MTI Világ

A felkelők kivégezték Moammer Kadhafit?

Tavaly októberben a líbiai felkelők kivégezték Moammer Kadhafi volt diktátort, az egyik fiát és még több tucat embert - jelentette be szerdán a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet.

MTI Világ

Timosenko: Janukovics máris elcsalta a választásokat

Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő pénteken arra kérte a demokratikus országokat, hogy állítsák meg az általa diktátornak nevezett Viktor Janukovics ukrán elnököt. Felhívásában, amelyet a világ demokráciáihoz, nemzetközi szervezetekhez és minden ukránhoz intézett, az ellenzéki politikus kijelentette, hogy Ukrajnában máris elcsalták az őszi parlamenti választásokat.

MTI Világ

Pinochet-film: erőszakba torkollt a bemutató

Tüntetéssé fajult Santiagóban a volt chilei diktátorról, Augusto Pinochetről tartott filmbemutató helyi idő szerint vasárnap. Tizenhatan megsérültek, huszonöt embert őrizetbe vettek.

MTI Világ

Kivégezték Szaddám Huszein egykori titkárát

Kivégezték Szaddám Huszein egykori titkárát, Abdel-Hamid Mahmúdot, akit 2003 júniusában vettek őrizetbe, és később halálra ítéltek - közölte csütörtökön az iraki igazságügyi minisztérium szóvivője.

MTI Világ

Lukasenka: „Inkább vagyok diktátor, mint meleg”

Diktátornak nevezte magát a fehérorosz elnök, miután a homoszexualitását nyíltan vállaló német külügyminiszter, Guido Westerwelle nemrég "Európa utolsó diktátoraként" emlegette Aljakszandr Lukasenkát. "Inkább vagyok diktátor mint meleg" - reagált vasárnap az egykori termelőszövetkezeti elnök a Belat fehérorosz állami hírügynökség jelentése szerint.

MTI Világ

Több száz millió dolláros sikkasztással vádolják Haiti egykori diktátorát

Korrupcióért állítják bíróság elé Jean Claude Duvalier-t, Haiti egykori diktátorát, és nem az emberi jogok megsértéséért - döntötte el az illetékes vizsgálóbíró. Ezt egy magas beosztású bírósági tisztviselő közölte hétfőn a Reutersszel. A bírói döntésről várhatóan hétfőn értesítik az államügyészt.

hvg.hu Napi merítés

Nyolc diktátor, akik még mindig hatalmon vannak

Kadhafi novemberi és Kim Dzsongil hétvégi halálával két ország szabadulhatott meg diktátoraitól (bár Kim Dzsongil fia már átvette a hatalmat Észak-Koreában). A Human Rights Watch listáján számos ország szerepel még, ahol ma is egy kézben összpontosul minden hatalom, a rendet pedig katonai eszközökkel tartják fenn.

MTI Világ

Vasárnap panamai börtönbe szállítják Noriegát

Vasárnap szállítják hazai börtönbe - s a panamai kormány ígérete szerint egyáltalában nem "luxuscellába" - Manuel Antonio Noriega egykori panamai diktátort, akinek kiadatásáról a francia hatóságok még novemberben hoztak végleges döntést annak érdekében, hogy közel 22 évnyi amerikai és franciaországi börtönbüntetés után a latin-amerikai országban töltse le a rá ott kiszabott hosszú szabadságvesztést.

MTI Világ

Telegraph: nem engedik hazatérni Észak-Koreába a Líbiában dolgozókat

Észak-Korea megtiltotta a hazatérést Líbiában dolgozó állampolgárainak. Feltehetően attól félnek, hogy a visszatérők otthon beszámolnának az arab világot megrázó forradalmakról és azok kimeneteléről – írta csütörtökön online kiadásában a The Telegraph című brit napilap.

hvg.hu/MTI Világ

"Ez történelmi pillanat, ez a zsarnokság és a diktatúra vége"

A szülővárosa, Szirt ellen indított végső rohamban ölték meg csütörtökön Moammer Kadhafi líbiai vezetőt - jelentette be az észak-afrikai ország új vezetése, az Átmeneti Nemzeti Tanács, amely szerint 42 év diktatúra után "történelmi pillanatot" él át Líbia.

Zentai Péter Vélemény

Létezik-e diktátori elme? Mi mozgat egy zsarnokot? – interjú

A diktátorok, zsarnokok, terroristák pszichéjének tanulmányozására, pszichoprofiljuk megalkotására szakosodott világhírű washingtoni professzor és nemzetközi politikai szakértő, az USA kormányának politikai pszichiátriai főtanácsadója, a jelenleg Asszad szíriai és Kadhafi líbiai vezérrel foglalkozó Jerrold Post a hvg.hu-nak adott interjúban arról beszél, hogy a zsarnoki „agy” csak akkor bontakozhat ki a maga teljességében, ha a zsarnok képes megfélemlíteni, sakkban tartani közvetlen környezetének tagjait.

1 2 3 4

A címlapról ajánljuk