MTI Itthon

Orbán összehívta a nagyköveteket

Rendkívüli értekezletet tart Orbán Viktor miniszterelnök Magyarország nagyköveteinek hétfő reggel - tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t.

hvg.hu Itthon

Orbán és a külpolitika – neki Szijjártó kell

Kőkeményen verjen vissza minden híresztelést, amely arról szól, hogy hamarosan ismét lesz külön külügyi és külgazdasági tárca – erre utasította a hvg.hu értesülései szerint a szerdai kormányülésen Orbán Viktor Szijjártó Pétert. Az utóbbi napokban ugyanis sokan már tényként beszéltek erről a forgatókönyvről, igaz, a területet, illetve Orbán erről vallott elméletét ismerők szerint ez egyelőre nem más, mint a „régi külügyesek” vágyálma.

MTI Itthon

Ilyen, ha Orbán egy orosz lapnak ad interjút

Orbán Viktor nem akar olyan Európában élni, amely "hidegháborút vezet Oroszország ellen", és egyelőre nem félti a kárpátaljai magyarokat az "ukrán nacionalizmustól" – mondta a magyar miniszterelnök a Kommerszantnak adott interjúban. Arról is megkérdezték, Törökország- vagy Oroszország-típusú illiberális állam kiépítésére törekszik-e, amire nem adott egyértelmű választ. Orbán az orosz lapnak azt mondta, hogy "nincs szükség a magyar biztonságpolitikában különösebb lépésekre", mert Moszkva nem jelent fenyegetést.

MTI Itthon

Lengyel lapok: "Rosszalkodó gyerekként kezelték Orbánt"

A Rzeczpospolita szerzője szerint Varsóban a pártok nem viselkedtek diplomatikusan Orbán Viktor látogatásán, és a "magyar-lengyel két jó barát" közmondás lassan történelemmé válik. "Más szláv jó barátok veszik át a mi szerepünket" – írta. Egy másik lap szerint a magyar miniszterelnök új, oroszpárti csoportot formál az EU-n belül, akár a visegrádi együttműködés kárára. Egy katolikus hetilap szerint azonban az EU hibája a magyar kormány oroszpártisága, mert rosszalkodó gyerekként bántak Orbán Viktorral.

hvg.hu/MTI Világ

Fotó: Orbán kezet csókolt a miniszterelnöknek Varsóban

A magyar kormányfő Varsóban járva is ragaszkodott ahhoz a szokásához, hogy kezet csókol a politikusnőknek, függetlenül attól, hogy azok vele egyenrangú döntéshozók. A fotón Ewa Kopacz lengyel kormányfőt köszönti, igaz – nem úgy, mint Merkelnél – protokolláris, levegőbe cuppantós kézcsókkal.

hvg.hu Gazdaság

Orbán: Tegnap a "törzsfőnöknek" kellett rábólintania a gázmegállapodásra

Külpolitikai újságíróknak tartott háttérbeszélgetést a Putyin-látogatás másnapján Orbán Viktor miniszterelnök. Elmondta: az orosz elnök a Malév-tartozást kérte tőle, viszont megígérte, hogy Magyarország stadiont építhet a 2018-as oroszországi foci-vb-re. Beszélt arról is, hogy tegnap Putyinnak mint "törzsfőnöknek" kellett rábólintania a gázmegállapodásra. Orbán szerint az európai vitás kérdéseket sikerült elsimítani, csütörtöki varsói útja viszont nehéznek ígérkezik. Arról is beszélt, hogy áprilisban várható döntés egy nagy autóipari beruházásról, ahol Magyarország az esélyes célpontok között van – de nem a BMW-ről van szó. Orbán saját bevallása szerint maga vetette fel a Fidesznek, hogy katonákat küldhetnénk Kurdisztánba az Iszlám Állam ellen, de a frakcióban nem talált támogatásra a javaslat.

hvg.hu Gazdaság

Századvég a Financial Times-ban: Ezért fogadjuk illő tisztelettel Putyint

A Századvég kutatási igazgatója a Financial Times-on magyarázta a magyar külpolitikát. Mint Orbán Balázs kifejtette, Magyarország jól vizsgázott lojalitásból, amikor ellenérzései dacára megszavazta az Oroszország elleni szankciókat. A szerző mindenkit megnyugtatott: Putyin látogatása teljes egészében Magyarország gázbiztonságáról szól, az idén lejáró, Magyarország számára előnytelen szerződést kell újratárgyalni az orosz elnökkel.

Hont András - Kálmán Attila Itthon

Jeszenszky Géza: Csalódásokat éltem át az utóbbi hetekben is

Orbán 2002 óta nem beszél vele érdemben; az oslói nagyköveti posztról lemondott, mert a Norvég Alap ügyében lényegében meg sem hallgatták, pedig úgy gondolja, ha valakivel nem szabad összeveszni, az Norvégia; a Washingtonnal folytatott vitában finoman szólva nem tartja diplomatikusnak a magyar kormány viselkedését; a Merkel-látogatásnak örül, a Putyin-vizitnél azonban figyelmeztet: nehogy túl drága legyen az olcsó gáz. Interjú Jeszenszky Géza volt külügyminiszterrel, az Orbán-kormány önként távozó nagykövetével.

MTI Itthon

Külföldi lap: Merkel és Putyin is tudja, hogy Magyarország az EU gyenge láncszeme

Cseh, szlovák és francia lapok is értékelték a német kancellár budapesti látogatását. A pozsonyi Pravda szerint elmaradt a botrány, ezért csalódott lehet a magyar ellenzék, a Libération pedig arról írt, hogy "senki nem akar együtt mutatkozni Orbánnal, aki hatalomra lépése óta valamennyi demokratikus intézményt megzabolázott". A cseh Hospodárské Noviny szerzőjének az tűnt fel, hogy a németek és az oroszok is megérezték: Magyarország az unió gyenge láncszeme.

hvg.hu Itthon

Szijjártó: Soha nem is gondoltam Goodfriend kitiltására

Magyarország elengedni látszik a konfliktust az amerikaiakkal - ez vehető ki Szijjártó Péter 444-nek adott interjújából. A miniszter a Goodfriend-ügyet lezártnak tekinti, az új nagykövet érkezését lehetőségnek tekinti. A külgazdasági és külügyi tárca vezetője a múltban sokszor találkozott Habony Árpáddal, de nem tudja, mi a pozíciója. Szijjártó eredményesnek értékeli a keleti nyitást annak ellenére, hogy az Ázsiába irányuló export nem nőtt jobban, mint az export általában. Arról is beszélt, hogy medencés villája nem járult hozzá a Fidesz népszerűségvesztéséhez. A szóban forgó házat egyébként idén felújítják.

hvg.hu Itthon

Videó: Sosem láttuk még Orbán Viktort ennyire zavarban

Zavarba ejtő képsorok következnek. Jean-Claude Juncker és Orbán Viktor Brüsszelben kezet ráznak, majd kézen fogva távoznak, pontosabban az Európai Bizottság elnöke maga után húzza a magyar miniszterelnököt, miközben Orbán Viktor zavart kisfiúként mosolyog. Csak találgatni tudjuk, mi lehet a jelenet hátterében: a legvalószínűbb, hogy Juncker sietett valahová, és magával húzta a magyar kormányfőt is, aki nem tehetett mást: megadóan követte.

1
5 6 7 8 9
20

A címlapról ajánljuk