hvg.hu Kult

Húzós év elé néz a Trafó

A megannyi színházi bemutatón túl megkerülhetetlen koncertdömpinggel készül az új évadra a budapesti Trafó.

hvg.hu Kult

Hónapokra búcsúzik a Trafó

Épp csak lezárta az évadot, máris az őszi programdömpingre készül a budapesti Trafó, mely a színházon túl a kísérleti zenei programok terén is nagyot gurít majd.

hvg.hu Kult

Újra műsoron a Nehéz istennek lenni

Három év szünet után ismét látható hazánkban Mundruczó Kornél Európa-szerte hatalmas sikerrel turnézó előadása, a Nehéz istennek lenni. A speciális helyszínen (egy külkerületi raktárépületben), öt alkalommal látható produkció középpontjában az emberkereskedelem és a prostitúció áll.

hvg.hu Kult

Most kiderül, mennyire pikáns a magyar

A Dekameron örökaktuális társadalomkritikájához tér vissza Molnár Csaba legújabb táncelőadása, mely kissé túlfűtve állít görbe tükröt 2014 Magyarországa elé.

hvg.hu Kult

Szégyen a Trafó színpadán

Április 29-30-án, illetve május 1-2-én utoljára látható Mundruczó Kornél és a Proton Színház nagysikerű Szégyen című előadása a TRAFÓ-ban.

Lukács Andrea Kult

Itt a Párt, mi nézzük, és mind kevésbé bízunk bárkiben

Megnéztük a Krétakör A Párt című darabját, ami olyannyira aktuálpolitika, hogy a közönségnek egy héttel a választás előtt voksolnia kellett, többször is. A rendező, Schilling Árpád nagyon dühös az elmúlt 25 év korrupcióval átitatott pártjainak túlhatalmára, de az is kiderül, hogy mi (a nép, a közönség) sem bízunk már a fiatal generációban sem.

Balla István Kult

Schilling Árpád: Ez az "el voltunk nyomva" nyivákolás nevetséges

Óriási károkat okoz a magyarországi pártok túlhatalma, és hogy mindenbe beleszól a politika – véli Schilling Árpád. E károkozást szerinte a fiatalok helyzete írja le szemléletesen, hiszen leginkább két út áll manapság előttük: itt hagyni az országot, vagy maradni és beállni a Jobbikba. Csütörtökön mutatja be a Krétakör a Trafóban A Pártot.

hvg.hu Kult

Elkábítják az embereket a Trafóban

Ötödik alkalommal csap le a Budapestre hiánypótló elektronikus zenei sorozat, az Electrify, melynek sztárvendégeként áprilisban a kortárs ambient kanadai vezéregyénisége, Tim Hecker is színpadra lép.

hvg.hu Kult

Európa legjobbjai közé tört fel két magyar táncprodukció

Két kortárs magyar táncelőadás is bekerült az Aerowaves Fesztivál idei programjába. A Hodworks Társulat Pirkad című előadását és a Nyúzzatok meg című darabot itthon a Trafóban láthattuk. A két előadás 419-ből kerül a legjobb 24 közé.

Fehér Nóra – Egri Gergely Kult

„Aminek nincs tanúja, az nem is létezik”

Hiányosságai mindenkinek vannak. A társadalom „ép” tagjai ezeket könnyebben leplezik, a fogyatékkal élő emberek esetében viszont nem lehet úgy tenni, mintha nem lennének. Lehet viszont ezekkel dolgozni, a két élethelyzet sajátosságait összeolvasztani, azokból valamit alkotni, sőt: mindezt színpadra vinni. Az eredmény – a vártnak megfelelően – egészen elképesztő. Az ArtMan ParaDOGMA estjén jártunk, a Trafóban.

Tossenberger Adél Kult

El lehet menni: "Olyan az egész, mint egy artikulálatlan üvöltés"

Otthontalanság, idegenség, magukban beszélő, rángatózó emberek a Combinón, egyre hisztisebb és agresszívebb társadalom. A magyar valóság súlyos szeleteiből építkezik a kivándorlás témáját feldolgozó Hungari című darab. A HOPPart társulat nem azt feszegeti, érdemes-e elmenni ebből az országból, hanem hogy miért érezzük magunkat sokszor idegennek a saját bőrünkben, a saját otthonunkban. A darab rendezőjével, Kárpáti Péterrel beszélgettünk.

hvg.hu Kult

Egészen különleges élmény várja a IX. kerületben

Fogyatékkal élő és ép táncosok együtt szerepelnek a színpadon a Trafóban február 3-án, mert az akadálymentesítésre nem csak fizikálisan, hanem a fejekben is szükség van. Az előadás lehetőséget ad a szinte dogmává merevedett előítéletek, tévhitek és sztereotípiák megbontására.

hvg.hu Kult

Nyúzzatok meg!

Az utóbbi idők egyik legszórakoztatóbb kortárstánc előadását nézhetik meg január végén a Trafóban. Öten mesélnek kapcsolataikról, szerelmeikről, viszonyaikról.

hvg.hu Kult

Bekebelezheti Budapestet az északi sötétség

Február 8-án két nagy hatású, komor hangzásvilágával hódító skandináv gitáros, Jakob Bro és Stian Westerhus is saját formációja élén lép színpadra a budapesti Trafóban.

hvg.hu Kult

Fotók: ezek kerülnek a Trafó homlokzatára

Minimalista stílusú formák lesznek láthatók tavasztól a Trafó külső homlokzatán annak a falfestési pályázatnak az eredményeként, amelyet több civil szervezet írt ki 2013 őszén az intézmény külső falának megszépítésére.

Szandtner Veronika Kult

"A 80-as évekből sugárzik a nyers szexualitás, az ízléstelenség"

Kálmán Eszter angol egyetemen diplomázott, a külföldi karrier helyett mégis a hazatérést és a magyar függetlenek küzdelmes útját választotta. Ennek okairól és a „szadizmus” névadójának, De Sade márkinak a művéből rendezett rendhagyó, Justine című előadásáról beszélgettünk.

Szandtner Veronika Kult

Mit gondolnak a diktatúráról a gyilkosok és az áldozatok gyerekei?

Megdöbbentő darabot mutat be csütörtökön a Trafo: a chilei Pinochet-diktatúra idején született színészek rekonstruálják szüleik diktatúra alatti életét fotókon, filmeken, leveleken keresztül. Egy színpadon a volt katonai vezető fia, a rezsimet kiszolgáló rendőr gyereke és a kivégzett felkelő nő lánya. A darab rendezőjével, az argentin származású Lola Ariasszal beszélgettünk.

Szandtner Veronika Kult

„Nincs értelme félni a robotoktól”

A gyermekkor elveszett paradicsomát keresi az izraeli Amit Drori a Trafóban október 24-25-én jövő, Szavanna című előadásában. Az elbűvölő robotlényekre épülő előadás izraeli rendezőjével beszégettünk a cinikus világról és a robotokkal kapcsolatos félelmeinkről.

Ivanyos Judit Élet+Stílus

Van élet az X-faktoron túl is

A zenei producerek szerint a tévés tehetségkutatók után alig válik valakiből sikeres előadó hosszú távon, ott mindenkinek megmondják ugyanis, mit csináljon, mit énekeljen. Az általunk megkérdezett fiatal énekesnőknek eszébe sem jutna jelentkezni az X-Faktorba. Na jó, az egyiket az apja benevezte, de nem ment el.

1 2 3 4 5 6

A címlapról ajánljuk