MTI Világ

Léziót találtak Chávez medencéjében

Hugo Chávez venezuelai elnök kedden bejelentette, hogy ismét meg kell műteni, mert az orvosok egy léziót találtak a medencéjében, ugyanott, ahonnan tavaly nyáron egy baseball-labda nagyságú rákos daganatot távolítottak el.

Medipress Plázs

Az aszpirin rákmegelőző hatását igazolja egy tanulmány

Az aszpirin, és más mindennapi szerek gátolhatják a daganat terjedését, ugyanis lezárhatják a daganat táplálásáért felelős kémiai útvonalakat – állítják a Peter MacCallum Rákközpont (Melbourne, Ausztrália) munkatársai.

hvg.hu Plázs

Férfiaknál gyakoribb a szájüregi HPV-fertőzés

Jóval gyakoribb a férfiaknál a szájüregi humán papillomavírussal (HPV) való fertőzöttség, mint a nőknél. A vírus jelenléte ráadásul növeli a fej és nyak daganatok kialakulásának kockázatát – írja a BBC.

hvg.hu Plázs

„Egymillió forintba is kerülhet egy kezelés”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ez év elején tette közzé azt a jelentését, amely szerint Európában Magyarországon a legrosszabb a rákbetegség miatti halálozási ráta. Még Oroszországban és Ukrajnában is kedvezőbbek az adatok. Április 10-e nemzeti rákellenes nap.

life-style.hu Plázs

Most akkor igyunk tejet, vagy ne?

A tejfogyasztás csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát – állítja két nemrégiben, egymástól függetlenül publikált tanulmány. Ugyanakkor nincs konszenzus a szakemberek között a tej egészséges mivoltával kapcsolatban, annyi azonban biztos: a tej és tejtermékek helyes fogyasztásával kapcsolatban nincs univerzális, mindenki számára egyformán alkalmazható tanács.

Hírszerző/FH Itthon

Már a magyar gimisek is tömény szeszt isznak

Jóval több lehet a daganatos beteg a mai fiatalok között 10-15 év múlva - a mértéktelen ivás és főleg a tömény alkohol okozza ugyanis a daganatok tizedét - mondta az RTL Híradónak a Magyar Rákellenes Liga elnöke szerdán.

hvg.hu Plázs

Megcsonkított nőiesség: mit vehet el a rák?

A nők körében a mellrák a leggyakoribb daganat. Ha a rákos sejtburjánzás miatt szükségessé válik a műtét, esetleg a mell eltávolítása, a lelki összeomlás miatt sok nő úgy érzi, vége az életének, vagy legalábbis képtelen lesz megélni női mivoltát. De mégis, hogyan lehet feldolgozni egy ilyen veszteséget? Február 4. a rák elleni küzdelem világnapja.

Medipress Plázs

A rák legyőzésében lehet nagy segítség a művér

Az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai olyan folyadékot hoztak létre, melynek részecskéi magukon viselik a vörösvértestek fő jellemzőit. A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmány akár kiindulópontja lehet a mesterséges vérhez szükséges technológiának.

hvg.hu Plázs

„Még mindig érzem a hiányzó lábam”

Az internetet böngészve rengeteg olyan blogra bukkanhatunk, amelyek szerzői betegségük történetét dokumentálják nyilvánosan. A legtöbbször súlyos betegségekhez kapcsolódó intim vallomások szerzőinek motivációjáról egy lábamputáción átesett brit írónőt kérdezett a Guardian.

Medipress Plázs

A jómódúak hajlamosabbak a rákra

A jobb körülmények között élő emberek hajlamosabbak a rák bizonyos fajtáira, mint a szegénységben élők – állítják az ausztrál egészségügyi és jóléti intézet munkatársai.

hvg.hu Plázs

Gerson-terápia: az USA-ban betiltották, itthon működhet

Dobogókő mellett Mexikóban is működik a Gerson Egészségközpont, amely szigorú diétával, holisztikus megközelítéssel és akár bentlakásos alternatív terápiával többek között a daganatos betegségek gyógyítására specializálódott. Az OÉTI szerint az úgynevezett Gerson-módszer gyógyító hatása nem bizonyított, és veszélyt jelenthet a betegekre, ha emiatt feladják a hagyományos kezeléseket.

hvg.hu Plázs

Nyolc tünet, amely rákra utalhat

Nyelési problémák vagy a véres vizelet is jelezheti a rákos sejtek jelenlétét a szervezetben – áll a brit Keele University tanulmányában, amelyben összefoglalják a leggyakoribb baljós tüneteket. A szakértők ugyanakkor a kérdéskör sokrétűségére hívják fel a figyelmet, abban viszont teljes a konszenzus, hogy a tájékozottság elengedhetetlen a betegség korai felismeréséhez.

MTI Plázs

Kimutathatók a vérben keringő ráksejtek

A vérben keringő, a rák áttétképzését okozó tumorsejtek kimutatására dolgoztak ki tesztet a Harvard Egyetem kutatói, akik úgy vélik, hogy módszerükkel megjósolható lesz, melyik rák újul ki.

MTI Plázs

Ötven génnek lehet köze a mellrákhoz

Mellrákban meghalt nőtől származó szövetminták teljes genetikai elemzésekor ötven olyan mutációra bukkantak amerikai kutatók, amelyek összefüggtek a tumor növekedésével, közülük húsz mutáció pedig az áttétek képződését segítette.

Medipress Plázs

Túl bizakodó képet fest a média a rákról

A március 22-én megjelent Annals of Internal Medicine folyóirat egyik cikke szerint az újságok és magazinok beszámolói főleg a rák agresszív kezelési módszereiről és túlélőiről szólnak. Míg a kezelések sikertelenségéről vagy mellékhatásairól, az egész életen át tartó fájdalomcsillapításról vagy a hospice gondoskodásról alig szólnak.

1 2 3 4 5

A címlapról ajánljuk