hvg.hu Itthon

Pereli az EU Magyarországot a menekültkvóták elutasítása miatt

Az Európai Bírósághoz fordult csütörtökön az Európai Bizottság, a harmadik szakaszba léptetve ezzel egyszerre a civiltörvény, a felsőoktatási jogszabály-módosítás, illetve a menekültkvóták elutasítása miatt Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárásokat.

MTI Itthon

Civiltörvény: ignorálja a kormány az EU-s határidőt

A kormány nem az Európai Bizottság (EB) által megadott, az általánosnál rövidebb, egy hónapos, hanem két hónapos határidő szerint válaszol a civil szervezetek átláthatóságát érintő kötelezettségszegési eljárásban érkezett bizottsági véleményre, és visszautasítja, hogy a bizottság indokolatlan és hátrányos módon tűz ki határidőket az országgal szemben – közölte az Igazságügyi Minisztérium.

hvg.hu Itthon

"Én, Budai Gyula képviselő miért vagyok köteles minden évben vagyonnyilatkozni? Ők miért nem?" – Videó

A külföldről támogatott szervezeteket vegzáló civiltörvényt tárgyalta a parlament igazságügyi bizottsága. Néhány érintett civil szervezet aktivistája – Szél Bernadett segítségével – bejutott a bizottság ülésére és csendes tüntetésbe kezdett: szívet ábrázoló pólóban álltak sorfalat a képviselők körül. A kormánypárti képviselőknek nagyon nem tetszett az akció. Videó.

M. László Ferenc Itthon

Botrány a pesti Fideszben: hamisítás, leemelt pénzek, belháború

Okirat-hamisítással vádolja az ügyészség a Fidesz egyik volt alpolgármesterét, aki a feltételezés szerint hamis aláírásokkal jutott hozzá egy közhasznú civil szervezet pénzeihez. A Közbizalom Egyesület elsősorban adóforintokból gazdálkodott, a birtokunkba jutott iratokból viszont kiderül, hogy a pénz egy része a Fidesz kampányaira ment. Az ügyről a párt parlamenti képviselője, korábbi polgármestere, László Tamás is tudott, mégis azokat akarta kizáratni a Fideszből, akik szót emeltek a törvénytelenség ellen.

MTI Itthon

Civil törvény: egyszerűbb ügyintézés

Új szervezeti formák is megjelennek a nemrég elfogadott civil törvényben, amely rendezi az adománygyűjtés szabályait, és amelynek révén a jövőben leegyszerűsödik majd az ügyintézés - írta a Magyar Hírlap szombaton.

MTI Itthon

Elfogadták a civiltörvényt, módosul az egyesülési jog

Elfogadta a parlament az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényt, amely alapján létrejön egy új szervezeti forma, a civil társaság, továbbá módosulnak a civil szervezetekre vonatkozó gazdálkodási szabályok.

MTI Itthon

Az állam támogatná a civil szervezeteket az új törvény szerint

Benyújtja az egyesülési jogról, a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényjavaslatot a kormány nevében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szombaton az Országgyűlésnek - közölte Latorcai Csaba, a tárca nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI Itthon

Szászfalvi: mérföldkő a civil törvény

Mérföldkő az új civil törvény megalkotása, amely a kormányzat és a civil szervezetek partnerségét támogatja - mondta Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szombaton Budapesten.

OS Itthon

Lendvai: a kormány „Nagy Testvérként” viselkedik

A kormány nem tanult a médiatörvény és az egyházi törvény botrányából. A készülő civil törvénnyel harmadszor is ugyanabba a folyóba akar belelépni, és újabb autonóm szervezetek korlátozására tör. "Nagy Testvérként" viselkedik, aki mindent hatalma és ellenőrzése alá akar vonni, és a függetlenség morzsáját is veszélyesnek tekinti – jelentette ki közleményében Lendvai Ildikó, az Országgyűlés Emberi jogi, civil- és kisebbségi bizottságának MSZP-s tagja.


A címlapról ajánljuk