#Társaság a Szabadságjogokért

hvg.hu Itthon

Papcsáknak elege lett a beszólásokból, törölte Facebook-oldalát

Törölte hivatalos oldalát a Facebookról Papcsák Ferenc, Zugló fideszes polgármestere azon bejegyzések miatt, amelyek kifogásolták, hogy a politikus eljárást indított a Népszava és Hír24 cikkéhez a személyét kritikával illető hozzászólók ellen. A politikus szerint az eljárásokat nem ő, hanem a bíróság kezdeményezte, ám ezzel a TASZ programvezetője szerint valami nem stimmel.

hvg.hu Itthon

TASZ: írjon levelet Orbánnak és Rogánnak a mozgóurnák miatt

Levélben tiltakozásra szólítja fel az embereket a Társaság a szabadságjogokért (TASZ), mert szerintük diszkriminatív a még el nem fogadott választási eljárásról szóló törvény, amely szerint a választási mozgóurnát is csak személyesen lehet kérni.

hvg.hu Itthon

Olcsóbban megússza a rendőrre támadó, mint a csokitolvaj

Bizonyos esetekben nincsenek arányban a szabálysértések és a büntetőeljárások büntetési tételei. Így egy csoki ellopásáért elzárást kaphat valaki, míg egy hivatalos személlyel szemben elkövetett erőszakért figyelmeztetésben vagy megrovásban részesülhet. Hack Péter szerint az új Büntető törvénykönyv nem rendezte ezt a problémát. Szerinte azokat a kriminális cselekményeket, amelyek végrehajtandó szabadságvesztéssel sújthatóak, nem a szabálysértési törvényben, hanem a Btk-ban kellene szabályozni.

hvg.hu Plázs

Ingyen segít a TASZ az új szabályok miatt büntetett cukorbetegeknek

Ingyenes jogsegélyt kínál a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) olyan cukorbetegeknek, akiket hátrányosan érint a júliusban bevezetett szabályozás. Az ügyben az alapvető jogok országgyűlési biztosához fordult a TASZ, az ombudsman pedig az Alkotmánybírósághoz.

hvg.hu Itthon

Gergényi után a TEK hozta vissza a "műveleti területet"

A rendőrség „személy- és létesítménybiztosítási” határozatának célja még közvetve sem lehet a gyülekezési jog gyakorlásának megakadályozása – írta közleményében egy évvel ezelőtt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet, miután a rendvédelmi dolgozók tüntetési tervei miatt lezárták Orbán Viktor miniszterelnök otthonának környékét. Most a Szolidaritás mozgalom ifjúsági tagozata által előre bejelentett flashmob miatt nyilvánították műveleti területté a XII. kerület egy részét. A Terrorelhárítási Központ (TEK) erről szóló határozata – a TASZ szerint – most is, mint tavaly, felveti a széles körű és közvetve alapvető jogok önkényesen korlátozásának veszélyét.

hvg.hu Itthon

Levél Pintérnek: mit művelt a rendőrség Devecseren?

Nyílt levelet írt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Magyar Helsinki Bizottság, valamint az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT) Pintér Sándor belügyminiszternek és Hatala József országos rendőrfőkapitánynak a vasárnapi devecseri szélsőjobboldali tüntetéssel kapcsolatban, amelyről úgy gondolják, hogy a rendőrségnek fel kellett volna oszlatnia, mert az már az elején elvesztette békés jellegét.

MTI Itthon

Petícióban követelik civilek a nyugalmazott bírók visszavételét

Civil szervezetek a bírák és a független igazságszolgáltatás védelmében petícióban követelik, hogy helyezzék vissza hivatalukba az alkotmányellenesnek nyilvánított rendelkezés alapján eltávolított bírákat, és a magyar állam maradéktalanul állítsa helyre a bírói függetlenség szervezeti garanciáit.

MTI Itthon

Nem kaphatja meg a TASZ az Ab zárt üléseinek anyagát

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú, jogerős ítéletével teljes egészében elutasította a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Alkotmánybírósággal (Ab) szemben, közérdekű adatok nyilvánossága miatt benyújtott keresetét - tudatta az Ab hétfői közleményében, mely kitér arra is, hogy a testület elkötelezett a transzparens működés mellett.

hvg.hu Napi merítés

A pálinka rendben, de a spangli már ördögi

Tegnap az Országgyűlés megszavazta az új Büntető Törvénykönyvet, amelynek értelmében többek között szigorodnak a drogfogyasztókkal kapcsolatos jogszabályok is - ez pedig a fiatalok tömegeinek megbélyegzését eredményezi - írja blogján a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet.

MTI Gazdaság

Erőmű-szerződések: jogerősen is elutasították Bodokyék keresetét

A Kúria jogerősen is elutasította Bodoky Tamás újságíró arra vonatkozó keresetét, hogy a Vértesi Erőmű Zrt. adjon ki több, 2008-ban kötött szerződést, illetve a társaság privatizációs és áramvásárlási ügyében lezajlott belső vizsgálat dokumentumait; ugyanis a társaság nem közfeladatot ellátó szerv.

