MTI Tech

Űrmisszió: elstartolt a Szojuz

Két orosz és egy amerikai asztronautával a fedélzetén útnak indult a Nemzetközi Űrállomásra hétfő reggel Bajkonurból egy Szojuz űrhajó - közölte az orosz űrhajózási hivatal, a Roszkoszmosz.

hvg.hu Tech

Sikeresen fellőtték az európai GPS első két műholdját

Az űrbe juttatta egy Szojuz űrrakéta európai kontinentális idő szerint pénteken délután 12:30-kor a Galileo műholdas navigációs program első két, a végleges rendszert szolgáló műholdját francia Guyanáról.

MTI Világ

Újra megpróbálkoztak egy Szojuz kilövésével az oroszok

Az észak-oroszországi Pleszeck űrközpontjából vasárnap éjszaka sikeresen felbocsátottak egy Szojuz-2 típusú hordozórakétát rakterében egy navigációs műholddal - közölte a moszkvai védelmi minisztérium illetékese.

MTI Tech

A Progressz kudarca után félretették a Szojuz rakétákat

Ideiglenesen leállították a Szojuz rakétákkal való felbocsátásokat azt követően, hogy a Progressz M-12M orosz teherűrhajó nem megfelelő pályára állt tegnapi fellövésekor. A probléma a hordozórakéta harmadik fokozatának beindításánál következett be.

Szegő Iván Miklós Tech

Béke a hidegháborús űrben: 25 éve lőtték fel a Mirt

Negyedszázada, 1986. február 19-én startolt el a Földről az a hordozóeszköz, amely a szovjet űrállomás, a Mir (Béke vagy Világ – ezt jelenti az orosz név) alapmodulja volt. A Mir igazi sikertörténetnek számított az űrkutatásban.

hvg.hu Tech

Rakétából készült bográcsban rotyog a bajkonuri pörkölt

A november 2-án induló 7. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm-fesztiválon mutatják be a Space Tourists című alkotást, amely egyszerre mesél a kommercializálódó űriparról és a rakéták árnyékában élő, csaknem elfeledett emberekről. Sztalker és Solaris rajongóknak egyenesen kötelező a svájci dokumentumfilm megtekintése.

MTI Tech

Űrbe küldik a Cirque du Soleil cirkusz alapítóját

Makszim Szurajev orosz és Geoffrey Williams amerikai űrhajós, továbbá űrturistaként Guy Laliberté, a világhírű kanadai Cirque du Soleil cirkusz alapító-vezetője indulhat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szeptember 30-án, a következő Szojuz TMA-16 űrhajón - jelentették be csütörtökön a Moszkva melletti repülésirányító központban.

MTI Tech

Elindult a következő expedíció a Nemzetközi Űrállomásra

Roman Romanyenko orosz, Frank De Winne belga és Robert Thirsk kanadai űrhajósokkal a fedélzetén elindult a Nemzetközi Űrállomásra a Szojuz TMA-15 űrhajó a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről szerdán, közép-európai idő szerint 12.34-kor.

MTI Tech

Visszaérkezett a Földre Charles Simonyi

Szerencsésen Földet ért szerdán a Szojuz TMA-13 űrhajó leszállókapszulája, benne Charles Simonyi magyar származású kétszeres űrturistával, valamint Jurij Loncsakov orosz és Michael Fincke amerikai űrhajóssal.

1 2 3 4

A címlapról ajánljuk