Jeszenszky Géza Vélemény

Jeszenszky: Történelem és külpolitika

Más államoknál jobban rá vagyunk szorulva arra, hogy magatartásunk egyértelmű és rokonszenves legyen a külvilág előtt – állítja sorozatunkhoz hozzászólva az első szabadon választott kormány külügyminisztere.

hvg.hu Itthon

Saját stábja beszélte le Orbánt az osztrák szélsőjobb vezérével való találkozóról

Orbán Viktor sajtósa hivatalosan is közölte főnöke szeptember végi útja előtt: a miniszterelnök Bécsben az FPÖ elnökével is találkozik. Azzal a Heinz-Christian Strachéval, akit Orbán a jövő politikusának tekint annak ellenére, hogy szögesdróttal tartaná távol a magyarokat Burgenlandtól. Ám a vezető osztrák politikusok kedélyét borzoló találkozó végül nem jött létre, a VS.hu kiderítette, miért.

Kálmán Attila - Mizsur András Itthon

Diplomataként leszerepelt, mégis maradhat Szijjártó

Olyan kommunikációt honosított meg a diplomáciában, ami miatt máshol pironkodnának. Szijjártó Péter kormányszóvivő maradt diplomataként is. Sokan ezért nem csodálkoznának, ha a külügyet rábíznák olyanra, aki érti a nyelvét, és régi, kiszámítható motoros.

MTI Világ

Budapestre jön békülni a horvát államfő

Kolinda Grabar-Kitarovic szerint "beszélnünk kell a szomszédainkkal, és közösen kell megoldást találni a problémákra". A horvát államfő szeretne javítani a két ország viszonyán, amelyet a Mol–INA-ügy, majd a menekültválság tépázott meg.

hvg.hu Világ

Megvan, hol folytatja André Goodfriend

A washingtoni külügyminisztérium e-diplomácia hivatalában dolgozik a volt budapesti ügyvivő, ahol egyebek mellett nemzeti konzultációt is folytat az amerikai adőfizetőkkel.

MTI Világ

Aggódik az amerikai külügy a magyar igazságszolgáltatás miatt

Szijjártó Péter Dubrovnikban találkozott Victoria Nuland külügyi államtitkárral, aki elismerte Magyarország energiabiztonságért tett kérdéseit, de kifogásokat is emelt a magyar választási rendszer, a médiaszabályozás és az igazságszolgáltatás miatt.

hvg.hu Itthon

Bekérették a berlini magyar nagykövetet is – a KKM cáfol

Czukor Józseftől azt kérték számon a német külügyminisztériumban, hogy Magyarország nem egyeztetett a Dublini egyezmény felfüggesztése előtt a döntés érintettjeivel. Arra is felhívták a figyelmét, hogy a magyar kormány egy korábban általa is elfogadott uniós szabályt rúgott fel. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tagadja a hírt.

hvg.hu Itthon

Akit meglepett Schmitt Pál - könyvet írt rólunk a volt amerikai nagykövet

Madam Ambassador címmel adja ki magyarországi tapasztalatait Eleni Kounalakis volt amerikai nagykövet. Megbízatása eleinte kissé unalmasnak tűnt, de a 2010-es kormányváltás számos izgalmat hozott. Mindjárt az első találkozója Orbán Viktorral nem sikerült igazán jól. Schmitt Pál pedig meglepte, amikor a vesztességet hozta fel a magyarokkal kapcsolatban, bár Kounalakis is pesszimistának látja népünket.

hvg.hu Világ

Videó: Putyin alól szó szerint kihúzzák a széket

Az orosz elnöknek egyáltalán nem mindegy, hogy a fontos tárgyalások alatt milyen székben ül. Ha túl alacsony a szék, akkor Vlagyimir Putyin alacsonynak tűnik, ha túl magas, akkor lelóg a lába. A februári minszki tárgyalásokon a fehérorosz elnök osztotta be az ülésrendet, és majdhogynem kihúzta a széket Putyin alól.

MTI Gazdaság

Horvát lap: "Putyin a magyarokat hitellel vette meg"

A Jutarnji List szerint Oroszország trójai falóként használja Magyarországot és Görögországot az EU-ban, az EU-n kívül pedig Szerbiát, Macedóniát, Montenegrót, és félénken Horvátország felé is hívogató szavakat küld.

MTI/hvg.hu Világ

Áder nem Orbán szája íze szerint viszi a külpolitikát

Orbán Viktor többször hangsúlyozta: a külpolitikát a magyar érdeknek kell vezérelnie. A köztársasági elnök most Lengyelországban azt mondta: csak annak a nemzetnek van jövője, amely képes messzebb látni saját érdekeinél.

MTI Itthon

Áder János tovább ápolja a török-magyar viszonyt

A köztársasági elnök feleségével együtt négy napra Törökországba utazik, ahol találkozik Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnökkel, Ahmet Davutoglu miniszterelnökkel és Cemil Cicekkel, a Török Nagy Nemzetgyűlés házelnökével.

MTI Itthon

Orbán összehívta a nagyköveteket

Rendkívüli értekezletet tart Orbán Viktor miniszterelnök Magyarország nagyköveteinek hétfő reggel - tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t.

1
4 5 6 7 8
20

A címlapról ajánljuk