#Tokaji aszú

Zwack Unicum

Mi történik, ha két hungarikum egyesül?

A gyomorkeserűk több évszázados tradícióra tekintenek vissza. De mitől is lesz igazán különleges egy ilyen nedű? Hogyan lehet a receptúrából újra és újra valami újat kihozni? Műhelytitkok és a gasztronómia találkozása: tartson velünk ínyenc időutazásunkon!

Szabó M. István Vállalkozás

„Egyvalamihez végképp nem értettünk: hogyan kell eladni a bort”

Évek óta bent volt az utolsó fordulóban, az idén azonban el is nyerte a Borászok Borásza díjat Bacsó András (60). Az Oremus főborászát, Tokaj-Hegyalja egyik ikonikus birtokának vezetőjét arról is kérdeztük, hogy tényleg készüljön-e tokaji vörösbor, illetve miképp építhető fel egy olyan borászat, amely gyakorlatilag egy ékszerdoboz.

Kadét Ernő Itthon

Akik metszőollóval a kezükben születtek

A tokaji aszú az egyik legismertebb hungarikum a világon, de arról kevesen szoktak beszélni, hogy a borászokon kívül kik dolgoznak meg a sikerért. A Roma Sajtóközpont az olaszliszkai cigányoknál járt, akik emberemlékezet óta művelik a Tokaj-hegyaljai szőlőket.

Szabó M. István Vállalkozás

Hirtelen megoldódott a Tokaj Kereskedőház aszúbaja

Két nappal azután, hogy megírtuk: nem kapott származási engedélyt a Tokaj Kereskedőház (TK) tavalyi szüretelésű aszúja, az állami cég közleményt adott ki arról, hogy a kérdés megoldódott. A két hónapig tartó nihilből hirtelen előhúzott megoldás nem minden kérdésre ad megnyugtató választ, de az állami borászatnak immár papírja van arról, hogy nála minden rendben van. Kérdés: meddig?

Szabó M. István Gazdaság

Budapestről mondják meg, hogyan készüljön a tokaji?

A Tokaj Kereskedőház elküldi a dolgozói negyedét. A „tokaji minőségi forradalom” nevében már csak a végrehajtást váró döntést nem az elbocsátásra váró 48 dolgozó, hanem a két éve hivatalban lévő menedzsment eddigi tevékenysége alapozza meg. Olyan lépések körvonalazódnak, amelyek gyanút szolgáltathatnak arra, hogy a TK központja a fővárosba költözik.

hvg.hu Vállalat + Vezető

Ezek a borok jelentik ma a Tokaji aszút a világnak

Svájcban, egy szakkonferencián mutatta meg magát a világ legnevesebb borszakértőinek és szakíróinak a Tokaji aszú. A 12 tétel fogadtatásáról egyelőre nincs hír, de az biztos, hogy a Tokaj-Hegyalján a tavaly meghirdetett "minőségi forradalom" egyelőre csak szóban tett hozzá a Montreux-i eseményhez.

MTI Gasztro

Magyar bort kínál a fedélzeten egy arab légitársaság

Megállapodás született a Qatar Airways légitársaság és a Dereszla Pincészet között, amely szerint a borászat hivatalos beszállítói státuszt kapott a világ egyik legmagasabb minőségű szolgáltatást biztosító légitársaságánál – közölte a pincészet.

MTI Gasztro

Hungarikum díjat kapott a tokaji borvidék és az aszú

A tokaji aszú és a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék hungarikum díjat kapott kedden - közölte Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke és Szakál Zoltán, a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj Világörökségi Gondnokság vezetője szerdán sajtótájékoztatón, Tokajban.

MTI Gasztro

Magyar bor a világ húsz legjobbja között

A Chateau Dereszla 2007-es 5 puttonyos tokaji aszúja a huszadik lett a Wine Spectator idei százas toplistáján. A legjobb húszba három fehérbort válogattak be a szerkesztők.

hvg.hu Vállalkozás

A magyar aszúkirályé a bor Oscar-díja

Az éveken át tartó kitartó munka, és a fejlődés iránti elkötelezettség elismeréseként a Comói-tó partján a Villa d’Este luxushotelben tartott World Wine Symposiumon (VDEWS) során átadták a borvilág Oscarját. Az elismerést idén Szepsy István kapta.

Szabó M. István Gazdaság

Ha szereti, most vegye: nincs többé 3 és 4 puttonyos aszú

Az utóbbi évtizedek legradikálisabb döntését hozta meg a napokban a Tokaj-hegyaljai Borvidéki Hegyközségi Tanács (HT) azzal, hogy új alapokra helyezi az aszúkészítést. A drasztikus változtatásokhoz írt kottából az is kiolvasható, hogy mostantól csak egy fajta aszú lesz.

MTI Itthon

Most lett csak hungarikum a tokaji aszú és a hízott libamáj

A csabai kolbásszal, a hízott libából előállított termékekkel, a tokaji aszúval és a Béres-cseppel bővítette a hungarikumok gyűjteményét a Hungarikum Bizottság keddi, székesfehérvári ülésén – jelentette be a bizottság elnöke.

hvg.hu Gasztro

Tabudöntögetés a tokaji aszúról

Tokaji aszú – sokan úgy vannak vele, mint Petőfi ama büszke bércekkel, csodálják, tisztelik, de nem szeretik. Mert édes, mert csak a libamájhoz illik, mert csak a desszertek után van helye. S mi tagadás, drága is.

hvg.hu Gazdaság

Tokaji aszú a világ 100 legjobb bora között

Az egyik vezető amerikai bormagazin, a Wine Spectator nyilvánosságra hozta 2010-es top 100-as borlistáját, amelyen a mádi Royal Tokaji borászat 2006-os 5 puttonyos vörös címkés aszúja a 28. helyre került – írja az Index.

MTI Gazdaság

Több az aszú a vártnál a Tokaj-hegyalján

Az idei év kezdete nem kecsegtetett jó szőlőterméssel, a hűvös, csapadékos időjárás a tőkéket is megviselte. Egy kicsit azonban kárpótolta is a késői száraz ősszel, így több lett az aszú a tavalyihoz képest.

Gazdaság

Kevesebb szőlő terem a tokaji borvidéken

A kedvezőtlen időjárás miatt lényegesen kevesebb szőlő terem az idén a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken, ahol a szüret időpontja is kitolódik szeptember második felére - írta az Észak-Magyarország.

1 2
3,4 milliárd forintért hirdetik, hogy Magyarország családbarát

3,4 milliárd forintért hirdetik, hogy Magyarország családbarát

Átadták az Artisjus irodalmi díjakat

Átadták az Artisjus irodalmi díjakat

Már videón is látható, ahogy helikoptert reptet az emberiség a Marson

Már videón is látható, ahogy helikoptert reptet az emberiség a Marson

Évtizedek óta nem volt ilyen enyhe az influenzajárvány Németországban

Évtizedek óta nem volt ilyen enyhe az influenzajárvány Németországban

Ez az utóbbi idők legmenőbb számítógépe, a repülésrajongók imádni fogják

Ez az utóbbi idők legmenőbb számítógépe, a repülésrajongók imádni fogják

Internetes oltásfoglalással kísérletezik a kormány

Internetes oltásfoglalással kísérletezik a kormány

A Chanel bíróságon támadta meg a Huawei logóját, mert az szerintük túlságosan hasonlít az övékre

A Chanel bíróságon támadta meg a Huawei logóját, mert az szerintük túlságosan hasonlít az övékre

Jöhet az egydózisos Szputnyik oltás

Jöhet az egydózisos Szputnyik oltás

A címlapról ajánljuk