Zádori Zsolt Kult

Amikor Isten ráakadt a zsidókra

Az ember istenkeresése a történelem egyik mozgatója. A politeizmusok isteneit viszont nemigen izgatta az emberek világa. Nem így Jahve. A héberek istene „hatalmas kézzel és kinyújtott karral” áttörte a múlt határát, majd választott népével szövetséget kötött.

Zádori Zsolt Itthon

Orbán kocsonyáját kifőzte, most besűrítené

Rendszere konszolidációjáról beszél mostanában a Fidesz. Ígéri, ami esetleg eddig nem tűnt mindenkinek demokratikusnak vagy jogállaminak, idéntől látszatában is az lesz. Csakhogy nem politikai fordulatról van szó, hanem a fideszes centrum leereszkedő gesztusáról.

Zádori Zsolt Sorkövető

„Üdvöz légy, nép!” – Az apostol bálvány helyett költővé tette volna Petőfit

Petőfi Sándor Az apostol c. elbeszélő költeményének kalandos sorsa kulcsfontosságú volt a költő megítélésében, kanonizálásában, sőt irodalmunk egész fejlődéstörténetében. Ha a művet a kortársak időben megismerik, nem alakulhattak volna ki a Petőfi-kultusz mitikus ideálképei – állítja Margócsy István irodalomtörténész.

Zádori Zsolt Kult

Isten sír azon, milyen a magyar: javíthatatlan

Attila, Isten ostora a pápát szolgálva megoltalmazta a keresztény világrendet. Majd az Árpádokban és II. Rákóczi Ferencben éledt újjá. Az ideológia képes efféle csodás narratívákra, a kultúra pedig tovább örökíti őket. Szörényi László mesél.

hvg.hu Sorkövető

A tunya magyar az életével fizet

A magyarok 77 százaléka gyakorlatilag semmit sem mozog. Ha tíz százalékkal növelnénk az aktivitási rátát, nem csak hosszabban és jobban élnénk, de több maradna a zsebünkben és az államkasszában. Közgazdászok kiszámolták, mennyivel. A rest kétszer fárad, és még bele is betegszik.

Zádori Zsolt Sorkövető

A pénisz fogásra, kapaszkodásra alkalmatlan szerv

Woody Allen örökbecsű mondása szerint semmi disznóság nincs a szexben, kivéve, ha jól csinálják. A Café Bábel legújabb, a kéj témájával foglalkozó számából pedig az is kiderül, hogy a rossz szex is jobb, mint a semmilyen.

Zádori Zsolt Itthon

A szövegtorzó föltámadt és igazságot oszt

Az elkallódott megkerült, a megkerült meg elkallódott. Tömören így foglalható össze Erdei Ferenc szociológus és politikus hírneves kéziratainak sorsa. A szövevényes históriát Halmos Károly történész írta meg a Szociológiai Szemlében, és övé az érdem is, hogy az eddig elveszettnek hitt kéziratot megtalálta és legott publikálta.

Zádori Zsolt Itthon

Zsidó asszimiláció: véget nem érő történet?

A két világháború közti társadalom a zsidóság hézagmentes asszimilációját kulcskérdésnek találta. Faji és szociális indokok garmadájával igazolták gondolkodók, mennyire üdvös lenne, mégis lehetetlen. Akár igaz, akár nem, ma már csak kevesen hiszik, hogy kívánatos cél volna.

Itthon

Bibó levelezik: Kedves néném!

Nagyszabású összeállítással rukkol elő a Bibó-centenáriumra a Holmi. A közlemények zöme dokumentum, és azt a Bibó Istvánt is megmutatja, amelyiket eddig még alig-alig ismertük: a gimnazistát és az Európát járó ifjú peregrinust.

Kult

Borjúgulyásdugulás nagysvádájú imposztorok között

Hiába kardoskodott ellene ötven éven át, az irodalomtörténeti legenda szerint Szentkuthy Miklós a „magyar Joyce”. Ráadásnak az Ulyssest még ő is fordította le. Nagy segítője Bartos Tibor volt, aki sokkal több, mint nagyszerű fordító és lelkiismeretes szerkesztő.

