsék meg a doktori fokozatát visszavonó szenátusi határozatot - számolt be az Index.

Szabó M. István Itthon

"Aki bűnös, fizetni fog" – a TF új dékánja a diplomabotrányról és Hoffmann Rózsáról

A Semmelweis Egyetem Szenátusa csütörtökön Radák Zsoltot ültette a Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) dékáni székébe, ezzel az egyetem a nyáron lapunk által kirobbantott diplomabotrány végére tenne pontot. Pénteken azonban kitudódott, hogy az oktatási kormányzat – részben a kart érintő botrányok miatt – nem feltétlenül számol a TF-fel a jelenlegi helyen és formában. Radák Zsoltot kérdeztük.

hvg.hu Itthon

SE: nem ajánlottak peren kívüli egyezséget Schmitt Pálnak

Nem ajánlott peren kívüli egyezséget Schmitt Pálnak a Semmelweis Egyetem – közölték pénteken kora délután. Délelőtt az Origo írt saját értesülésére hivatkozva arról, hogy az egyetem peren kívül megegyezne a volt köztársasági elnökkel a kisdoktori címének elvétele ügyében. A Semmelweis Egyetem Marketing és Kommunikációs Igazgatósága szerint az ügyben tart a felülbírálati eljárás, és „addig nem is időszerű a peren kívüli egyezség gondolatával foglalkozni”.

1
5 6 7 8 9
12

A címlapról ajánljuk