Patyi Máté Gazdaság

CarSharing: Hippi módszer a közösségi közlekedésben

A közös autó környezetbarát megoldás, és ma már Magyarországon is megtalálható. A car sharing hagyományai fél évszázadra nyúlnak vissza, mégis a mai napig innovatív szektornak számít. A közösségi kocsi, a hippi korszak kommunális transzporterei ihlette rendszer, amikor még az első kerekek alatt kitapintható volt a slusszkulcs és a használati füzet, az itthon nemrég bevezetett közösségi bringabérléshez hasonlatos. Európában már robbant, Budapesten idén ősszel indult el a közösségi autózás.

Varga Szabolcs Vállalkozás

Négy ezüst-Jumbo épülhetne a használt mobilokból

Egy vagyon hever az egyre nagyobb problémát okozó elektronikai hulladékokban világszerte, ám senki sem nyúl érte. Egy magyar vállalkozás olyan kényelmes megoldást kínál a problémára, ami megoldhatja az e-hulladékban fuldokló országok problémáit. A hulladék újrahasznosításából milliókat csináló Tom Szaky-val működnek együtt, és már a Microsofttal is kapcsolatban állnak.

Varga Szabolcs Vállalkozás

Á table!: A szerelem nem jött be, a francia pékség annál inkább

Angliában tanulta a mesterséget az a francia pék, aki egy magyar lányért jött Magyarországra, de végül a szerelem helyett az üzleti lehetőséget találta meg, és egy pékséget nyitott magyar társával. Az à table!-ban nem csak a víz Evian, de a liszt is Normandiából érkezik.

Szabó M. István Vállalkozás

Vegyen befalazható számítógépet, aztán felejtse el!

Tipikus magyar garázscégként az ipari informatikából indult, de ma már otthonosan mozog az autós multimédiában és a digitálisotthon-építésben is. Az állandó kíváncsiságát a meglévő tapasztalatával kamatoztató kisvárosi vállalkozó az ügyfelei szemében igazi aranyember. Pedig csak egy dolgot kért tőlük: felejtsék el, hogy a számítógép az, ami egy nagy dobozban zümmögve porosodik.

Patyi Máté Vállalkozás

A blogger, aki azzal lett sztáredző, hogy nem kímélte a nőket

Balogh Tamás szókimondó életmód bloggerből lett Magyarország egyik legkeresettebb személyi edzője. Sikerének elsőszámú kulcsa a blogbejegyzésein is átütő őszinte személyisége. Mára már saját termékekkel rendelkező cégvezető lett, aki az itthoni sikereket meglovagolva 2014-ben Londonban terjeszkedik.

Szabó M. István Vállalkozás

Orbán Viktor és a püspök sem tudta megmenteni a szivarkirályt

Három évig őrizte a miniszterelnök páholyát a Videoton-stadionban, kormánypárti vezetésű önkormányzati bálok rendszeres előadójának hívták, hogy szivarozni tanítsa a nagyérdeműt, és még a püspök is nála vásárolt. Ennyi sem volt elég, hogy a 12 év alatt felépített szivarparadicsom fennmaradhasson. Szender Krisztiántól a trafikosztogatásnál elvették boltját, de ami ennél is rosszabb: nagyrészt az álmait is.

Varga Szabolcs Vállalkozás

Táskatestvér: kettőt fizetsz, egyet kapsz

November közepére várhatóak az első CÓKMÓK táskák, amelyek egy társadalmi vállalkozás keretében születnek. Az alapanyagból megváltozott munkaképességűek gyártják le a formabontó hátizsákot, amelyből minden második darab nevelőotthonokban talál gazdára.

Varga Szabolcs Vállalkozás

Magyar vasakon edzenek Európa izomakrobatái

Barátaiknak terveztek húzódzkodót magyar fiatalok, de maguk sem gondolták volna, hogy három év múlva már egy születőben lévő sportág, a street workout világkupájának döntőjében is az ő eszközeiken versenyeznek majd. Nem csak a profikra gondoltak azonban, bárki csinálhat pár gyakorlatot, aki a Petőfi híd budai hídfője felé téved, ahol másfél hete építették fel első utcai szertornaparkjukat. Az utcai izomfejlesztő vasakkal terveik szerint kilépnek a világpiacra is.

Molnár Csaba Vállalkozás

A magyar méhész, aki letarolja Európát

A budapesti XVII. kerületi zöldövezetben kezdte, ma már Dunavarsányban milliárdos beruházással létrehozott feldolgozó üzeméből évi 4 ezer tonna kristálytiszta magyar mézet szállít a világ legmenőbb piacaira egy gépészmérnök. Abban lett a világ egyik legjobbja, amit gyerekkorában kifejezetten utált, és biztos volt benne, hogy nem fog vele foglalkozni: a mézkészítésben. London és Bahrein, Vancouver és Tokió, Róma és Riyadh üzleteinek polcain sorakoznak cége, az Aranynektár Kft. mézei.

Varga Szabolcs Vállalkozás

Magyar világszabadalom, amellyel helyettesíthető a darált hús

Csíráztatott szójából természetes úton készít csúcsminőségű új élelmiszer-alapanyagot az a vállalkozás, amelynek új fejlesztésű terméke, a tofu a múlt héten bekerült a legjobb innovációk közé a világ legnagyobb élelmiszervásárán, a kölni Anugán. A Yaso alapanyaga lényegében teljesen azonos a darált hússal, így megoldást kínál az egyre nehezebben fenntartható húsfogyasztás problémájára, valamint általános élelmezési gondokra – így szerepe lehet többek között az indiai állami diákétkeztetési programban. A feltalálóval, Szilbereky Jenővel, a Fitorex Magyarország Kft. egyik tulajdonosával beszélgettünk.