Itthon

Mínusz három év iskola, mínusz hatvan év történelem

Utoljára az ötvenes években volt 15 év az iskolakötelezettségi korhatár. A Széll Kálmán-terv most ezt tartalmazza. A szolidabb kormánypárti tervek is 16 évről szólnak. Orbánék pénzt spórolnának, egyben kielégítenék a középosztály szegregációs és az iparbárók munkaerőigényeit.

Tech

Adolf Hitler hüjje!

Szadomazochizmus, nekrofília, koprofília, extrém nárcizmus, szifiliszfóbia, hisztéria, skizofrénia, paranoia, pszichopátia, autizmus, borderline. Egyes kutatók ezek nyomait vélik felfedezni Hitler kóros személyiségében. Aminél csak az a nyomasztóbb változat, hogy a vezér, meglehet, „iszonyúan normális” volt.

Itthon

Politikai romantikától népirtásig vezet az út

Kétszáz éve mérgezi a kelet-európai politikát az öncsaló nemzeti romantika, amely nemcsak remekműveket és hajlékony nemzeti nyelvet adott, de gyermeteg és irracionális közgondolkodást is. Legotthonosabban még mindig a nemzeti fantazmagóriák közt érezzük magunkat.

Kult

Vérszívók és zombik az élet tanítómesterei

Generációs, sőt általános korélménynek tekinthető a horror-, ezen belül a vámpírfilmek látványos sikere. A „veszélyes világ” és „széthulló rend” által kiváltott pánikválaszként éppúgy értelmezhető, mint a kényelemre, a „túlbiztosított babaházra” adott dacreakcióként.

Itthon

„Gyűlöl bennünket, és mi őt”

Rövid átmeneti időszak után a párt gyorsan szovjetizálta a magyar történettudományt. A polgári történészek elleni 1948/49-es csisztkában több kollégájuk is szerepet vállalt. Olyanok is, akik később sokat tettek tudományuk megújításáért.

Itthon

Megbütyköli vagy széttrancsírozza a Fidesz?

A médiaszabályozás és az alkotmány után a törvényeknek harmadik, a demokrácia velejét jelentő csoportja van soron: a parlamenti választások szabályai. A kormánypárti kétharmad most megmutathatná, képes önmérsékletre. Ám sokan attól tartanak, hogy inkább ismét a foga fehérjét mutatja majd ki.

Tudomány

Emberhús kutyagyomorban, hadiút a kettéhasított kutyán át

Kutyák és emberek közös története nagy sikernek számít. Az együttélésnek mégis van sötét oldala is. Emberek parancsára kutyák marcangoltak embereket, vagy ártatlan állatokat áldoztak fel kultikus céllal. Korszakok, amikor a kutyaeledel mást jelentett, mint ma.

1 2 3 4 5
Nincs élelmiszer-tartaléka Magyarországnak, de baj ez?

Nincs élelmiszer-tartaléka Magyarországnak, de baj ez?

Öt éve nem volt ilyen alacsony a Fidesz-kormánnyal elégedetlenek száma

Öt éve nem volt ilyen alacsony a Fidesz-kormánnyal elégedetlenek száma

A fertőzött orvosokat is munkára fognák Romániában

A fertőzött orvosokat is munkára fognák Romániában

Tartsanak ki, őrizzék meg türelmüket, és maradjanak otthon!

Tartsanak ki, őrizzék meg türelmüket, és maradjanak otthon!

Operatív Törzs: További korlátozások jöhetnek

Operatív Törzs: További korlátozások jöhetnek

Mit keres egy légy Jézus mellkasán? A karanténból ezt is megtudhatja

Mit keres egy légy Jézus mellkasán? A karanténból ezt is megtudhatja

Szijjártó: Két különgép megy az Észak-Amerikában rekedt magyarokért

Szijjártó: Két különgép megy az Észak-Amerikában rekedt magyarokért

Videó: A Tesla Model 3 már magától lefékez a piros lámpánál

Videó: A Tesla Model 3 már magától lefékez a piros lámpánál

A címlapról ajánljuk