Sebők János Vélemény

Gyurcsány jönni akar, pedig mennie kéne: lehet más az MSZP?

Egy szebb napokat látott szocialista képviselő, az MSZP új platformjának alapítója, multimilliomos nagyvállalkozó múlt hét pénteken másfél órás beszédet tartott egy luxusszálló különtermében VIP vendégek előtt. Bár kétségtelenül karizmatikus egyéniség, sem a választók körében, sem a politikai erőtérben nem hoz annyi hasznot pártjának, lehetséges szövetségeseinek, mint amennyi kárt okoz folyamatos jelenlétével, aktivitásával, küldetéstudatával.

MTI Világ

Gorbacsov Egyiptomról: "az emberek most hallatták a hangjukat"

Gorbacsov, az International Herald Tribune (IHT) című amerikai lapban szerdán közölt cikkében úgy vélekedett, az arab világról kialakult hagyományos politikai gondolkodás túl sokáig arra a hamis fogalompárra épült, hogy "vagy önkényuralmi rendszerek, vagy fundamentalizmus, szélsőségesség és terrorizmus".

MTI Itthon

MSZP: a Fidesznek nyolc év is kevés volt a felkészülésre

A szocialista párt elnöke az elvesztegetett lehetőségek, valamint a demokrácia és a jogállamiság lebontásának időszakaként értékelte a kormányváltás óta eltelt hónapokat, amelyeket szerinte rögtönzés, kapkodás és számos kaotikus döntés jellemzett.

MTI Világ

Clinton: az országok maguk látják kárát az internet korlátozásának

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kedden úgy fogalmazott: az internetkorlátozás nem fogja vissza a demokratikus reformok iránti erősödő népi igényeket a Közel-Keleten és másutt, s az Obama-kormányzat kész segíteni az ellenzékieknek, hogy kibújjanak a korlátozás alól, előmozdíthassák az emberi jogok és a demokrácia ügyét az elnyomó államokban.

MTI Világ

"Sürgős változást" akar Marokkóban egy iszlamista mozgalom

Az észak-afrikai arab ország egyik legjelentősebb iszlamista szervezete - amelyet a hatóságok betiltottak, de megtűrnek - "sürgős demokratikus változást", a "tekintélyuralomnak véget vető mechanizmus megteremtését", és "a hatalmi ágak valódi szétválasztását" akarja Marokkóban.

Zentai Péter Interjú

Halló! Lesz végre rendszerváltás az arab világban?

A szabad sajtó, a szabad gondolat elnyomása még jó ideig folytatódhat az arab világban, a muszlim arab országokban csak nagyon lassan következhetnek be a pozitív változások, a tunéziai felkelés e tekintetben se nem oszt, se nem szoroz – hűti le a kedélyeket a tunéziai és libanoni fejleményekkel foglalkozó hírek kapcsán Sami al-Faradzs, aki a kuvaiti székhelyű pánarab agytröszt, a Stratégiai Tanulmányok Központjának alapító főigazgatója.

MTI Itthon

Freedom House: Magyarországon is jelentősen csorbult a demokrácia

Tavaly 25 országban - köztük Magyarországon - jelentősen csorbult a politikai és a civil polgárjogok érvényesülése, és ez a demokratikus világ kevés komoly ellenállásába ütközött - állapította meg csütörtökön nyilvánosságra hozott éves jelentésében a Freedom House washingtoni székhelyű, nemzetközi jogvédő szervezet.

Népszabadság Online Itthon

Kornai: Magyarország nem demokrácia, hanem autokrácia

Nyolc tételben elemzi az Orbán-kormány eddigi tevékenységét Kornai János nemzetközi hírű közgazdász. A Népszabadságban közölt leltárja felettébb lesújtó. A legfontosabb megállapításait szemlézzük.

Független Hírügynökség Itthon

Megint nekiment Orbánéknak a Washington Post

Fehéroroszországgal hasonlítja össze Magyarországot kedden közzétett szerkesztőségi írásában a Washington Post amerikai napilap. A cikk írója szerint az egypártrendszerben felnőtt Orbán Viktor történelmi érzékének meg kellene akadályoznia, hogy pártja újra egypártrendszert építsen. Az írás ugyanakkor kritikával illeti az elmúlt nyolc évben kormányzó szocialistákat is.

Csizmadia Ervin Vélemény

Csizmadia Ervin: Az Orbán-kormány nem akar diktatúrát

A magyar politikai közélet, mint történelmünkben annyiszor, ismét az „alkotmányvédelemről” szól. Ám az alkotmányos konfliktusok sem fedhetik el, hogy a magyar társadalom seregnyi megoldatlan problémával küzd, a foglalkoztatáson át az egészségügyig és az oktatásig. Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója szerint nem értjük problémáink gyökereit és okait. A Orbán-kormánnyal sem az a gond, hogy diktatúrára tör, hanem az, hogy demokráciafelfogása nem liberális.

Elek István Vélemény

Elek István: Erre nem adtunk felhatalmazást

A kormány kilátásba helyezett változtatásai inkább rontják majd sok bajjal küszködő szabadelvű demokráciánk minőségét. Nem erre adtunk felhatalmazást. Erre nem adtunk felhatalmazást – mutatott rá az LMP november 3-i budapesti tüntetésén Elek István. Beszédének szerkesztett változatát az alábbiakban adjuk közre.

hvg.hu Napi merítés

Politikai elemző: október 26. a magyar demokrácia gyásznapja lett

A magyar demokratikus jogállam gyásznapja lesz 2010. október 26., ha Lázár János Fidesz-frakcióvezetőnek az Alkotmánybíróság (AB) hatáskörét jelentősen csökkentő alkotmánymódosító javaslata megkapja a szükséges többséget az Országgyűlésben - írja Nagy Attila Tibor politikai elemző.

Pelle János Vélemény

Schöpflin György: független szakemberek híján jönnek a pártkatonák

Igaz, hogy a kormány pártkatonákkal tölti fel a fontosabb intézmények kulcspozícióit, mivel „szinte alig van az országban pártpolitikailag független szakember” - fejtette ki Schöpflin György, az Európai Parlament fideszes képviselője, az Orbán Viktor által életre hívott alkotmányügyi tanács tagja a hvg.hu-nak adott interjúban.

1
9 10 11 12 13 14 15

A címlapról ajánljuk