MTI Világ

Fogy a magyar? Akkor mit mondjanak a románok?

A román statisztikai intézet a népesedés világnapja alkalmából közzétett jelentésében az áll, hogy az optimista forgatókönyv szerint 5,6 millió fővel, rosszabb esetben 7,4 millió fővel csökkenhet Románia lakossága 2060-ig.

hvg.hu Világ

Nem a menekült sok, csak rosszul számolják őket?

Orbán Viktor szerint 12 másodperceként érkezik egy menekült Európába, így a földrész eddig jóformán sosem látott migránshullámmal küzd. Elkezdtük szorozni ezt a számot, kivetítettük percre, órára, napra, évre, és olyan adatot kaptunk, ami sehol máshol nem köszön vissza. Ráadásul bécsi kutatók jelentkeztek a minap, és közölték: igazából a menekültek aránya meglepően állandó, ha innen nézzük, nincs is semmi extra terhelés.

MTI Világ

Drámai ütemben öregszik a világ népessége

Előrejelzések szerint az idősek száma 2050-ig 1,6 milliárdra növekszik a jelenlegi 617 millióról, ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 8,5 százalék helyett 17 százalék lesz az idősek aránya.

hvg.hu Itthon

Videó: Isten ajándéka a magyar gyermek

Harmadszor rendezték meg a Nemzeti Népesedési Konferenciát a budapesti Hazatérés Templomában, "Isten ajándéka a magyar gyermek" címmel. Az eseményt Budaházy Edda, a Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalom alapítója szervezte. A Szabadság tér túloldalán ellentüntetést tartottak a "fajvédő konferencia ellen", ahol felszólalt Zoltai Andrea és Heller Ágnes filozófus is.

Dercsényi Dávid Itthon

Meg nem született gyerekek: a csok nem hoz fordulatot

Bár a kormány demográfiai csodafegyverként hirdeti a csokot, Kapitány Balázs demográfus szerint a megszületendő gyerekek számának a növelése az intézkedésnek csak az egyik és nem is a legfontosabb dimenziója. Ha a kormány valamit tenni akar, jó lenne, ha például a meddőségi vizsgálatok és kezelések területén gondoskodna több segítségről.

hvg.hu Világ

Térkép: Nézze, ahogy megöregszik a világ

Animált demográfiai térkép mutatja be a hatvanas évektől 2060-ig, ahogy világszerte nő az átlagéletkor. Olyan harmadik országokban is megfigyelhető az erős öregedési tendencia – legalábbis a távoli jövőben –, amelyekről nem gondolnánk, hogy érdemben javul a demográfiai helyzetük. Európa több országában ötven év fölött lesz az átlagéletkor 2060-ra, Magyarország a negyvenesek táborába tartozik majd a térkép szerint.

Molnár Barbara Gazdaság

A gyerek az új státuszszimbólum a gazdagok között

Síelés Aspenben, saját repülőgép vagy egy szekrény tele Birkin táskával? Nem, nem ezek a legfontosabb státuszszimbólumok a New York-i felső tízezer körében, hanem a sok gyerek. Pedig a szakemberek szerint a divat alapvetően nem egy demográfiai tényező. Magyarországon a 3 gyerek után járó családi adókedvezmény éreztette hatását, a felső-középosztály gyerekvállalási kedve megnőtt.

MTI Itthon

A tavaly született lányok 81 évig élhetnek

Továbbra is az ország nyugati felén és a városokban élő nők számíthatnak a leghosszabb életre, az ország nyugati és keleti felén, illetve a városokban és a kis településeken élők életesélyei különbözőek – írja a Magyar Idők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira hivatkozva.

hvg.hu/MTI Világ

Fotó: Az anya, aki a munkatábort is vállalta "nem létező" gyermekeiért

A fotón Mej Csiu-jü ölelkezik ötéves fiával, Vang Csung-senggel pekingi otthonukban. Mej a kínai állampolgárokat szociális juttatásokra és oktatásra jogosító igazolványt kérvenyezett öt- és tizenkét éves fiai számára, akiket a hivatalosságok jelenleg nem létezőknek tekintenek.

hvg.hu Gazdaság

Sötét jövőt látunk, de sok pénz van benne

Ha nem üt be valami egészen váratlan, pár évtized múlva egy elöregedett, súlyos és elhúzódó betegségekkel küszködő társadalomban élünk, jó eséllyel egy nagyobb városban, ha nincs szerencsénk, akkor kövéren, cukorbetegen, szívbetegen, kezelésekre járva. És ez óriási üzlet lesz! Sok cég ráérzett már erre, és már most hatalmas nyereségeket termelnek.

hvg.hu Gazdaság

Gazdasági kérdés, hogy minél több gyerek szülessen

Balog Zoltán miniszter kiterjesztené a családi adókedvezmény mértékét a jelenlegi duplájára 2019-ig. Örül az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztésének – bár ennek kritikájával nem foglalkozott –, valamint annak az ötvenezer roma családnak, akiket bevezettek a közmunkába. A legfontosabb célként a minél több gyermek születését jelölte meg, ennek gazdaságpolitikai vonatkozásáról és eszközeiről beszélt egy budapesti demográfiai konferencián.