Molnár Csaba Vállalkozás

Minőségi bor PET-palackban: Akik legyűrték a tablettás bélyeget

Minőségi, kannás bor? A bizarrnak tűnő párosítás ellenére villámgyors sikersztorit ír egy nem egészen egy éves franchise egy olyan piacon, ahonnan a legmenőbb szereplők egyike-másika is kihullik. A Borháló jó érzékkel talált helyet a borkereskedői piacon, és olyan gyorsan terjeszkedik, hogy az alapítók már-már kénytelenek a tempót visszafogni.

Varga Szabolcs Vállalkozás

Papírkuka és teherbringa – romkocsmából indul a forradalom

Környezetbarát és kreatívan dizájnolható papírkukák, teherbiciklis hulladékbegyűjtő futárok, ökotudatos vállalatok által finanszírozott iskolai hulladékkezelő programok – ilyen jövőt képzelnek el az Ökuka ötletgazdái, akik nemrég hozták létre cégüket a kockázati tőke által is ígéretesnek tartott vállalkozásuk felfuttatására.

Molnár Csaba Vállalkozás

Az egri panel pincéjéből a Costes asztaláig

Garázsban kezdte, de ma már a svájci Emmentalhoz hasonló vidéki régió létrehozásán dolgozik Sándor Tamás bükki kézműves sajtkészítő, aki a legmenőbb vendéglőknek szállít. Egy kiégett autó majdnem hazavágta vállalkozását, és hogy milyen kár lett volna, abból is leszűrhető, hogy hegyvidéki sajtját a műfaj svájci nagymesterei is a sajátjukkal teljesen egyenrangúnak ismerik el.

Patyi Máté Gazdaság

Farmville-t építenek 3D-ben az egyetemisták

Önkéntes munkára épít a gömörszőlősi Paraszt Wellness, melynek keretében meg lehet tanulni trágyát hordani, gazt irtani, veteményest művelni, állatokat gondozni – miközben a fenntartható gazdálkodásról is tudományos alapú, de gyakorlatorientált előadásokat hallhatunk. A szociális vállalkozás jelenleg épp a fenntarthatósággal áll hadilábon. Egyelőre az önkéntesek dobják össze az ottlétük rezsijét. Mégis imádják, mert jó ügy és jó buli.

Patyi Máté Vállalkozás

Barátok közt nőtt nagyra a magyar hiphop márka

Tizenévesként mindenki olyan vállalkozásról álmodozik, melyben a barátai a munkatársai, és azzal foglalkozik, amit a legjobban szeret. A 2011-ben alapított BP Shop villámgyorsan meghódította a hazai hiphop szcénát, sőt, a BP Clothing divatmárkát nemzetközi hiphop celebek is viselik. Eközben Lenkey Ákos és Jakab Péter cége továbbra is őrzi baráti jellegét, a BP Shop tágabb közösségének pedig 50 ezer Facebook-követője van.

Molnár Csaba Vállalkozás

Újraélesztik a reklámipar döglött termékeit

Klasszikus baráti vállalkozásnak indult, amely nem alkalmazta a cégépítés hagyományos fogásait. Termékeik is sok szempontból különböznek a tucatáruktól: a fogyasztói kreativitást helyezik előtérbe, és nem használnak új alapanyagokat. A Medence Csoport hatalmas reklámmolinókból csinál bútort és táskát, idén pedig használt vitorlákkal bővítették a szortimentet. Újrahasznosítás, sajátkezűség és kis széria – már Japánból és Hongkongból is rendelnek tőlük.

Szabó M. István Vállalkozás

Kápolnásnyék mellett a világ legjobb hajói épülnek

Az M7-es autópálya mellett, 40 km-re a fővárostól egy valódi high-tech üzem működik. A Forma–1-es autókból ismert karbonból Paulovits Dénes nem karosszériát, hanem vitorlásárbocot és komplett hajókat épít. Kevesen tudják, de cége, a Pauger Kft. a világ legszűkebb élvonalába tartozó hajóépítő vállalkozás.

Varga Szabolcs Vállalkozás

Saját palántát minden panel erkélyére!

Zöldség- és fűszerkertté változtatná a panellakások balkonjait egy induló vállalkozás, amely a finanszírozástól kezdve a reklámozásig mindent végiggondolt a társadalmi hasznosság elve alapján. Az értékesítésre szánt palántákat például autisták és megváltozott képességűek nevelgetik, a házi növénynevelde "cserepei” pedig komposztálható anyagból készülnek.

Csörgő László Vállalkozás

Klapka György: „Nálunk a libát előbb elosztják, utána akarják lelőni”

A 85 éven túl is aktív üzletember most éppen reklámügynökség alapításába fogott, de már jól jövedelmez a közel két évtizeddel ezelőtt indított dióbiznisz is. Az aranykereskedelem egyre kevésbé érdekli, úgy fest, lassan fel is hagy vele. Az egyszemélyes vállalatként „működő”, nem éppen szokványos vállalkozásairól és kalandos magánéletéről is ismert self-made üzletember kezdésként az új reklámfilmjéről beszélt a hvg.hu-nak. Interjú Klapka Györggyel.

1 2 3 4 5 6 7 8

A címlapról ajánljuk