Szabó M. István Gazdaság

Az átláthatóság véd, ha nem is gyönyörködtet

Kinek és miért fontos, hogy az állami cégek ügyei nyilvánosan hozzáférhetők legyenek? Meddig kiskapuzhat a jogszabályi kötelezettségek között a Magyar Villamos Művek? Valóban előrelépést hozott az átláthatóság értelmezésében az alaptörvény? Két civil szervezet szakemberét, Koritár Zsuzsannát, az Energiaklub projektvezetőjét, és Hüttl Tivadart, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) adatvédelmi és információszabadság programvezetőjét kérdeztük.

hvg.hu Itthon

Civil szervezetek: keveset ígértek Orbánék a Velencei Bizottságnak

A kormány elégtelen választ adott a Velencei Bizottság igazságszolgáltatási reformmal kapcsolatos kritikájára - közölte az Eötvös Károly Intézet. A Velencei Bizottság szerint ugyanis “az új bírósági rendszer a maga egészében fenyegeti az igazságszolgáltatás függetlenségét”, de a kormány által javasolt módosítások az intézet szerint a valódi problémát nem orvosolják.

hvg.hu Itthon

Perelné a Hír TV a TASZ-t egy gyöngyöspatai riport miatt

Perrel fenyegette meg a Hír TV a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezetet, mert a társaság a Hír TV műsorából is felhasznált részleteket a gyöngyöspatai általános iskolai szegregációról szól, Kímélet nélkül című filmjéhez - közölte a TASZ.

hvg.hu Kult

TASZ: Dopemant tanúként hallgatták ki, hogy megfosszák jogaitól

Tanúként idézték be Dopemant a Himnusz-ügyben péntekre, holott az ügyészség tudja, hogy az általa bűncselekménynek tartott magatartást éppen ő valósította meg. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint ennek egyetlen oka az lehet, hogy a rappert így akarták megfosztani a gyanúsítottakat megillető jogoktól.

hvg.hu Itthon

A szegényeket sújtaná az abortusztámogatás elvonása a civilek szerint

Az abortuszra szánt költségvetési összeg elvonása nem eredményezné a művi terhesség-megszakítások számának csökkenését - jelentették ki civil szervezetek közleményükben azzal kapcsolatban, hogy a költségvetési törvényhez benyújtott KDNP-s módosító javaslat elvonná az abortuszokra szánt összeget.

hvg.hu Itthon

TASZ: Lázár megkérdőjelezi a fogyatékos gyerekek oktatáshoz való jogát

A fogyatékos gyerekek iskolarendszerből való kiszorulásához vezethet, és súlyosan veszélyezteti az érintett gyerekek alapfokú oktatáshoz való jogainak érvényesülését Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének a köznevelési törvényhez benyújtott módosító javaslata a Társaság a Szabadságjogokért szerint.

hvg.hu Itthon

Keményen szétszedték az új Ab-törvényt a jogvédő szervezetek

Az új szabályok alapján működő Alkotmánybíróság kevésbé lesz képes alkotmányvédelmi feladatainak ellátására, ezáltal növekszik a parlament hatalma és gyengül az alapvető jogok védelme - ez derül ki az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért által készített elemzésből, amelyben az Alkotmánybíróságról szóló törvény javaslatát vizsgálták.

1 2 3 4 5 6 7 8
Balla Zsolt, a Bundeswehr első tábori rabbija: "A zsidóknak van jövőjük Németországban"

Balla Zsolt, a Bundeswehr első tábori rabbija: "A zsidóknak van jövőjük Németországban"

AFP: Álhíreket terjeszt egy nyugalmazott magyar tudós a koronavírus elleni vakcinákról

AFP: Álhíreket terjeszt egy nyugalmazott magyar tudós a koronavírus elleni vakcinákról

Tóth Amarissa bejutott a Roland Garros döntőjébe a juniorok párosversenyében

Tóth Amarissa bejutott a Roland Garros döntőjébe a juniorok párosversenyében

Megint rács mögött a Pussy Riot egyik tagja

Megint rács mögött a Pussy Riot egyik tagja

A következő vakcinát már nem szúrják, hanem a nyelv alá teszik?

A következő vakcinát már nem szúrják, hanem a nyelv alá teszik?

Pákh Imre cáfolja Mészárost: a Munkácsy-gyűjteménye nem is volt eladó

Pákh Imre cáfolja Mészárost: a Munkácsy-gyűjteménye nem is volt eladó

A foci-Eb második napjának eseményeit itt olvashatja el

A foci-Eb második napjának eseményeit itt olvashatja el

Minden mindegy alapon előzött életveszélyesen ez az autós Soroksárnál – videó

Minden mindegy alapon előzött életveszélyesen ez az autós Soroksárnál – videó

A címlapról ajánljuk
Még több hír a VOLKSWAGEN támogatásával