Dercsényi Dávid - Mizsur András Itthon

Orbán: Európának a homoszexualitás a kedves téma, nem a demográfia

"A bevándorlás elfogadása veszélyes." Orbán Viktor a Budapesti Demográfiai Fórum megnyitó beszédjén totálisan szembeállította a bevándorlást és a családpolitikát. A fórumon szakemberek és közéleti személyiségek azért gyűltek össze, hogy a család, gyerekvállalás témáját járják körül. A konferencia első napján felszólal a kormányból többek közt Balog Zoltán. Beszédet mondott Pelczné Gáll Ildikó is, az Európai Parlament alelnöke is, aki szerint már megvan a gyümölcse a kormány családpolitikájának.

MTI Gazdaság

2050-ben lesz nyugdíjas? Kiszámolták, mennyit kaphat

Az NN Biztosító a demográfiai trendeket figyelembe véve, változatlan nyugdíjjárulékból kiindulva arra jutott, hogy 2050-re az átlagnyugdíj a mostani 132 ezerről 104 ezerre csökken. Az akkori nyugdíj az átlagfizetés 65 százalékát fogja kitenni.

MTI Gazdaság

Szijjártó: Blöff, hogy a munkaerőpiacon szükség van a menekültekre

A külgazdasági és külügyminiszter szerint felelőtlenség kijelenteni, hogy a munkaerőpiaci kihívásokra a migráció ad választ. Európa belső forrásokból is megoldhatja a problémáit - mondta egy budapesti beszélgetésen, ahol arról is szót ejtett, miért nem lett kétoldalú konfliktus a kerítésépítésből Szerbiával.

hvg.hu Világ

“Tedd meg a mamáért”: újabb gyerekcsinálós kampányt indítottak Dániában

A dán társadalom továbbra is demográfiai problémákkal küszködik, még mindig kevés az újszülött. A “Tedd meg Dániáért, tedd meg a mamáért” szlogenű kampánnyal ezen szeretnének változtatni. Egy dániai utazási iroda tavaly versenyt hirdetett a nyaraláson szerelmeskedő párok között. Idén nincs verseny, hanem a szüleiken keresztül próbálják vakációra küldeni, és ezzel gyerekcsinálásra ösztönözni őket.

1 2 3 4 5 6 7 8
Szakadékba zuhant egy ember Salgótarjánban

Szakadékba zuhant egy ember Salgótarjánban

Vízágyúkkal és páncékosokkal várják a sárgamellényesek tüntetését Párizsban

Vízágyúkkal és páncékosokkal várják a sárgamellényesek tüntetését Párizsban

Százezrek tüntettek a klímavédelemért Ausztráliában

Százezrek tüntettek a klímavédelemért Ausztráliában

Engedély nélkül üzemeltettek széfeket, megint lecsapott az MNB

Engedély nélkül üzemeltettek széfeket, megint lecsapott az MNB

Százhat évesen hunyt el a legidősebb osztrák holokauszt-túlélő

Százhat évesen hunyt el a legidősebb osztrák holokauszt-túlélő

Radar 360: Szijjártót ölelgetik, videó került ki M. Richárd balesetéről

Radar 360: Szijjártót ölelgetik, videó került ki M. Richárd balesetéről

Wifit használ otthon? Tudósok kitalálták, hogyan ne essen szét a videó, ha többen neteznek

Wifit használ otthon? Tudósok kitalálták, hogyan ne essen szét a videó, ha többen neteznek

Beck Zoli is beszállt a pécsi kampányba

Beck Zoli is beszállt a pécsi kampányba

Gigantikus Orbán Viktor-portré figyeli a szentlőrincieket

Gigantikus Orbán Viktor-portré figyeli a szentlőrincieket

TGM: Lépésnyire a végső győzelemtől

TGM: Lépésnyire a végső győzelemtől

A Fidesz politikusa részesülni akart az egri vár fejlesztési pénzeiből, állítja a volt igazgató

A Fidesz politikusa részesülni akart az egri vár fejlesztési pénzeiből, állítja a volt igazgató

A címlapról ajánljuk