hvg.hu Plázs

Ha ön 45-50 év feletti férfi, menjen el urológushoz

A prosztatarák a második leggyakoribb halálok az ötven év feletti férfiak körében. Évente ezerötszázan halnak meg és hatezer az új beteg Magyarországon. Dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy a halálozások számát nagy mértékben csökkenteni lehetne, ha a férfiak 45-50 év felett évente egyszer elmennének urológushoz.

MTI Plázs

Leheletből szűrhető a bélrák?

Az esetek több mint háromnegyedében sikeresen diagnosztizálta a páciensek leheletéből a bélrákot egy új típusú szűrőteszt.

MTI Plázs

Hatékonyabbá tehető a rákkezelés a rákos sejtek genetikai vizsgálatával

A betegek rákgénjeinek molekuláris vizsgálatán alapuló, személyre szabott és célzott gyógyszeres kezelések elterjedésével csökkenthető a hatástalan onkológiai terápiák száma - erről számolt be Peták István kutatóorvos, a KPS Diagnosztika Zrt. tudományos igazgatója a daganatos betegségek kezeléséről tartott csütörtöki sajtóbeszélgetésen Budapesten.

MTI Plázs

Rákkezelés után is helyreállítható a hímivarsejtek minősége

Egy majmokkal végzett amerikai tanulmány eredménye azt ígéri, hogy megőrzött őssejtjeik segítségével később egészséges hímivarsejteket termelhet azoknak a férfiaknak a szervezete is, akik a gyerekkori rákbetegségük kezelésére adott kemo- és sugárterápia miatt terméketlenné váltak.

MTI Plázs

Zöld teával csökken a rák kockázata

Több tízezer kínai nőt követtek nyomon több mint egy évtizedig kanadai kutatók, akik kimutatták, hogy a zöldteát rendszeresen fogyasztók között kisebb volt a bél-, a gyomor- és a torokrák kockázata.

MTI Plázs

Ezek okozzák a legtöbb hirtelen halált az EU-ban

A rák és a krónikus betegségek okozzák a nem hirtelen halálozások csaknem felét az Európai Unió országaiban - állapították meg a 27 uniós országban lefolytatott felmérésük alapján kutatók.

MTI Plázs

Nők, akiknél nagyobb a mellrák kockázata

A fiatal korukban mesterséges megtermékenyítési programban (IVF) részt vett nőknél nagyobb a mellrák kifejlődésének kockázata, mint azoknál, akik nem estek át ilyen kezeléseken - állapították meg ausztrál kutatók.

MTI Plázs

Elemes szivattyúkra cserélték egy férfi szívét Prágában

Szív helyett két speciális szivattyú biztosítja a vérkeringést egy 37 éves cseh férfi testében két és fél hónapja. A világon eddig egyedülálló szívműtétet a prágai kísérleti orvosi klinikán végezték el április elején - közölték hétvégén Prágában.

MTI Plázs

A gyermekkori CT-vizsgálatok növelik a rák kockázatát

A több CT-vizsgálaton átesett gyerekek körében a későbbiekben kissé nagyobb kockázattal jelentkezett agydaganat és leukémia - közölte a The Lancet orvosi folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmányában egy nemzetközi kutatócsoport.

MTI Plázs

A prosztatarák újabb altípusát fedezték fel

Három nagy amerikai intézmény együttműködésével készül a prosztatarák genetikai alapjainak feltérképezése, amelynek részeként most egy eddig nem ismert, a korábbiaktól eltérő altípusát fedezték fel a betegségnek.

MTI Plázs

OEP: nem lesz fennakadás a daganatos betegek ellátásánál

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár soron kívül intézkedett, hogy ne legyen probléma a daganatos betegek kórházi gyógyszerellátásában – közölték hétfőn. A Népszabadság hétfői számában írt arról, hogy az OEP központi gyógyszerbeszerzése miatt március végén több kórházban is félbe kellett szakítani daganatos nők kezelését.

MTI Plázs

Nem biztos, hogy rákkeltőek a fém csípőimplantátumok

Nem támasztják alá egyértelmű bizonyítékok arra, hogy a fémből készült csípőimplantátumok növelik a rák kialakulásának a kockázatát - derült ki a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat internetes oldalán közzétett tanulmányból.

1
4 5 6 7 8 9 10

A címlapról ajánljuk